tirsdag den 7. september 2010

Dansker - elsk din fisk

Mange kampagner og velmente råd har i tidens løb forsøgt at få os til at spise mere fisk. Men på trods af alle de sundhedsmæssige fordele, har vi svært ved at sluge benene En debat på Facebook viser, at de fleste gerne vil spise mere fisk, men at det oftest kun bliver til en makrelmad eller et stykke laks.

Vi ved det alle sammen. Fisk er (o)mega sundt, blandt andet fordi de indeholder de sunde fedtsyrer omega 3. Det styrker blodomløbet, holder angiveligt en række sygdomme fra døren og er godt for knogler, stofskifte og immunforsvar. Hvorfor spiser vi så ikke nok af det for det smager jo egentlig også ret godt De Danske Vægtkonsulenter har spurgt sine medlemmer på Facebook, og selvom der er mange, der skriver, at de elsker fisk, er der også mange undskyldninger for ikke at putte de finnede dyr på middagsbordet. Prisen er et gennemgående problem for flere forbrugere. For eksempel skriver Sus Jordhøj: Jeg vil gerne spise mere fisk, men når jeg endelig finder dem, jeg kan lide, synes jeg prisen er for høj. Det er ærgerligt, det skal være så dyrt, for jeg elsker fisk. Har altid spist meget af det, da jeg boede hjemme. Morfar var lystfisker, så vi har spist alle slags fisk, skriver Tine Krabbe.

Altid laks
Laksen bliver ofte det nemme valg til den ugentlige (eller månedlige) fiskemiddag bl.a. fordi mange ikke ved, hvordan de skal gribe tilberedningen af fisk an: Jeg spiser kun de nemme fisk dvs. tun på dåse og makrel i tomat, rejer og lidt røget laks i ny og næ. Hvis jeg endelig tilbereder fisk, er det laks i ovnen, som smager fantastisk, men som også godt kan blive lidt ensformigt. Jeg mangler nok lidt inspiration og gode opskrifter, skriver Susanne Mai Jensen. Det kan Karen Andersen nikke genkendende til: Jeg vil rigtig gerne spise mere fisk, men ved ikke rigtig, hvordan jeg skal gøre, og hvad der findes af fisk. Spiser meget laks, fordi det er så nemt.

De fleste danskere har ikke langt til kysten og Danmark har også masser af søer, åer og bække. Med andre ord er vi en nation af kystboere med fuld adgang til masser af fisk i både saltvand og ferskvand.
Alligevel spises der forbavsende lidt fisk i Danmark, og det gennemsnitlige indtag af fisk har været faldende i de senere år. Prisen ser ud til at spille en rolle, men det gør mangel på fantasi også, når det gælder tilberedningen af fisk. Derfor har De Danske Vægtkonsulenter skrevet kogebogen Spis dig sund fisk , hvor man både kan blive klogere på de forskellige slags spisefisk og finde spændende opskrifter, som er sunde og nemme at følge. For eksempel kan du få inspiration til at lave Helle flynder med ærtepuré , Ovnbagt skrubbe med linsesalat´, Multe med bagte rabarber og en masse andre lækre fiskeretter med fladfisk, skindfisk, skaldyr m.m.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar