tirsdag den 9. november 2010

Få børnene ind i kampen om salatskålen

Sol, sommer og masser af salat. Det smager herligt, synes de fleste voksne, men børnene springer tit over salaten. Ifølge madanmelder og kogebogsforfatter Helle Brønnum Carlsen skal man gå strategisk frem, hvis man vil have børnene med på salatvognen.

Det er sommer, og salat i alle afskygninger er fast inventar på bordet ved siden af grillen, hvor de lækre pølser og bøffer bliver tilberedt. De voksne kaster sig sultent over salaten, som både er sund, saftig og smuk. Desværre nøjes mange børn med at råbe på ketchup og rynke på næsen af lækkerierne i salatskålen. Børn er nemlig generelt ikke de helt store salatspisere, og det er der, ifølge madanmelder og kogebogsforfatter Helle Brønnum Carlsen, en god forklaring på.

Børn synes ikke særlig godt om konsistensen. Salat er sådan lidt slatten, og børn vil hellere have mad, man kan bide i, siger hun.

Bidefaste
Skal man have børnene ind i kampen om salatskålen, skal man starte med andre grøntsager og gå strategisk frem.

Giv dem bidefaste grøntsager i en tilpas størrelse til at starte med. Eksempelvis cherrytomater, agurke-stænger og gulerødder i penge, som vi kalder det hjemme hos os, når vi skærer guleroden i skiver. Børn kan godt lide små overskuelige størrelser, og det appellerer til dem, at maden er fast og til at bide i, siger Helle Brønnum Carlsen, der også anbefaler, at man serverer pillemad .

Grøntsager som kræver, at børnene selv er aktive, eksempelvis bælgærter. Det er tit et hit. Man skal også lade børnene vælge de farver, de bedst kan lide. I dag kan man jo eksempelvis få tomater i mange farver, siger hun.

Selv blande
Den store lækre sammenblandede salat med masser af dressing duer ikke, hvis man skal have børnene med på salatvognen.

Lav bland-selv-salater, hvor tingene ligger i hver deres skål også dressingen. Børn vil gerne kunne se, hvad de spiser og selv blande deres salat. Dressing skal ved siden af, og faktisk er det bedst at give dem en skål med god olivenolie, de kan dyppe grøntsagerne i. Mange grøntsager har godt af at blive spist med fedtstof, så optager vi bedre vitaminerne, og børn kan godt lide olie, forklarer Helle Brønnum Carlsen og fortsætter:

Lad de små børn begynde med at spise de sprøde salat-stængler. De lidt større børn på 7-9 år kan komme med i supermarkedet og købe fire forskellige salater. Hjemme smager man så på salaterne og vælger den man bedst kan lide. Den fremgangsmåde synes de fleste børn, er sjov.

De største salatfamilier:
Senneps-salater, eksempelvis Rucula og andre krydrede salater.
Endivie-salater, eksempelvis Julesalt, Frisésalat og andre bitre salater
Hovedsalater, eksempelvis Iceberg, Romainesalat, Hjertesalat og andre søde salater. Denne gruppe er mest velegnet til børn.

Billedetekst
Lav bland-selv-salater, hvor tingene ligger i hver deres skål også dressingen.
Børn vil gerne kunne se, hvad de spiser og selv blande deres salat.

Læs mere her

tags: supermarked, penge, Rom, forfatter, strategi,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar