tirsdag den 7. september 2010

Vejboder - hvad siger reglerne

I øjeblikket vrimler det med vejboder, der frister med nye kartofler, friske jordbær, gulerødder, agurker og honning, når man kører gennem de danske sommerlandskaber. Men hvilke fødevarer må de egentlig sælge, og hvad siger reglerne om salg fra vejboder

Vejboder er en form for stalddørssalg, som Fødevarestyrelsen netop har udgivet en opdateret pjece om.

Fra en vejbod må der sælges frugt, grønt, kartofler samt æg og honning, som kun er nogle af de fødevarer, der må sælges ved stalddørssalg. Der må kun være tale om rå produkter - og så hjemmeslynget honning. Alt skal være fra egen avl.

Salg fra vejboder er begrænset til disse produkter, fordi det er de mindst sårbare af de forskellige produkter, der må sælges ved stalddørssalg.

Der bliver stillet de samme krav til salg fra en bod ved vejen som til andre former for stalddørssalg. Det betyder, at sælgeren har ansvaret for, at håndtering og salg af fødevarerne foregår på en hygiejnisk forsvarlig måde. Fødevarerne må ikke udsættes for forurening eller anden skadelig påvirkning.

Sælgeren har ansvaret for, at fødevarerne i boden altid er friske, og at folk ikke bliver syge af dem.

Stalddørssalg af frugt, grønt og kartofler samt mindre mængder honning af egen avl skal man ikke have registreret hos fødevaremyndighederne. Hvis man har stalddørssalg af æg, skal det være registreret i den lokale fødevareafdeling. Man kan finde link til ansøgningsskema på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Fødevarestyrelsen kontrollerer jævnligt, om vejboderne og andre former for stalddørssalg lever op til reglerne.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar