torsdag den 22. september 2016

Øllen for glutenallergikere og folk, der hader øl


Den formentlig første glutenfri øl lavet udelukkende på umaltet havre er udviklet på DTU Bryghuset. På grund af dens ukarakteristiske smag, appellerer den også til folk, som normalt ikke kan lide øl. Mere arbejde er dog nødvendigt, før den er klar til kommerciel produktion. DTU Bryghuset har til huse i DTU Fødevareinstituttet.Glutenallergikere må leve med en række begrænsninger i forhold til, hvad de lægger på deres tallerken. Men står det til studerende Mikkel Hansen ved DTU Fødevareinstituttet, skal de ikke frarøves muligheden for at nyde en kold øl til maden.

Jagten på en anderledes øl
I jagten på at fremstille en øl, der ikke er som alle andre, blev der først prøvet kræfter med produktion af en øl med klitgræs i hovedrollen. Idéen var dog bedre på papiret end i praksis, så næste forsøg gik ud på at udvikle en glutenfri øl brygget kun på havre – selvom havre er vanskeligt at arbejde med i ølbrygning på grund af vanskeligheder i processen. Der er allerede glutenfri øl på markedet, men de fleste har majs som hovedingrediens.

Ved at tilføje enzymer til umaltet havre – som er en billigere ingrediens end de traditionelle kornsorter hvede og byg – er en øl nu produceret, som ifølge tests på DTU Fødevareinstituttet overholder kriterierne for glutenfri fødevarer. Testresultaterne er uafhængigt verificeret.

Øllen er anderledes end en almindelig pilsner både af udseende, idet den er tåget og meget lys, og i smagen, der er frisk og læskende, let maltet og med lidt citrus aroma. Netop på grund af dens ukarakteristiske smag, er den af folk, som har smagt den, blevet kaldt "øllen for folk, der hader øl".

Ikke til salg – endnu
Øllen, som er produceret på DTU Bryghus, der har til huse på DTU Fødevareinstituttet, kan ikke købes i butikker eller spisesteder – endnu. For selvom øllen er produceret mange gange på DTU Bryghusets eget patenterede anlæg, er brygmestre på kommercielle bryghuse bekymrede for, om den atypiske øl vil volde problemer i deres anlæg.

Før et kommercielt bryghus vil sætte øllen i produktion, skal der derfor gøres mere arbejde for at bevise, hvordan produktionen kan gennemføres uden komplikationer på et almindeligt bryggeri.

DTU Bryghuset har også planer om at undersøge spildproduktet fra produktionen nærmere, da det ser ud til at indeholder værdifulde stoffer, der muligvis kan udvindes til brug i fødevareproduktion.

Læs mere her

tags: hovedrolle, DTU, studerende, patenterede, allergi,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar