torsdag den 17. maj 2012

Regionalt kokkebrag afgjort tirsdag aften

Bæredygtig adfærd, kreativitet og sparsommelig var nøgleordene for deltagerne i kokke-konkurrencen Baltic Cooking, som blev afviklet tirsdag 15. maj og afsluttet samme aften med spisning og præmieoverrækkelse. Regionale råvarer som porreaske, svinekæber, humle og torsk var blandt ingredienserne, da syv restaurationskøkkener og ét kokke-elevhold fra Region Sjælland kæmpede om smagsdommernes gunst og titlen som vinder af Baltic Cooking 2012.

- Der er flere gode grunde til at have en konkurrence som denne, siger Karin Melbye Holm, direktør i Østdansk Turisme.
- Først og fremmest så viser den med tydelighed, at Region Sjælland er et skatkammer, når det gælder gode råvarer og fødevareproducenter, og at vi har restauratører, som formår at omsætte råvarerne til sublime måltider. Dernæst sætter den fokus på innovation og udvikling, hvilket er et centralt emne for hele turismeerhvervet i vores region, fortsætter hun. Østdansk Turisme er partner i projektet GRO (Grønne Regionale madOplevelser), som står bag eventen.

En øjenåbner
Katia Østergaard, adm. direktør i HORESTA, sad med i dommerpanelet og lagde i sin tale ikke skjul på sin begejstring:
- Jeg synes, det er et fantastisk godt eksempel for vores branche og et eksempel til efterfølgelse i hele landet. Det har været en fantastisk smagsoplevelse. Jeg er opvokset på Lolland, men det har været en øjenåbner for mig, at området her har så meget at byde på, sagde hun.

Vinderen af konkurrencen blev Restaurant Svanen på Hotel Maribo Søpark med køkkenchef Anders Bach, som leverede malt/honningporcheret svineryg med Nysted-svunget slikporre samt asparges, spæde skud fra Knuthenborg jord, hertil Krenkerup sauce .

Udfordrende betingelser
Konkurrencen indebærer nogle særlige udfordringer for de deltagende kokke: Retten skal være udviklet af kokkene selv, minimum 75 af råvarerne skal være regionalt produceret, og produktionsprisen per ret må ikke overstige 35 kr. Konkurrencen er udviklet i fællesskab mellem Østdansk Turisme og Allan Hansen, Horesta i Region Sjælland og er i høj grad inspireret af kokkekonkurrencen Ostseegerricht, som er et enormt tilløbsstykke blandt restaurationerne på nordkysten i Slesvig-Holsten og i år fejrer 30 års jubilæum

Baltic Cooking blev afholdt på uddannelsescenteret CELF i Nykøbing Falster i samarbejde med skolens afdeling Mad til Mennesker. Uddannelsescentret deltog selv med et elevhold som indtog en flot tredjeplads i dagens maddyst. Andenpladsen blev i øvrigt tildelt La Comida, Nykøbing Falster.

Alle får lov at smage
De meget roste konkurrence-retter kan nydes af alle den kommende tid. De deltagende restauratører har nemlig forpligtet sig på at have deres konkurrence-ret på menukortet sommeren igennem. Så hvis man vil gå efter en madoplevelse lidt ud over det sædvanlige i de kommende måneder, er det blot at kigge på deltagerlisten.

Billedtekster (fotos til fri afbenyttelse, fotograf: Nina Friis Hansen):
Katia Østergaard, adm. direktør i HORESTA ved præmieoverrækkelsen. I baggrunden ses to af de øvrige dommere, Nadia Mathiasen, Journalist & webredaktør, Smag & Behag (tv.) og Dorte Kofoed, faglærer, CELF (th).
Karin Melbye Holm, direktør Østdansk Turisme holder tale til de ca. 200 gæster.
Køkkenchef Anders Bach (med blomster), Restaurant Svanen på Hotel Maribo Søpark, og hans kokke tager imod prisen.
Vinderretten: malt/honningporcheret svineryg med Nysted-svunget slikporre samt asparges, spæde skud fra Knuthenborg jord, hertil Krenkerup sauce .

Foto af vinderetten til fri afbenyttelse ved kreditering af fotograf: Aynia Brennan.

FAKTA:

Dommerpanel ved Baltic Cooking 2012:
Nadia Mathiasen, Journalist & webredaktør, Smag & Behag
Bi Skaarup, Madhistoriker
Birgitte Blands Søndergaard, Frk. Kost - Czarens Hus
Dorte Kofoed, faglærer, CELF
Katia Østergaard, adm. direktør i HORESTA

Deltagere ved Baltic Cooking 2012:
La Comida, Nykøbing F.
Hotel Falster, Nykøbing F.
Den Gyldne Svane, Middelaldercentret, Nykøbing F.
Restaurant Svanen, Hotel Maribo Søpark, Maribo
Restaurant Fjorden, Nakskov
Hotel Nørrevang, Væggerløse
Skovridergaarden, Nakskov
Elevhold, CELF, Nykøbing F.

Om Baltic Cooking:
Baltic Cooking er en del af projekt GRO (Grønne Regionale madOplevelser) i Region Sjælland. GRO er støttet af Vækstforum Sjælland, Den Europæiske Socialfond og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Video fra dagen på CELF s Facebook-profil: http://www.facebook.com/pages/CELF/194759403902302


Læs mere her

tags: direktør, retten, uddannelse, Sjælland, Facebook, råvarer, jorden, 2012, Lolland, kreativ, Nykøbing, konkurrence, innovation, honning,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar