torsdag den 18. august 2016

Nu kan du smage H.C. Andersens øl


I H.C. Andersens dagbog fra den 17.-18. oktober 1874 står der, at H. C. Andersen modtog 12 flasker Carlsberg Export og lovning på endnu flere hen over vinteren af Carlsbergs grundlægger, brygger J.C. Jacobsen. Baseret på et unikt historisk kildemateriale, der knytter direkte bånd mellem den verdenskendte forfatter H.C. Andersen og stifteren af Carlsberg J.C. Jacobsen, har husbryggeriet genskabt den øl, som H.C. Andersen drak i sine sidste leveår i anledning af H. C. Andersen festivallen i Odense 21.-28. august.H.C. Andersen boede dengang skiftevis i Nyhavn og på Rolighed hos familien Melchior på Østerbro, og havde for vane at gæste byens bedsteborgere til middag, konversation og almindelig selskabelighed. Det kan meget vel have været efter et sådant besøg i efteråret 1874, at J.C. Jacobsen besluttede sig for at sende et parti Carlsberg Export Lagerøl til forfatterens forplejning.

"Vi er stolte over samarbejdet med denne eventyrlige festival, og ønskede at brygge en festbryg til H. C. Andersen festivallen og vores kunder i Odense. Ved hjælp af vores arkiv på Carlsberg fandt vi den originale bryghusjournal fra starten af 1874, og vi kunne derfor rekonstruere øllen som H.C. Andersen fik leveret til sin adresse i Nyhavn. Carlsberg Export 1874 har en mørk nøddebrun farve med en fyldig råhvid skumkrone. Duften er rig på malt, og smagen er præget af en rund fyldig maltsødme, og vi tror H. C. Andersen har drukket den med velbehag," siger Brygmester Morten Ibsen.

"Samarbejdet med H. C. Andersen festivalen passer godt til Carlsbergs lange historie, stærke traditioner og fokus på Odense, som en spændende by i positiv udvikling. Jacobsen Export 1874 er en unik mulighed for at skåle i den øl, som H. C. Anderssen modtog fra brygger J. C. Jacobsen i 1874, og vores bidrag til det H.C. Andersen univers som festivallen er kendt for både ude og hjemme," siger Morten Ibsen.

Husbryggeriet Jacobsen er Carlsbergs håndværksbryggeri, og det største danske specialølsmærke. Navnet, Jacobsen, refererer til Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen og hans søn Carl Jacobsen. Bryggeriet ledes af Brygmester Morten Ibsen, og har en kapacitet på 25.000 Hl øl om året, der i dag er fordelt på otte faste varianter, syv sæsonvarianter og et udvalg af såkaldte limited editions. Husbryggeriet Jacobsen ligger i dag i en af de fløjbygninger, som J.C. Jacobsen opførte i perioden 1847 til 1891. Alle bygningerne er fredede, og udgør samlet set et af Danmarks væsentligste industrimindesmærker og inkluderer et museum, VisitCarlsberg.

Jacobsen Export 1874 kan købes på barer og restauranter i Odense fra den 19. august kl. 18.05 på H.C. Andersens fødselsår.

Læs mere her

tags: Danmark, Carlsberg, restaurant, Odense, Nyhavn, museum, Østerbro, forfatter,

1 kommentar: