mandag den 13. juni 2011

18 forslag til reduktion af madspild

Størstedelen af madspildet i Danmark sker før, maden når frem til forbrugeren, og ansvaret for at mindske madspild i kæden fra jord til butik ligger hos producenterne, i detailhandlen, i storkøkkenerne og hos myndighederne

Bedre og gensidigt forpligtende aftaler mellem producenter og aftagere af fødevarer, salg af frugt og grønt efter vægt i stedet for stykpris, nedtonede forventninger til butikkernes udbud lige før lukketid og ophævelse af det danske forbud mod salg og videregivelse af mad efter ?mindst-holdbar-til? datoen er nogle af de forslag, der ligger i en ny rapport om madspild i fødevaresektoren. Rapporten er udarbejdet af den grønne tænketank CONCITO, der har gennemført projektet ?Det skjulte madspild? i samarbejde med Fødevareministeriet.

?Jeg har en forventning om, at fødevareerhvervene påtager sig et ansvar for at reducere madspildet fra jord til butik. Jeg ved, at mange allerede er opmærksomme på problemet med madspild, men flere steder kan det gøres endnu bedre. Med det her projekt har vi udpeget nogle områder, hvor det er nemt for erhvervet at komme i gang,? siger fødevareminister Henrik Høegh.

I arbejdet med madspild har der blandt andet været fokus på, at det frugt og grønt, der ikke opnår den størrelse eller form, som dagligvarehandelen helst vil sælge til forbrugerne, har stor sandsynlighed for at ende som madspild. Hvis salathovederne ikke når idealstørrelsen, kan det bedst betale sig at pløje dem ned.

I landene omkring os sælger dagligvarehandelen frugt og grønt efter vægt i stedet for stykpris som herhjemme. Det betyder først og fremmest atdet er nemmere for gartneren atfå en fornuftig pris for varerne selvom størrelsen varierer. En afledt fordel er, at forbrugeren for mulighed for at købe et hvidkålshoved, der passer til det der skal bruges fx for singler og ældre mennesker.

?Med den nye undersøgelse har vi fået en idé om, hvor spildet er størst, og hvor der bør sættes ind først. Det er f.eks. oplagt at udnytte det madspild, der ikke kan undgås, til at producere grøn energi i form af biogas,? siger Henrik Høegh.

Madspild i fødevaresektoren er større end det i husholdningerne
CONCITO?s rapport viser, at det samlede madspild i fødevaresektoren er større end madspildet fra husholdningerne. Madspild fra husholdningerne ligger ifølge de hidtidige opgørelser omkring 237.000 ton om året, mens madspildet fra fødevaresektoren vurderes til mindst 303.000 ton.

Madspild er et globalt problem, og FN?s fødevareorganisation FAO har også netop udgivet en rapport om madspild på verdensplan.

Kontakt:
Fuldmægtig
Espen Tind-Nordberg
tlf. 33 92 21 42
Pressesekretær
Thor Seierø Mouritsen
tlf. 20 91 59 01

Læs mere her

tags: Danmark, FN, tænketank, fødevareminister, Mou, energi, organisation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar