lørdag den 11. februar 2012

Først nu bliver økologisk vin økologisk

Fremover kan du finde økologisk vin i supermarkedet. Du troede måske, det allerede var på hylderne, men faktisk har det kun været druen, der var økologisk. Resten af indholdet har der ikke været økologiske krav til. Det har EU-landene nu ændret, så du fremover kan få et glas økologisk vin med økologiske råvarer og færre tilsætningsstoffer.

De nye regler sætter en række skærpede krav til brug af behandlingsmetoder og tilsætningsstoffer i produktionen af vinen, så fremstillingen kommer på linje med de krav, man sætter til produktionen af andre økologiske produkter.

?Hidtil har det svaret til, at man kaldte en bolle for økologisk, hvis bare den var af økologisk mel, og så har resten af indholdet ellers kunne være helt konventionelle råvarer og tilsætningsstoffer. Det er en sejr, at vi har fået de her regler, vi har hele tiden stået stejlt på, at der skulle være en række krav til hele indholdet, for at man kan kalde et produkt økologisk. Forbrugerne skal kunne stole på, at det de betaler for reelt er økologisk?, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

I den økologiske produktion begrænses brugen af en række tilsætningsstoffer, man normalt anvender i den konventionelle vinproduktion. F.eks. forbydes svovl og der stilles krav om et betydeligt lavere indhold af sulfitter sammenlignet med konventionel vin.

Hidtil har der ikke været nogen regler for definitionen af økologisk vin, kun druerne har man kunnet kalde økologiske. De nye fælles regler betyder at vin, der i dag kun indeholder økologiske druer og derudover ikke lever op til de nye krav ikke fremover må mærkes som økologisk.

De nye regler for økologivin træder i kraft allerede for høsten her i 2012, og vinproducenterne, der vælger at producere under de nye krav, vil også kunne benytte EU?s fælles økologimærke på flaskerne.

Fakta:
Interessen for økologisk vin er kraftig stigende hos forbrugerne. Alene fra 2008-2009 kunne Danmarks Statistik konstatere at salget af vin med økologiske druer var steget 35 procent.

Efter de nye regler må en økologisk vin maksimalt indeholde 100 mg sulfitter pr. liter rødvin (I dag ligger det på 150 mg/pr. ltr. for konventionel vin) og for hvidvin 150 mg/pr. ltr. (200 mg/pr. ltr. for konventionel hvidvin). Dette gælder for vin med sukkerindhold under 2 gram pr. liter.

For yderligere information

Robert Langberg Lind, Fødevarestyrelsen, tlf: 72276663

For kontakt til fødevareministeren: Pressesekretær Allan Jørgensen, tlf: 20915901

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2008, EU-lande, EU, råvarer, fødevareminister, Danmarks Statistik, 2012, supermarked, Fødevarestyrelsen,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar