torsdag den 18. november 2010

Kun jubel fra jordbæravlerne

Bad Request

De glade jordbæravlere spår om en høst på 5.000 tons saftige frilandsbær og en sæson, der starter en uge tidligere, end den plejer. Forårets mange solskinstimer har nemlig sat fut under jordbærplanterne.

Hold øje med jordbærrene, for de er fremme, før vi ved af det! I år kommer de røde bær ud i butikkerne og i landevejsboderne en uge før end normalt, og det er, fordi sol og regn har fordelt arbejdet mellem sig helt perfekt. Lige nu står jordbærrene flotte og røde ude i jordbærplantagerne.

Vi har haft et optimalt vejr i år med de helt rigtige betingelser for jordbærrene. Derfor bliver høsten rigtig god, fastslår Laurits Balle, formand for Gartneribruget Afsætningsudvalg for frugt og bær og fortsætter:

Nu glæder jordbæravlerne sig til at levere deres store høst på 5.000 tons frilandsbær. De saftige jordbær er dog meget følsomme over for vejret. Hvis der lige pludseligt kommer frostvejr, når jordbærplanterne skal blomstre, så kan det gå hårdt ud over bærrene. Derfor er vi ovenud glade for det gode vejr, vi har haft i april og maj, og jeg kan kun håbe på, at det fortsætter, siger han og forklarer, at når plukkerne skal i gang, skal vejret også gerne vise sig fra sin bedste side, så jordbærrene ikke fremstå smattede i bakken.

Årets høst ligger på linie med høsten i 2008 og 2007, som var de bedste i flere år. I 2006 nåede jordbæravlerne op på 4.000 tons, mens 2005 kun bød på 3.500 tons jordbær.

Vejrguderne bestemmer sæsonstart
På samme måde som æblerne, modner jordbærrene på forskelligt tidspunkt afhængig af sort og geografiske placering. De første jordbær kommer ud til forbrugerne allerede i starten af juni, dog ikke over alt, for i områder med lavere nattetemperatur må forbrugerne vente et par uger på de røde bær. For selv inden for begrænset geografisk område kan nattetemperaturen variere. Og jo lavere nattetemperatur, des senere modning. Det betyder også, at sæsonen i de områder, hvor der er koldere om natten, slutter senere end i de områder, hvor nattetemperaturen er højere, og på den måde kan en sæson strække sig over længere tid, faktisk et par måneder, forklarer Laurits Balle.

Kend dit jordbær på faconen!
De fire mest kendte jordbærsorter er Honeoye, Elsanta, Sonata og Florence. De er forskellige både i smag og form. Det store, runde, dybrøde bær Honeoye har en syrlig-sød aroma og er det tidligste bær på markedet, det lidt mindre bær med lyst kød Elsanta har en mild og fin smag, mens det hjerteformede og gennemrøde bær Sonata, er ekstra sødt i smagen. Endelig er der Florence, som er kegleformet, fast i kødet og fyldig i smagen.
Navnet på jordbærsorterne står på de kasser, jordbærbakkerne ligger i ude i butikkerne.

Vidste du, at:
Jordbær faktisk er en af de sundeste frugter, man kan spise. Det skyldes, at jordbær indeholder:
Masser af gavnlige antioxidanter, der er med til at mindske kolesterolindholdet
En kræfthæmmende ellagsyre, som beskytter huden mod de farlige UV-stråler samt modvirker rynker
En masse C-vitamin og folinsyre

Gode råd om jordbær
Jordbær har kort holdbarhed og skal helst spises samme dag, de er købt
Opbevar jordbær ved 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst
Jordbærrene skal altid først skylles umiddelbart inden servering
Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene. Fyld en balje med koldt vand, læg jordbærrene i en sigte og sænk den ned i vandet 2-3 gange
Lad jordbærrene tørre i ét lag på et viskestykke. Først nu nippes stilkene af

Billedetekst:
Vejrguderne har været med jordbærrene. Avlerne forventer en høst på 5.000 tons. Og så har det gode vejr har også sat fut under jordbærplanterne, så jordbærrene kommer en uge tidligere, end de plejer.

Læs mere her

tags: 2008, 2007, 2006, landevej,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar