mandag den 19. september 2011

Madbakterie kan koste ældre livet

Kampagne fra Fødevarestyrelsen minder om tre enkle køkkenråd

Hvert år bliver op mod 60 forbrugere syge af madbakterien listeria. De fleste af dem er ældre, der risikerer at blive alvorligt syge. I værste fald er det livstruende og en ud af fire risikerer at dø. Derfor minder Fødevare-styrelsen om tre enkle køkkenråd, som de ældre eller deres pårørende bør følge:

Køkkenråd sådan undgår du listeria

? Smid mad ud, der har overskredet ?Sidste anvendelsesdato?.
? Hold temperaturen i køleskabet på højst 5°C.
? Husk at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed.

- Det er meget vigtigt at tage et tjek af køleskabet og få sorteret ud i de madvarer, hvor datoen for ?sidste anvendelse? er overskredet og desuden holde øje med holdbarheden efter åbning. Sørg også for, at køleskabet er tilstrækkelig koldt, dvs. maksimalt fem grader. I forhold til listeria skal man især være opmærksom på kødpålæg, koldrøget fisk og bløde oste?, siger specialkonsulent Annette Perge fra Fødevarestyrelsen.

Film og annoncer med råd
Fødevarestyrelsen præsenterer de tre køkkenråd til ældre med to kortfilm med kampagnetitlen ?Prøver du at tage livet af mig Jytte?? i DR´s OBS-udsendelser og på Ældresagens hjemmeside.

Derudover bliver der bl.a. annonceret i Ældresagens blad 'Ældresagen NU' og magasinet 'Sundhed'.

Fakta
Sidste år registrerede Statens Serum Institut 62 mennesker syge af listeria i Danmark. I 2009 var tallet 97. Sygdommen rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar.

?Sidste anvendelsesdato? bruges på meget let fordærvelige madvarer, som kan blive sundhedsskadelige
efter denne dato.

?Mindst holdbar til? er udtryk for, at madvaren indtil denne dato har den rette kvalitet, men vil stadig kunne spises umiddelbart efter denne dato.

Få flere svar om madbakterier og fødevaresikkerhed og se de to film på Fødevarestyrelsen.dk

Kontakt
​Om listeria: Specialkonsulent Annette Perge 72 27 65 92 eller dyrlæge Niels L. Nielsen 72 27 68 46.
Om mærkning af fødevarer: Fuldmægtig Nina Læssø Jakobsen 72 27 66 61.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, OB, Film, kortfilm, kødpålæg, bakterie, Fødevarestyrelsen, øl,

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar