onsdag den 31. oktober 2012

Ulovlig hjemmeslagter afsløret i Viborg

Fødevarestyrelsens Rejsehold afslørede idag et ulovligt hjemmeslagteri i Viborg. På baggrund af en anonym anmeldelse om salg af kød rykkede Fødevarestyrelsens Rejsehold ud til en privat villa. Her var der i udhuset indrettet et opskæringslokale, som var udstyret med kødkroge, knive, en kødsav og kødhakker. Bord og vægge var i materialer, som ikke er rengøringsvenlige og på vægge, bord og gulv fandtes indtørrede rester af gammelt kød og blod.

Under kontrollen kom ejeren hjem med en slagtet gris placeret i en balje i bilens bagagerum. I bilen lå også en boltpistol, der var blevet anvendt ved slagtningen, som var foregået på den landejendom, hvor svinet kom fra. Rejseholdet påbød straks slagteren at destruere kødet og overhældte det med destruktionsfarve.

Fødevarestyrelsen råder forbrugere, der har købt okse-, svine- eller lammekød, som er slagtet af den uregistrerede hjemmeslagter på gårde omkring Viborg eller har købt kød, der er opskåret eller hakket på adressen Gylfesvej 6, 8800 Viborg, til at kassere eller returnere kødet, da dyrene er slagtet under ukontrollerede forhold og opskåret eller forarbejdet under ukontrollerede og uhygiejniske forhold. Det kan derfor ikke udelukkes, at dyrene har været syge inden slagtningen, eller at kødet indeholder sygdomsfremkaldende bakterier.

Virksomheden er varslet bøde for ulovlig slagtning, uhygiejniske forhold samt manglende egenkontrol.

Læs mere her

tags: bilen, Viborg, pistol, bakterie, slagteri, bagagerum, Fødevarestyrelsen, sygdom,

Kokkeskole giver fornyet oplevelse af Skagen

Vante Skagen-turister tilbragte to dage med syv kokke, en sommelier og en pølsemager og fik mere med hjem end forventet.

D. 9.-11. oktober fik 16 gastronomi-interesserede kokkeskoledeltagere undervisning af kokke fra hele syv forskellige restauranter i Skagen. Det er det kreative samarbejde Gastronomy Skagen, som står bag kokkeskolen. De deltagende kokke kom fra Pakhuset, Brøndums Hotel, Restaurant Hyttefadet, Ruths Hotel, Jakobs Café, Restaurant Kokkenes og Restaurant De 2 Have.

Mange af kokkeskoledeltagere var enige om, at selvom de havde været i Skagen flere gange, havde de aldrig opnået så meget viden og fået byen præsenteret på en sådan måde før. Kokkeskoleprogrammet bød også på besøg hos den lokale fiskehandler, Brøndums Hotel, Skagens Museum, en bjesktur på cykel og et kig bag facaden hos Slagter Munchs Skinkehus. Det smukke efterår i Skagen var også en positiv oplevelse for deltagerne med gå- og cykelture i den friske havluft.

Lokale råvarer
Havtasketournedos svøbt i Skagen Skinke, jomfruhummer med hyldebær, hyben og kantareller og chokolademousse med marinerede blåbær og sorbet var nogle af retterne, som blev kreeret under kokkeskolen. Sommelier Henrik Tachau fra Restaurant De 2 Have guidede deltagerne igennem tre vinsmagninger.

Hver restaurant stod for en ret, som deltagerne skulle lave i køkkenet, selvfølgelig under kyndig vejledning af de syv kokke. Der var masser af madglæde og begejstring i køkkenet hos Hotel den gamle skibssmedie, hvor kokkeskolen havde til huse.

En nærværende oplevelse
Kokkene gav deltagerne en så personlig og nærværende oplevelse af den restaurant, de kom fra, at én af deltagerne begejstret udbrød: Næste gang vi kommer til Skagen, skal vi da helt sikkert ud og spise hos Jens! . Og mon ikke både Anders, Lars, Kim, Johan, Simon og Trine får besøg af deres kokkeskoleelever i restauranterne næste gang de er i Skagen.

For mere information kontakt venligst Lise D. Hvid hos Skagen Turistforening, tlf. 30 21 42 04, lise@skagen-tourist.dk.



tags: restaurant, chokolade, råvarer, kreativ, undervisning,

mandag den 8. oktober 2012

Få æblekinder, friskluft og masser af oplevelser på Tuse Næs

Weekenden den 6.-7. oktober står Tuse Næs i æblets tegn, når Næsset byder velkommen til Æblefestival 2012. En række aktører på Tuse Næs er gået sammen om at starte Tuse Næs Æblefestival, som de håber, vil tiltrække en masse mennesker og blive en årligt tilbagevende begivenhed.

Oplevelser for hele familien på Lyngholm Landsted
Der vil være en masse oplevelser for hele familien fordelt rundt på Næsset hos de forskellige aktører.
Hos Lyngholm Landsted har de sat alt ind på at skabe gode smags og sanse oplevelser. Der vil være workshops for børnene, hvor de lærer at lave deres egne æblechips, ligesom det vil være muligt at bage pandekager over bål og få den serveret med en dejlig klat hjemmelavet æblemos. Der vil være rundvisning på ejendommen, hvor både børn og voksne kommer tæt på gårdens dyr, vi besøger bl.a fårefolden. Der vil i løbet af dagen være hyrdehundeopvisning, hvor man på helt tæt hold kan opleve, hvordan de dygtige hunde lynhurtigt får styr på en fåreflok. På Lyngholm Landsted vil det være muligt at smage og købe en række æbledelikatesser. I forbindelse med festivalen er Lyngholm landsted gået i samarbejde med Bønnen og Herligheden, der har sammensat en lækker frokostanretning med æblet i fokus, anretningen sælges og serveres på Landsted under hele festivalen. Søndag vil der være demonstration af hvordan man poder æbletræer. Selvom det ikke er rette tidspunkt på året at pode på, har vi valgt at vise det alligevel udtaler Charlotte Lyngholm, der selv har haft stor glæde af at medbringe æblegrene fra en tidligere have. På den måde kunne de få deres elskede æbletræer med, da de for 6 år siden købte landstedet på Tuse Næs.

Æblekunst og Æblemost
Udover det der kan opleves på landstedet, står også Tuse Næs Kunsthåndværk, Huset på Næsset, Gårdmosteriet, Frugthaven og bueskytterne i æblets tegn denne weekend, hvor de glæder sig til at byde velkommen til alle der vælger at lægge vejen forbi. Der vil være rundvisninger, æblekunst, malerværksted, presning af æbler, guidet tur i æbleplantagen, skydning med bue og pil blot for at nævne nogle af de mange ting, der vil foregå på Næsset. Der er sammensat et bredt program, der tilgodeser alle aldre. Tider og detaljer kan ses på aktørernes hjemmesider eller på www.lyngholmlandsted.dk
Mød Kim og hans Jyske Heste
Kim og hans dejlige spand jyske heste sørger for transporten imellem Lyngholm Landsted, Tuse Kunsthåndværk så det er muligt at opleve den smukke bakkede natur på fornemmeste vis i et behageligt tempo. Vi håber rigtig mange vil lægge vejen forbi Tuse Næs og bakke op om Æblefestivalen. Vi har alle gjort et stort arbejde for at det skal blive en god oplevelse, fortælle Charlotte Lyngholm, der opfordrer alle til at kigge forbi i weekenden. Det er vigtigt at huske kontanter, forsætter Charlotte Lyngholm, da der kan være enkle aktører og boder, der ikke tager dankort.

Festivalen vil være åben lørdag og søndag den 6.-7. oktober fra kl.11.00- 15.00, så der er rig lejlighed til at få masser af frisk luft, røde æblekinder og dejlige oplevelser.


For yderlig information

Charlotte Lyngholm
Guredevej 44
Gurede Tuse Næs
4300 Holbæk
20962030

Læs mere her

tags: kunst, Holbæk, 2012, Æblemost, æble,

Aktiv efterårsferie: Børnene laver romkugler og træstammer, som far og mor husker dem

"Hvad skal vi lave Det regner" Det kan godt være, at børnene stiller spørgsmålet, hvis vejrudsigten truer med regnbyger og kølige dage i efterårsferien. Men hjemmebagning med en lækker kage eller boller er altid en super hyggelig aktivitet for børnene - sammen med far og mor på en regnvejrsdag.

Eller hvad med en omgang klassiske romkugler og træstammer, som far og mor husker dem. Fra dengang far og mor var børn og ikke kunne gå hjem fra skole, uden at besøge bageren og købe en romkugle eller en træstamme, der blev nydt på vejen.

Odense Marcipan har fundet de gamle klassiske og meget nemme opskrifter frem fra gemmerne og tilføjet lidt marcipan for smagens skyld.

Opskrift: Romkugler og træstammer
Ca. 15 stk.

400 g kage (gerne en rest chokoladekage, sandkage eller muffins)
125 g Original Odense Marcipan
175 g smeltet mørk chokolade
2 spsk. hindbærmarmelade
2 tsk. romessens

Pynt: Krymmel, marcipan og chokolade

Smuldr kagen i en skål eller brug en foodprocessor og bland med marcipan, smeltet chokolade og hindbærmarmelade. Rør det sammen til en fast masse og smag til med romessens. Sæt kagemassen i køleskabet til den er fast

Form kagemassen til romkugler og/eller aflange træstammer.

Romkuglerne trilles i krymmel.
Træstammerne pakkes ind i tyndt udrullet marcipan og skæres i mindre stykker. Enderne dyppes i smeltet chokolade.


Læs mere her

tags: chokolade, Odense, Rom, efterårsferie, muffin,

søndag den 7. oktober 2012

Dansk opfindelse kan reducere sundhedsrisiko ved fødevarer

Danske medier har de seneste dage beskæftiget sig med den kolossale sundhedsrisiko ved bakterieramte fødevarer, især frugt og grønt. Dansk opfindelse kan potentielt løse en væsentlig del af problemet. Tusindvis af danskere bliver årligt syge af smittefarlige fødevarer.

Mediernes kikkertsigte har de seneste dage været rettet imod de sydlandske producenter og deres håndtering af fødevarerne, som man mener afstedkommer omfattende sygdom og i øvrigt også reducerer fødevarernes holdbarhed.

Transportkæden og håndteringen i supermarkederne er en betydelig smittekilde af sygdomme, mener man hos det danske firma Airvention, der har patent på en løsning, der kan mindske problemet voldsomt eller i de fleste tilfælde helt eliminere det.

Airventions patenterede løsning bidrager desuden til reduktion af fødevarespild, fordi løsningen medvirker til at forlænge råvarernes holdbarhed.

Det vurderes, at tusindvis af danskere årligt bliver syge af bakteriebefængte fødevarer og at der i danske husholdninger er et fødevarespild til en værdi på mere end 16 milliarder danske kroner.

Airvention kan reducere mængden af rådden frugt og grønt i kølecontainere, køletrailere og kølerum væsentligt, og dermed har Danmark fået en unik mulighed for at lægge sig i spidsen inden for eliminering af sygdomsrisici ved fødevarehåndtering og transport og samtidig reduktionen af fødevarespild , forklarer Airvention-direktør, Michael Stensbjerg.

Problemet er kæmpestort i transportkæden og i kølerum Det er forkert, når man forsøger at isolere problemet til producenterne sydpå. Problemet er rigtig stort i transportkæden af fødevarerne til Danmark og håndteringen i Danmark. Køleanlæggene er de store smittespredere og det dokumenterer en lang analyser. Alligevel har bl.a. transportsektoren, supermarkeder og storkøkkener været tilbageholdende med at investere i at løse problemet. Vi har næsten til tider haft fornemmelsen af, at beslutningstagere har sat kikkerten for det blinde øje , siger Michael Stensbjerg, hvis Airvention-opfindelse spås et stort potentiale som nyskabelse i kølesektoren.

Den dansk-opfundne, patenterede opfindelse, der har fået navnet CSC-systemet (Cooling System Cleaner), løser det velkendte problem i kølekæden: Køleanlæggets fugtige miljø fungerer i praksis som magnet for mikroorganismer og giver bakterier, gær og skimmelsvampe perfekte vækstvilkår.

- Det er dybt problematisk, for selvom du f.eks. opbevarer grøntsager i et rum eller lastrum, der opfylder alle hygiejnekrav og har den rette lave temperatur, skal luften stadig igennem køleanlægget. Når der i anlægget samler sig mikroorganismer, bliver disse i sagens natur spredt rundt i rummet med ventilationsluften. Resultatet er entydigt: En stor del af især frugt og grønt må kasseres eller afstedkommer sygdom, fordi mikroorganismerne forårsager forrådnelse eller spreder sygdomme, erklærer Teknologisk Institut, der har gennemanalyseret systemet og er imponeret over systemets resultater.

Køleanlæg rengøres aldrig. Køleanlæg rengøres meget sjældent, da det er yderst kompliceret pga. de tekniske installationer, og når det sker, bliver de hårdføre mikroorganismer ofte siddende på køleanlæggets flader. CSC-systemet destruerer bakteriernes DNA med UVC-lys og mikrobølgebestråling, og samtidig starter systemet en fotokatalyse, hvor frie radikaler dræber stort set alle mikroorganismer.

- Resultaterne ved at montere den enkelte CSC-enhed på kølenheder i transportsektoren eller stationære anlæg er forbløffende. Der er ingen tvivl om, at det her er en opfindelse som kan være med til at reducere det voldsomme fødevarespild, vi ser under transport og i kølekæden og ikke mindst reducere sygdomsfaren for forbrugeren i sidste ende, konkluderede kemiingeniør Henrik Classen, der forestod analyse-arbejdet for Teknologisk Institut.

Både Teknologisk Institut og Bureau Veritas har gennemtestet og dokumenteret effekten af Airventions CSC-rensekoncept til køleanlæg.

- Hvis systemet f.eks. anvendes i kølerum, køleanlæg og kølediske vil det forlænge fødevarernes holdbarhed markant og reducere sygdomsrisici, konkluderer Teknologisk Institut og Bureau Veritas samstemmende i deres rapporter om Airventions CSC-system.

Køleanlæg sikkerhedskontrolleres ikke

Fødevaremyndighederne tjekker væsentlige dele af transport- og opbevaringskæden samt selve produkterne for at mindske risici. Men den store synder i form af kølesystemet tjekkes ikke. Der er ikke nogen proces eller kutyme for at måle denne forurenende genstand.

- Vi taler om de rette temperaturer i kølesystemet, men har overset selve systemets kontaminerende effekt. Ingen tvivl om, at der med fordel kan og bør lovgives på området. Og det kan være nødvendigt, hvis ikke transportbranchen og fødevare-grossister og salgssteder selv tager ansvar og affære, siger Michael Stensbjerg.

- Det er vores indtryk, at både den ene og anden del af værdikæden anerkender problemet, men ingen har for alvor lyst til at lave de nødvendige, men i øvrigt ikke en gang specielt voldsomme investeringer i at forbedre køleanlæggene med et CSC-anlæg og dermed eliminere en stor smitterisiko, siger Michael Stensbjerg.

Klar til at rulle ud internationalt

Bag opfindelsen af CSC-systemet står den danske opfinder Henrik V. Hendriksen og virksomheden Airvention, der er etableret på baggrund af den patenterede opfindelse af opfinderen selv og det sønderjyske innovationshus Mayday Invest og firmaets direktør Michael Stensbjerg.

Der har været udviklet på projektet i flere år og senest er der foretaget en række banebrydende forbedringer i effekt og design, ligesom produktionen er hentet hjem fra Kina til Danmark.


FAKTA


● Kontaminerede køleanlæg problemet, som CSC-systemet løser
● Sådan fungerer CSC-systemet
● Teknologisk Instituts test af CSC-systemet
● CSC-systemets opfinder og Airvention



Kontaminerede køleanlæg problemet, som CSC-systemet løser

Køleanlæg fungerer i praksis som magneter for bakterier og andre mikroorganismer. Problemet opstår, når anlæggets fordamper bliver fugtig, idet luften kondenserer, når temperaturen falder. Det fugtige miljø på køleanlæggets overflade udgør perfekte vækstvilkår for mikroorganismer såsom bakterier, gær og skimmelsvampe.

Køleflader, der rengøres ved afvaskning med brun sæbe, kemikalier eller ved højtryksrensning, har i bedste fald en begrænset effekt, eftersom bakterie-ophobningen på kølefladerne straks sætter ind, når køleanlægget atter sættes i gang. Konventionel rengøring af køleanlæg fjerner synligt snavs, men hårdføre mikroorganismer bliver boende.

Konsekvensen er, at køleanlæg spreder mikroorganismer, fordi cirkulationsluften passerer forbi de kontaminerede køleflader. Resultatet er entydigt: Holdbarheden af fødevarer nedsættes markant, når de eksponeres for f.eks. mug og skimmelsvampe. Ud over de økonomiske og etiske konsekvenser som følge af høje kassationsprocenter, er der også tale om alvorlige sundhedsrisici, eftersom f.eks. visse typer skimmelsvampe kan danne toksiner, der er skadelige for mennesker

Sådan fungerer CSC-systemet

Airvention CSC-systemet bestråler kontinuerligt området omkring fordamperen samt den cirkulerende luft med kraftig UVC-lys, hvorved bakteriernes DNA destrueres, og en markant reduktion i mikroorganismer opnås. UVC-lyset bestråler en specieludviklet komponent i systemet, Fibertex TiOtex®, som resulterer i en fotokatalyse, hvorved der dannes frie radikaler, hvilket har en stærk drabseffekt over for mikroorganismer.

CSC-systemet består desuden af en højfrekvensenhed, Airvention HF-Booster, der udsender kraftig mikrobølgebestråling, som øger gær og mugs følsomhed over for det kraftige UVC-lys.

CSC-systemet er udviklet til installation i kølecontainere og køletrailere på tværs af de forskellige fabrikanter af køleenheder samt til køleanlæg i storkøkkener og kølemontrer.


Bureau Veritas testresultater af CSC-systemet

Memorandum regarding the effect of the Airvention CSC-solution for cooling systems

Over a longer period of time, Bureau Veritas has been assigned by Airvention to test and report the effect of the Airvention CSC-system in actual live scenarios. Independent tests of the Airvention CSC-system have been conducted at customer premises in three different European countries. These tests have included:

1. A cold storage room in a meat cutting plant of a large food distribution center in Italy (tested and reported by Bureau Veritas, Milano)

2. A cold storage room for fruit/vegetables in a chain of organic supermarkets in Spain (tested and reported by Bureau Veritas, Barcelona).

3. A cooling room for freshly cooked food in the kitchen of a large Danish catering center

4. A cold storage room in beef slaughter house in Denmark (tested and reported by Bureau Veritas, Denmark).

After a short period of operation, tests of the Airvention CSC-system shows a reduction of yeast/mold and total bacteria count of up to two logarithm units the equivalent of a reduction rate up to 99 %. The tests have been conducted as surface swab testing with continuous exposure of UV-C light.

Based on the tests conducted, Bureau Veritas has concluded that the Airvention CSC-system:

1. Demonstrates a high and consistent efficiency across the tests
2. Demonstrates consistent efficiency across the various cooling system installations (applications)

3. Demonstrates consistent efficiency across the various customer segments that provided the settings for the tests

Bureau Veritas Denmark
Soeren Christensen
27th June 2012



En tidligere rapport udarbejdet af Teknologisk Institut på CSC-systemet foretaget i et køleanlæg på Grønttorvet i København.

Rapporten konkluderer blandt andet, at

● Total kim er reduceret med 70 %

● Gær og skimmel er reduceret med mere end 90 %

● Ved installation og kontinueret drift at CSC-systemet vil det være muligt at holde kølesystem rent og dermed forhindre spredning af bakterier, gær og skimmelsvampe

● Hvis systemet anvendes i stationære kølerum, vil det være muligt at forlænge det opbevarede parti varer længere, før varerne bliver fordærvede eller smittefarlige sygdomme, der spredes via ikke-renholdte fødevarer.


CSC-systemets opfinder og Airvention

Bag opfindelsen af CSC-systemet står den i dag 71-årige Henrik V. Hendriksen, der har mangeårig erfaring fra køle- og ventilationsbranchen. I 2010 stiftede Henrik V. Hendriksen sammen med investerings- og udviklingsselskabet Mayday Invest A/S virksomheden Airvention, der skal sikre udbredelsen af CSC-systemets nye teknologi til kølesektoren.

Michael Stensbjerg, der er ansat som CEO for og medejer af Airvention, forlod en stilling som direktør i en af Danmarks største handelskoncerner til fordel for Airvention.

For yderligere information kontakt venligst CFO Michael Stensbjerg på tlf. 51 73 91 73 eller læs mere om Airvention på http://www.airvention.dk



Læs mere her

tags: Danmark, 2010, Milan, København, direktør, økonomi, råvarer, Kina, danske krone, Barcelona, 2012, virksomhed, kemi, teknologi, supermarked, bakterie, Europe, Teknologisk Institut, innovation, miljø, CSC, patenterede, DNA, kølesystem, frugt, sygdom,

lørdag den 6. oktober 2012

GUDP-ansøgninger for 408 millioner kroner

72 projekter har søgt om støtte for i alt 408 millioner kroner ved den netop afsluttede ansøgningsrunde til Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Der er 125 millioner kroner i spil, og pengene skal bidrage til at skabe grøn omstilling og vækst i fødevareerhvervet.

Bæredygtighed, innovation og vækst skal gå hånd i hånd. Derfor er jeg glad for, at interessen for ansøgningsrunden har været så flot. Det er vigtigt at få de grønne GUDP-penge ud at arbejde, både for beskæftigelsen, konkurrenceevnen og naturen. Det vil ruste Danmark til den globale konkurrence samtidig med, at klima- og miljøbelastningen bliver reduceret, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

GUDP-ordningen er en moderne erhvervsstøtteordning, der er rettet mod fødevareerhvervet. Ordningen yder tilskud til ambitiøs, forretningsorienteret nytænkning i det danske fødevareerhverv. Det skal give kreative danske iværksættere muligheden for at føre deres drømme ud i livet og skabe arbejdspladser og et grønnere Danmark.

Et af de projekter, der tidligere har fået del i GUDP-midlerne, er et grønt samarbejde mellem en frø-udvikler, der har udviklet en hvid raps, og en rapsolieproducent. Projektet gav en ekstra lækker gourmet-olie, der tilmed kræver færre sprøjtegifte, da den hvide raps ikke tiltrækker så mange skadedyr som en gul rapsmark.

Det er et rigtig godt eksempel på, hvordan vækst og grøn omstilling i fødevareerhvervet kan og skal gå hånd i hånd. Det er en kvalitetsvare, der er miljørigtig og lavet ud fra en unik viden, der måske kan blive interessant for udenlandske producenter, siger Mette Gjerskov, der selv har besøgt den hvide rapsmark.

GUDP er designet, så forskere, fødevarevirksomheder, landmænd og fiskere får støtte til at arbejde sammen om at sikre vækst samtidig med, at de løser væsentlige samfundsudfordringer som klima- og miljøproblemer.

Senest den 28. november 2012 får ansøgerne at vide, om de får støtte til deres projektforslag.

For kontakt til fødevareministeren:
Pressesekretær Morten Olsen: 25 40 88 33

Pressekontakt i NaturErhvervstyrelsen: 41 89 25 07

Læs mere her

tags: Danmark, Morten Olsen, fødevareminister, 2012, virksomhed, penge, kreativ, sprog, beskæftigelse, konkurrence, innovation, landmænd, miljø, sprøjtegift, miljørigtig, miljøproblem,

fredag den 5. oktober 2012

Smørrebrødets historie - med portrætter af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter

Bad Request (Invalid URL)

Børsens gastronomiredaktør og restaurantanmelder Ole Troelsø er vild med smørrebrød. Så vild, at han har skrevet en bog, som fortæller dig alt, hvad du bør vide om Danmarks vigtigste bidrag til den gastronomiske verdenshistorie; Smørrebrødet.

Du får den spændende historie om hvordan smørrebrødet udvikler sig fra det daglige brød for den jævne dansker til at blive en celeber luksusspise i 1890 ernes København. Om dets storhedstid op gennem 1900-tallet, til dets fald i 1970 erne - og endelig til dets renæssance i dag.

Smørrebrødet kom stærkt tilbage som kulinarisk specialitet omkring 2006 i København, og nu slår det igennem over hele landet, ligesom det er begyndt at få international bevågenhed.

Her hjemme er der kommet seriøse og ambitiøse smørrebrødsrestauranter i bl.a. Esbjerg, Odense, Vejle og Århus. Disse, og en perlerække af de bedste gamle og nye københavnerrestauranter, portrætteres i bogen, med stor vægt på at lade menneskene bag smørrebrødet komme til orde.

Forfatteren Ole Troelsøe har en unik indsigt i smørrebrødsverdenen, en indsigt han har erhvervet gennem en 46 år lang kærlighedsaffære med det højt belagte smørrebrød. Det fortæller han om i bogen, hvis læser vil opleve, at smørrebrøds- verdenen er stærkt forskelligartet og facetteret.

De tider er ovre, hvor man kunne tale om en smørrebrødsrestaurant og derfor er restaurantportrætterne opdelt i kategorier som Modernisterne, Klassikerne og Den gamle skole.


Læs mere her

tags: Danmark, København, Esbjerg, restaurant, Børsen, Århus, Vejle, Odense, 2006,

JUST EAT køber spansk konkurrent og konsoliderer positionen

Den danskstartede virksomhed JUST EAT har overtaget sin direkte konkurrent i Spanien, hvilket betyder, at JUST EAT slår sin position fast som verdens førende take away-udbyder.

JUST EAT er verdens førende formidler af online take away, og positionen er nu blevet styrket yderligere med købet af den største konkurrent på det spanske marked: SinDelantal.com.

Aftalen gør, at JUST EAT får 1.300 nye restauranter at tilbyde take away fra på det spanske marked, og forventningerne er nu at kunne runde 3.000 spanske restauranter i løbet af 2013. SinDelantal.com blev stiftet i 2010 af Evaristo Babé og Diego Ballesteros, som bliver i firmaet for at hjælpe med sammenlægningen af de mange restauranter og kunder i de to firmaer.

Klaus Nyengaard, CEO for JUST EAT:
- Spanien er et stort vækstmarked for os, og vi er utrolig glade for at kunne konsolidere vores position som nummer et i landet. SinDelantal.com er en forretning, der passer godt ind i vores værdier i JUST EAT, og vi er begejstrede over at kunne byde dem velkommen i JUST EAT-gruppen.

Jerome Gavin, direktør for Just-Eat.es:
- Denne aftale vil være fordelagtig for tusinder af restaurantejere og sultne spanske internetbrugere. Vi ønsker at tilbyde take away-kunderne så stort et udvalg som muligt, og det vil SinDelantal.com hjælpe os med. Siden vi gik ind på det spanske marked, er det gået ufattelig stærkt med at introducere kunderne til online take away, og det er gået stærkere, end vi nogen sinde havde forventet. Med dette køb vil vi sætte yderligere fart på væksten.

Evaristo Babé og Diego Ballesteros, grundlæggere af SinDelantal.com:
- Vi er utrolig glade for at skulle arbejde sammen med verdens førende spiller på take away-markedet. Vi tror på, at det her er en fantastisk god nyhed for det spanske marked, og det vil specielt gavne restaurantindustrien i Spanien i dens indtog på markedet for e-handel.

Købet af SinDelantal.com er den første investering for JUST EAT, siden virksomheden i april måned sikrede en kapitaludvidelse på 360 millioner kroner. Derudover kommer investeringen samtidig med, at JUST EAT er i gang med en større repositionering af brandet i samtlige lande med det nye univers kaldet Don t Cook JUST EAT.

Om JUST EAT
JUST EAT så dagens lys i Danmark i 2001. Hovedkontoret for JUST EAT- gruppen ligger nu i London, og i alt opererer JUST EAT i 13 lande over hele verden. Bare i Danmark leverer JUST EAT mere end 30.000 måltider hver eneste dag, og cirka 1.800 restauranter leverer deres mad til masser af sultne kunder gennem Just-Eat.dk. Sidste år leverede JUST EAT mad til hver femte husstand i Danmark. JUST EAT har kontorer i henholdsvis Århus og Gentofte og beskæftiger cirka 200 medarbejdere i den danske forretning. Målet for 2012 er at levere mere end 10 millioner måltider i Danmark.



Læs mere her

tags: Danmark, 2010, direktør, internet, restaurant, Århus, 2013, Spanien, 2001, London, 2012, virksomhed, husstand, e-handel,

torsdag den 4. oktober 2012

Frugt og grønt som kilde til fødevareoverførte sygdomme

I de seneste år har der både i Danmark og internationalt været øget fokus på frugt og grønt som kilde til fødevareoverførte sygdomme hos mennesker. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at effektiv forebyggelse af sygdomme hos mennesker fra forurenet frugt og grønt bør ske så tæt på kilden som muligt. Men der mangler stadigvæk viden om, præcis hvilke typer frugt og grønt, der er de største kilder til smitte med sygdomsfremkaldende bakterier.
Det har i medierne været fremme, blandt andet i artikler i Berlingske den 30. september, at frugt og grønt i stigende grad er kilde til udbrud af fødevareoverførte sygdomme hos mennesker. De sygdomsfremkaldende bakterier kan for eksempel stamme fra brug af forurenet vand til vanding af afgrøder eller til efter­følgende skylning af produkterne før pakning.

Problemstillingen med frugt og grønt som kilde til sygdomsudbrud er ikke ny. Både i Danmark og i udlandet har der i de seneste år været fokus på frugt og grønt som følge af større og mindre sygdomsudbrud hos mennesker , siger forsker Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Føde­vare­styrelsen har siden 2009 gennemført en række undersøgelser, som viser, at 2-3% af de undersøgte grøntsager og krydderurter var forurenet med salmonella eller campylobacter. Størstedelen af de positive partier var importeret fra udlandet.

Forebyggelse ved kilden er mest effektivt
Forebyggelse af sygdom fra forurenet frugt og grønt sker mest effektivt så tæt ved kilden som mulig, hvilket i mange tilfælde vil sige på landbrugsejendommene som ofte befinder sig i udlandet. Derfor er det vigtigt at huske den internationale dimension i det forebyggende arbejde i Danmark , udtaler Birgitte Helwigh.

Både DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen deltager i internationalt samarbejde i EU-regi og globalt med henblik på at udbrede de danske principper for overvågning og udbrudseftersporing.

DTU Fødevareinstituttet udarbejder hvert år et smittekilderegnskab for salmonella, som viser, hvor smitten stammer fra. Den nuværende metode er ikke velegnet til at vurdere frugt og grønts rolle for smitte af mennesker. For at kunne lave et smittekilderegnskab, som inkluderer frugt og grønt, er forudsætningen, at udvikle nye metoder og indsamle de nødvendige data.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, regnskab, EU, udland, overvågning, DTU, bakterie, Fødevarestyrelsen, krydderurter, frugt, sygdom,

onsdag den 3. oktober 2012

Årets nøglehulsopskrift er serveret

Flest forbrugere stemte Kvicklys opskrift Kyllingefilet med nem tomatsauce ind som en klokkeklar vinder af Fødevareministeriets konkurrence Årets Nøglehulsopskrift 2012 . Ud af mere end 66.000 stemmer har vinderopskriften fået over 29.000 stemmer blandt de ni detailkæders favoritopskrifter.

Fredag den 5. oktober overrækker Fødevarestyrelsens Nøglehulsteam vinderdiplomet til Kvickly i butikken på Frederiksberg, der indhentede de fleste af Kvicklys stemmer til konkurrencen. Som ekstra krydderi drysser ernæringsekspert Christian Bitz gode ideer til sundere livsstil ud til butikkens besøgende, mens kokken Claus Holm sørger for, at der er smagsprøver af Årets Nøglehulsopskrift .

En flot nummer to blev Rema 1000´s opskrift Krydret hakkebøf med bløde løg, grovmos og råmarinerede rødbeder . I den anledning får Rema 1000, Stormgade i Esbjerg besøg af Nøglehulsteamet torsdag den 11. oktober 2012.

Alle opskifter i konkurrencen er nøglehulsmærkede, fordi de lever op til Nøglehullets krav om at spare på fedt, sukker og salt og samtidig indeholde flere fuldkorn og kostfibre. Alle opskrifter er samtidig gode bud på sund madglæde og til at betale.

Konkurrencen om Årets Nøglehulsopskrift blev skudt i gang på Århus Food Festival i begyndelsen af september af Fødevareminister Mette Gjerskov. Hun havde forinden, som led i sit ernæringspolitiske udspil Sund madglæde, lanceret 125 nye nøglehulsmærkede opskrifter. Opskrifterne er gratis, nemme at lave og har haft stor søgning på www.altomkost.dk

Forbrugerne har i den grad taget det fællesnordiske Nøglehulsmærke til sig. Den seneste forbrugeranalyse viser, at 88 procent af forbrugerne kender Nøglehullet. Også fødevarevirksomhederne og detailhandelen har taget ernæringsmærket til sig. Således er der i dag mere end 1750 nøglehulsmærkede varenumre på hylderne i detailhandlen i Danmark.

Læs mere om konkurrencen og hent opskrifterne på www.noeglehullet.dk. Her findes yderligere information om kampagnen via pressemeddelelse, fakta ark om kampagnen og kommunikation samt resultater, link til Nøglehullets facebookside, film fra kick off på Århus Food Festival og naturligvis link til alle de nøglehulsmærkede opskrifter.


Læs mere her

tags: Danmark, Esbjerg, Århus, politi, Frederiksberg, 2012, virksomhed, krydderi, Fødevarestyrelsen, kommunikation, pressemeddelelse, konkurrence, Rema 1000, stemmer, Kvickly, livsstil, ernæring,

tirsdag den 2. oktober 2012

Danskernes foretrukne juleakvavit vinder prestigefyldt designpris

Aalborg Jule Akvavit er det mest populære valg, når danskerne skænker op til vinterens julefrokoster. Nu er årets flaske i butikkerne, og den er ikke kun en fryd for ganen, men også for øjnene. Flaskens design er nemlig blevet belønnet med den anerkendte pris Creative Circle Award.

Årets Aalborg Jule Akvavit er netop landet på butikshylderne for 31. gang igen i år i et nyt, spændende farvedesign. Den traditionsrige luksusakvavit er et yndet fast indslag, når vi går til frokostbordet i juletiden. Hver gang der ryger 100 flasker juleakvavit over butiks- disken, er hele 84 af dem Aalborg Jule Akvavit.

Men det er ikke kun smagen, der trækker. Aalborg Jule Akvavits popularitet skyldes i høj grad også den elegante flaske, der hvert år præsenteres med et nyt udseende. Den smukke dråbeformede flaske, designet af Loop Associates, modtog i år bronze ved den prestige- fyldte designpriskåring Creative Circle Award med den begrundelse, at flaskens design er originalt og et af de allerbedste inden for sin kategori. Flaskens mørkegrønne farve fra 2011 er i år erstattet af en unik dybblå farve, som understreger Aalborg Jule Akvavits status som luksusakvavit, siger Christian Hørlyck, Marketing Manager. Netop flaskens skiftende udseende har gjort akvavitten til et yndet samlerobjekt og en populær værts- og julegave.

Den velkendte smag i nye omgivelser
Som inspiration til både trofaste og nye fans har Aalborg Jule Akvavit indgået et samarbejde med kokken Boris Buono, ejer af Tickle. Snaps er en del af vores kultur og et fælles refe- rencepunkt, og selvom der er mange traditioner forbundet med snaps, vil jeg gerne vise, hvordan den kan nydes i nye sammenhænge, siger Boris Buono, der har udviklet nye jule- opskrifter med fisk og skaldyr inspireret af Aalborg Jule Akvavit og med akvavitten som in- grediens.

Smagen af Aalborg Jule Akvavit er som altid fyldig med tydeligt præg af kommen og diskre- te noter af dild og fennikel samt et juletwist af kanel og appelsin.

Aalborg Jule Akvavit kommer i år i en unik dybblå flaske og elegant dekoreret gaveæske og forhandles i velassorterede supermarkeder til 199 kr. samt på udvalgte frokostrestauranter.

###

Mere om Aalborg Jule Akvavit

Nyt design præmieret
Selve flaskens form og design skifter hvert fjerde år, men hvert år præsenteres flasken med en ny etiket, ligesom gaveæskens design skifter hvert år. Inspirationen til den nuværende flaskes udformning er hentet fra akvavitten selv. Den elegant afrundede flaske er således døbt Dråben , fordi man uvilkårligt kommer til at associere flaskens facon med de funklen- de klare dråber. Flaskens design er tildelt bronze ved Creative Circle Award.

Creative Circle Award
Årlig begivenhed, hvor det bedste inden for kreativ kommunikation dyster om at blive præ- mieret med guld, sølv eller bronze. Creative Circle Award er, også på internationalt plan, den kreative pris, hvor kravene er allerhøjest. Kriterierne for succes er, at idéen bag desig- net er inspirerende og original, at den er relevant, og at eksekveringen af idéen er sublim.

Danmarks Jule Akvavit
Akvavitter og snapse fra Aalborg Akvavit står for 70 procent af julesalget, og når danskerne vælger juleakvavit, køber 84 procent en Aalborg Jule Akvavit. Det betyder, at Aalborg Jule Akvavit købes fem gange oftere end den næstmest solgte juleakvavit.
Kilde: Nielsen Dagligvare Indeks inkl Hard discount, scanning data Juli 2011 til og med Juni 2012. Volumentrend og værditrend i segmentet Akvavit og Snaps. (Copyright © Nielsen.)

Ny inspiration til julefrokosten
Aalborg Jule Akvavit har indledt et samarbejde med kokken Boris Buono, der ejer Tickle, event og catering. Han har tidligere arbejdet på Krogs Fiskerestaurant, Noma og Bottega. Boris har udviklet en række moderne juleopskrifter, der passer godt til juleakvavitten.

Serveringsforslag
Aalborg Jule Akvavit går rigtig godt til fisk og skaldyr og til klassikere som stegt sild, flæ- skesteg og sylte. Den kraftige alkoholstyrke gør den til en kompetent ledsager til stort set alle julens retter.
Serveringstemperaturen
har stor betydning for oplevelsen af en snaps. Serveres snapsen kold, dæmper man i reg- len oplevelsen af styrke og smag. Serveres den ved stuetemperatur, får man i stedet flere duft- og smagsnoter med.

Læs mere her

tags: Danmark, 2011, restaurant, bronze, Aalborg, julegave, 2012, supermarked, kreativ, kommunikation,

mandag den 1. oktober 2012

Ulovlig slagter afsløret ved Hadsten

Et tip fra politiet ledte fredag Fødevarestyrelsens Rejsehold på sporet af en ulovlig slagter på en landejendom ved Hadsten.

Ved gården fandt rejseholdet to slagtede får placeret i plastiksække, som var hængt op i et træ. Under sækkene var et kar, som indeholdt blod og indvolde. På stedet lå også to fårehoveder, som ikke havde mærker efter en boltpistol. Rejseholdet vurderer derfor, at der kan være tale om aflivning, som ikke er i overensstemmelse med lovgivningen.

Rundt omkring på ejendommen lå flere fåreben og skind. Og skjult under nogle bigballer, lå adskillige fåreskind og indvolde gravet ned.

Fødevarestyrelsen råder forbrugere, der har købt lamme- eller fårekød på adressen Langskovvej 12, 8370 Hadsten til at kassere kødet, da dyrene er slagtet under uhygiejniske og uden den lovpligtige dyrlægekontrol.

Ejeren kan nu se frem til politianmeldelse for ukorrekt aflivning, slagtning under uhygiejniske forhold, uautoriseret slagtning med henblik på videresalg, samt for ukorrekt bortskaffelse af slagteaffald.

Ejeren har på stedet fået et påbud om straks at bortskaffe slagteaffaldet på korrekt vis.

Kontakt
Theresa Rasmussen, Fødevarestyrelsens Rejsehold, tlf. 72 27 64 71

Læs mere her

tags: politi, lovgivning, pistol, Fødevarestyrelsen, fårekød, kaffe,