onsdag den 10. november 2010

Farver på tallerkenen vækker appetit

Gult og grønt forebygger alderdomsblindhed, og så vækker farver på tallerkenen appetit og glæde, siger dansk forsker.

Sæt farten ned, når du går gennem frugt og grønt afdelingen i supermarkedet, så du har tid til at blive inspireret og vælge nye og anderledes grøntsager til familiens aftensmål-tid. Det er nemlig rigtigt sundt at spise mange forskellige grøntsager og frugter, siger dansk forsker.
Det gælder om at spise et varieret udvalg fra planteriget. De forskellige frugter og grøntsager indeholder nemlig ikke det samme, så for at få alle de gode stoffer, er det en god ide at spise varieret, siger forsker fra Institut for Human Ernæring Lars Dragsted og fortsætter:
Og så vækker farver på tallerkenen appetit og glæde, så derfor kan jeg godt anbefale at spise frugt og grønt i alle farver.

Gul og grøn til øjnene
Spis masser af sommerens friske majs og sprøde broccoli, de gule og grønne spisevaner er nemlig et af de få tilfælde, hvor det har vist sig, at de kan forebygge alderdomsblindhed.
Undersøgelser viser, at gule og grønne frugter og grøntsager har en positiv effekt på det, vi kalder alderdomsblindhed, og at det kan være knyttet til det gule farvestof, lutein. Det er en meget almindelig form for blindhed, som giver et sort felt på nethinden, siger Lars Dragsted.
Uafhængigt af farve, så er det dog slået fast, at frugt og grønt har mange gavnlige effekter. Helt grundlæggende kan kroppen hente masser af energi i frugt og grønt, og så har de en god effekt på nogle sygdomme.

Hver 100 gram grøntsager vi spiser, er knyttet til en 5-10% lavere risiko for at få visse hjerte- kar sygdomme. Hver 100 gram frugt og grønt vi spiser, er ligeledes forbundet med en 4% lavere risiko for den meget udbredte tyktarmskræft, siger Lars Dragsted der også snart kan fortælle os, præcis hvilke frugter vi skal spise for at sænke vores kolesteroltal. Til efteråret offentliggøres en stor EU undersøgelse om dette emne, som Lars Dragsted står i spidsen for.

Billedetekst:
Spis masser af sommerens friske majs og sprøde broccoli, de gule og grønne spise-vaner er nemlig et af de få tilfælde, hvor det har vist sig, at de kan forebygge alderdomsblindhed.

Læs mere her

tags: EU, supermarked, energi,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar