fredag den 26. juni 2015

Tre kopper kaffe om dagen er OK for de fleste voksne


Raske voksne vil generelt ikke opleve bivirkninger ved et koffeinindtag på mindre end 400 mg dagligt, hvilket svarer til tre kopper kaffe dagligt. Grænsen for et sikkert koffeinindtag er dog lavere for gravide kvinder og børn. Det slår den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, fast i en ny risikovurdering, som er på linje med DTU Fødevareinstituttets vurdering.Koffein er et naturligt forekommende stof, som stimulerer centralnervesystemet og kan øge årvågenhed og koncentration. Koffein har været en del af menneskets kost gennem århundreder, primært gennem indtag af kaffe, te og kakao, hvor koffein findes naturligt. Stoffet tilsættes også en række produkter som fx sodavand og energidrikke.

De fleste mennesker vil ikke opleve problemer ved et moderat indtag af koffein, mens for højt indtag kan medføre bivirkninger som søvnløshed, rastløshed, hjertebanken, irritabilitet, nervøsitet og angst. EFSA har gennemgået den videnskabelige viden indenfor området for at vurdere, hvor meget koffein forbrugere kan indtage, uden at det giver bivirkninger.

Mindre koffein til gravide kvinder og børn
Ifølge EFSA's vurdering kan raske voksne indtage op til 400 mg koffein dagligt uden at opleve bivirkninger. For gravide kvinder vurderer EFSA dog, at grænsen for et sikkert koffeinindtag ligger på 200 mg dagligt. Et indtag i den størrelsesorden giver ikke grund til bekymring for barnets sundhed.

EFSA vurderer desuden, at et sikkert indtag for børn ligger på 3 mg per kilo kropsvægt dagligt. Det svarer til, at et barn på 25 kilo kan indtage 75 mg koffein eller to dåser cola.

Højst koffeinindtag hos danske voksne
I risikovurderingen har EFSA beregnet koffeinindtaget for befolkningen i en række europæiske lande ved hjælp af data fra kostundersøgelser i de respektive lande. Beregningerne viser, at voksne danskere har det højeste koffeinindtag. Det er også i Danmark, at man finder flest voksne med et dagligt koffeinindtag på mere end 400 mg, idet en ud af tre voksne danskere overskrider denne grænseværdi.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, cola, DTU, energi, videnskab, bivirkning, kaffe, energidrik,

torsdag den 18. juni 2015

Ny cappuccino udfordrer dine kaffevaner


Starbucks giver et nyt twist til den daglige cappuccino med den nye variant af kolde ready-to-drink Discoveries®16. juni 2015, København. Danske kaffeelskere kan nu få en spændende kaffeoplevelse med den nye Starbucks Discoveries® Cappuccino, der rammer Danmark denne sommer. Det er en kold, let sødet blanding af rig espresso, cremet mælk og antydninger af kakao og er inspireret af den populære cappuccino, der serveres i Starbucks cafeerne.

Den nye iskaffe er velegnet til at have stående i køleskabet hjemme eller på arbejde og er en hurtig, let og velsmagende måde at nyde en iskaffe på – når som helst og hvor som helst. Den er inspireret af de kaffevarianter, Starbucks serverer i cafeerne og er lavet af Fairtrade-certificerede ingredienser af høj kvalitet, lige fra 100% Arabica bønner til sukker og kakao, der er indkøbt ud fra etiske retningslinjer.

Starbucks Discoveries kolde kaffedrikke kan findes sammen med andre kolde drikkevarer i supermarkeder og convenience-butikker over hele landet. Alle bliver solgt i bægre, der svarer til en enkelt servering.

"Vores kunder fortæller os ofte, at de gerne vil nyde deres yndlingskaffe uden for vores cafeer. Ved at tilbyde fyldigheden og kompleksiteten fra vores signaturkaffer i en lækker, kold drik, der er lige til at drikke, tilbyder Starbucks Discoveries lige præcist dette – kaffe der kan nydes derhjemme, mens man pendler til og fra arbejde eller i pausen mellem møder", siger senior manager Patrik Lundell i Channel Business Development hos Starbucks EMEA og fortsætter:

"Vi mener, at den nye kolde Cappuccino kan få selv den mest hardcore fan af varm kaffe til at ændre mening. Det er den perfekte måde at prøve noget nyt og tilføje det lille ekstra til sin dag".

Den nye Starbucks Discoveries® Cappuccino supplerer de tre andre varianter i virksomhedens kategori af kolde drikkeklare kaffer, der alle tilbyder den verdenskendte kvalitet og smag fra Starbucks' cafe-klassikere.

De tre varianter er:

• Starbucks Discoveries® Seattle Latte: Inspireret af den mest populære kaffe på cafeerne – Latte. Denne klassiske blanding af Starbucks® kaffe og mælk er inspireret af Starbucks' hjemby, Seattle, Washington. Stedet hvor det hele begyndte på det historiske Pike Place Market. Denne traditionelle latte er let sødet og lavet med Starbucks Espresso Roast, fra de samme bønner som Starbucks bruger på cafeerne.

• Starbucks Discoveries® Caramel Macchiato Latte: Den kolde Caramel Macchiato, der er lavet på Starbucks® Espresso Roast, er en blanding af espresso, cremet mælk og sød, fyldig karamelsmag.

• Starbucks Discoveries® Skinny Latte: Inspireret af den "håndlavede" Skinny Latte i Starbucks' butikker, er Starbucks Discoveries® Skinny Latte en lækker, let sødet espresso på fedtfattig mælk.

For yderligere information, billeder eller samples, kontakt:
Christian Bentsen, cb@communique.dk , tlf. 51245355

Om Starbucks
Siden 1971 har Starbucks Coffee Company forpligtet sig til på etisk vis at indkøbe og riste høj-kvalitets arabicakaffe. I dag har virksomheden forretninger over hele verden, og er verdensførende inden for ristning og salg af specialkaffe. Gennem vores seriøse forpligtelse til at være de bedste, og vores vejledende principper, bringer vi den unikke Starbucks oplevelse med ud til hver enkelt kunde gennem hver eneste kop. Hvis du ønsker at tage del i oplevelsen så besøg os i vores forretninger.



tags: Danmark, København, EM, Washington, virksomhed, supermarked, Seat, kaffe,

onsdag den 10. juni 2015

Stort kendskab til anbefalinger om frugt og grønt hos mænd


Mænds indtag af frugt og grønt stiger med længden af deres uddannelse. I alt 80% af alle mænd kender til anbefalingen om dagligt at spise 600 gram frugt og grønt, men det halter med forståelsen for deltaljerne – især blandt mænd med kort uddannelse. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som Fødevarestyrelsen kan bruge til at målrette information til mænd om god kost.De officielle kostråd anbefaler, at vi spiser 600 gram grøntsager og frugt dagligt. Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet viser, at frugt og grønt fylder næsten 20% mere i danskernes kost nu end for ti år siden, men at kosten for de fleste stadig ikke lever op til anbefalingen. Desuden spiser mænd generelt mindre frugt og grønt end kvinder.

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt sammenhængen mellem uddannelsesniveau og indtag af frugt og grønt samt viden om anbefalingen om at spise 600 gram dagligt blandt mænd.

Længere uddannelse større indtag
For de fleste måltider og de fleste aldersgrupper er mønstret, at mænd med kort uddannelse har et mindre indtag af frugt og grønt end mænd med lang uddannelse.

Der er en tendens til, at mænd med kortere uddannelse spiser mere frugt og grønt til nogle mellemmåltider, men samlet set har mænd med længere uddannelse et højere dagligt indtag.

Viden om anbefalingen
Kendskab til anbefalingen om frugt og grønt er høj blandt mænd med både kort og lang uddannelse, idet 80% af hele gruppen kender til anbefalingen.

Forståelsen for detaljerne – såsom at frugt og grønt fra frost eller på dåse også tæller med – er dog noget lavere, hvilket påvirker mændenes mulighed for at omsætte anbefalingen til handling. Forståelsen er lavest blandt de kortuddannede.

Holdning til at spise sundt
Mænds bestræbelserne på at spise sundt stiger med længden af deres uddannelse. Ønsket om at være sund og ikke for tyk er oftest det, der motiverer mænd – uanset alder og uddannelsesniveau – til at spise sundt. For hele gruppen er gammel vane og manglende tid oftest det, der spænder ben for sundere kostvaner.

Læs mere her

tags: uddannelse, DTU, Fødevarestyrelsen, frugt,

tirsdag den 9. juni 2015

EFSA: Akrylamid i maden kan øge risikoen for kræft


Akrylamid i maden øger potentielt risikoen for at udvikle kræft for forbrugere i alle aldre, konkluderer den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i en netop offentliggjort risikovurdering. DTU Fødevareinstituttet har tidligere opfordret EFSA til at udarbejde en opdateret risikovurdering af akrylamid, og instituttets eksperter på området er enige i EFSA's nye vurdering af det kemiske stof.Siden 2002 har det være kendt, at akrylamid dannes i tilberedningen af visse fødevarer – både industrielt fremstillede og hjemmetilberedte. Det sker, når kulhydratrige fødevarer som eksempelvis kartofler bliver stegt, bagt, grillet eller fritteret ved temperaturer over 120 grader. Jo højere temperaturer, maden bliver tilberedt ved, og jo længere tid maden bliver varmebehandlet, jo højere bliver indholdet af akrylamid i maden.

Forskere ved DTU Fødevareinstituttet har været med til at gennemføre undersøgelser, som har vist en mulig sammenhæng mellem akrylamid i fødevarer og kræft i mennesker. På baggrund af den stigende bekymring om stoffets sundhedsskadelige effekt opfordrede DTU Fødevareinstituttet i august 2012, sammen med tilsvarende institutter i Sverige, Tyskland og Frankrig, EFSA til at foretage en opdateret risikovurdering.

Sundhedsmæssig bekymring for udvikling af kræft
Ifølge EFSA's vurdering udgør akrylamid i fødevarer en sundhedsmæssig bekymring for alle forbrugere. DTU Fødevareinstituttets akrylamideksperter er tilfredse med, at der nu er kommet en opdateret EFSA vurdering, og de er enige i vurderingens konklusioner.

"Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har længe forsket i sammenhængen mellem akrylamid og kræft, og har i samarbejde med danske fødevarevirksomheder undersøgt muligheder for at nedbringe niveauet af akrylamid i fødevarer," siger seniorforsker Kit Granby fra DTU Fødevareinstituttet.

Nyeste videnskab og bedste indtagsdata
EFSA's vurdering bygger på den samlede videnskabelige litteratur og de nyeste forskningsresultater om akrylamids sundhedsskadelige effekt samt den mest omfattende vurdering af, hvor stort indtaget af akrylamid er for forbrugere i alle aldre.

Risikovurdering kan bruges af beslutningstagere både i EU og i medlemslandene til at overveje, om yderligere tiltag er nødvendige for at mindske forbrugernes eksponering for akrylamid i fødevarer.

Læs mere her

tags: Sverige, Tyskland, 2002, Frankrig, EU, 2012, virksomhed, kemi, DTU, videnskab, forskningsresultat, Forsker,

fredag den 5. juni 2015

Gæsterne strømmer til Relæ efter kåring


Mandag aften kunne Relæ kalde sig blandt verdens 50 bedste restauranter, og det har fået gæster til at booke bord i stor stil.Siden kåringen af verdens bedste restauranter mandag aften, har Relæ oplevet en stor tilstrømning af gæster, der vil opleve den 45. bedste restaurant i verden. Hele natten igennem var der en konstant strøm af bookinger, og tirsdag kunne restauranten tage imod intet mindre end 247 bookinger. Til sammenligning bliver der foretaget omkring 35 bookinger på en normal dag på restauranten.

Også onsdag fortsatte gæstestrømmen, og restauranten kunne tage imod 111 bookinger. Det viser tal fra bookingportalen DinnerBooking, der administrerer bookinger for Relæ og over 500 andre restauranter og caféer. Og tallene glæder hos Relæ:

"Det er jo det, det hele handler om, så det giver os selvfølgelig masser af motivation, at så mange mennesker viser interesse for os," fortæller Christian Puglisi, der også er stolt over deres nye plads på listen over verdens bedste restauranter:

"Vi er selvfølgelig glade for den anerkendelse, vi har fået, og stolte af også at være den eneste Michelin-restaurant med en sustainability-pris. Men i sidste ende mener jeg ikke, at det er priserne, det handler om, og derfor er det ikke noget, vi jagter. Det handler om det daglige arbejde i restauranten. Vi kan kun være herre over, hvad der sker indenfor de fire vægge, og det vil vi hele tiden forsøge at gøre bedre," fortæller Christian F. Puglisi.

Hvem er DinnerBooking
DinnerBooking er Danmarks største udbyder af bookingsystemer og leverer i dag til mere end 500 restauranter og caféer. Foruden bookingsystemerne står DinnerBooking også bag restaurantsiden dinnerbooking.com, hvor gæster kan booke bord blandt de mange restauranter og caféer.


Læs mere her

tags: Danmark, restaurant, portal, motivation,

tirsdag den 2. juni 2015

Ulovlig cateringvirksomhed lukket ved Vejle


Forbrugere, der her til aften skal til at sætte sig til bords med mad fra 'Jacobs Mad', Mørkedalsvej 28, 7100 Vejle, skal sørge for, at menuen bliver skiftet ud.Efter et tip har Fødevarestyrelsen været på besøg hos cateringfirmaet Jacobs Mad, Mørkedalsvej 28, 7100 Vejle, et nedlagt ældre dambrug. Virksomheden var uregistreret og dermed ikke underlagt Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol.

Lokalerne var ualmindeligt uhygiejniske og på ingen måder egnede til fødevareproduktion. Fødevarestyrelsen har på stedet nedlagt forbud mod produktion af fødevarer på adressen og påbudt virksomheden at tilbagekalde fødevarerne fra kunderne.

Forbrugere, der har købt mad fra adressen, bør kassere maden.

Forbrugere, der køber eksempelvis cateringmad, kan altid bede om at se seneste smileyrapport og dermed sikre sig, at virksomheden er underlagt Fødevarestyrelsens kontrol. Seneste kontrolrapporter kan ses på findsmiley.dk

Læs mere her

tags: Vejle, virksomhed, Fødevarestyrelsen,