søndag den 26. juni 2011

Danske ærter er verdens bedste

Det danske klima og landets geografiske placering gør danske ærter til formodentlig verdens bedste. I år forventes en høst på ca. 10.000 tons.

Når du sætter tænderne i danske ærter, indtager du ikke kun en af verdens sundeste og mest proteinholdige grøntsager, du spiser formodentlig verdens bedste af slagsen. Danmark er storproducent af ærter, og det er der en grund til. For danske ærter har optimale vækstbetingelser takket været klimaet og landets placering på de nordlige breddegrader.

?I år forventer vi at høste ca. 10.000 tons ærter, og det er vi meget tilfredse med. Det har også været et ideelt ærtevejr indtil nu med temperaturer mellem 15-20 grader, ikke for megen nedbør og kun let skyet,? udtaler administrerende direktør Carsten Aalund fra Frigodan, som er en af de førende udbydere af frosne ærter.

Fra høst til frost på under tre timer
Den danske høstsæson starter ca. 1. juli og varer i 50 dage. Ærterne dyrkes på store markområder på Lolland, Falster og Sydsjælland. Inden for tre timer efter høst, er ærterne blancheret og frosset ned. Blancheringen forhindrer, at enzymerne nedbrydes, og ved nedfrysningen reduceres den naturlige forældelsesproces, samtidig med at vitaminer, mineraler og næringsstoffer bevares.

?Når der kun går tre timer fra høst til frost, sikrer vi kvaliteten af de frosne ærter. Indfrysningen stopper nedbrydningen af de næringsstoffer, som er i ærterne, samtidig med, at ærternes farve, struktur og smag bliver bevaret. Derfor er frosne ærter mindst lige så sunde som friske ærter,? siger Carsten Aalund.

Faktum er, at efter ni måneder på frost er indholdet af C-vitamin i ærterne kun reduceret med 5 procent i forhold til det, de indeholdt ved indfrysningen, hvilket er meget mindre end, hvad de friske ærter mister blot efter to dage i butikken.

Bekendtgørelse om ærter
Danmark er det eneste land i verden, der har en bekendtgørelse om ærter. Den er med til at sikre ærternes kvalitet, samt at forbrugerne får den kvalitet, de efterspørger. Bekendtgørelsen kræver nemlig, at færdigpakkede ærter eller blandinger med ærter, som sælges i Danmark, deklareres efter størrelse (ærternes diameter), tørstofindhold (AIS) og efter henholdsvis kvalitet 1 og 2.

Inddelingen i kvalitet 1 og 2 afhænger af, hvor længe ærterne har siddet på planterne, mens størrelsen på ærterne bestemmer, om de hører under kategorierne Ekstra fine, Fine, Mellem fine og Store søde.

Yderligere oplysninger hos administrerende direktør Carsten Aalund på carstenaalund@frigodan.dk

Fakta om sorter
Frigodan har 10-12 sorter i deres sortiment. Hovedsorterne er: Prelado, Cabree, Vinco, Smart, Style, Bingo, Sigra, Abador, Spandimo, Expo og Ibis. I 2011 forventes en høst på mellem 9.500 10.000 tons ærter, både konventionelle og økologiske danske ærter.

Fakta om ærternes vej fra høst til forbruger
Såningen startede i marts og slutter første uge af juni. Fra midten af juni indtil midten af september høstes og afbælges ærterne. Der høstes med seks maskiner i 20 timer af døgnet alle ugens dage.
Ærterne:
- Tippes op på traileren og køres bort af lastbiler.
- Renses af store vifter, der blæser rester af stilke og bælge væk.
- Passerer igennem en si, der automatisk fjerner alle ikke afbælgede ærter.
- Vaskes og pumpes over en stenfælde for at fjerne eventuelle sten.
- Ledes igennem en farvesorterer, der fjerner alle misfarvede ærter.
- Blancheres ved 90-95 grader.
- Køles af og fryses individuelt ned i flowfrysere.
- Renses igen i en stor luft separator for at fjerne alle bælge og stykker af ærter.
- Sorteres efter størrelse mens de er frosne i kategorierne: Ekstra fine, Fine, Mellemfine og Store søde.
- Hældes i store big bins 1.000 kg eller 25 kilo sække og ledes igennem en metaldetektor som en sidste kvalitetskontrol. Ærterne placeres i frostrum ved -22 til -24 grader.
- Tages løbende fra frostlager til Frigodans pakkeri, hvor de store big bins åbnes og inspiceres. Sidste kontrol med metaldetektor udføres af alle de pakkede poser til forbrugerne.

Fakta om Frigodan
Frigodan mærket har siden 2001 været en del af den belgiske Ardo koncern, som
er Europas førende producent af frosne grøntsager og grøntsagsbaserede færdigretter.


Læs mere her

tags: Europa, direktør, Danmark, 2011, lastbil, 2001, Lolland,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar