fredag den 14. november 2014

Regionsrådsformand ønsker smagspanel omkring hospitalsmad

Ny madundersøgelse på Region Hovedstadens hospitaler og psykiatriske centre skal bruges til at løfte niveauet, hvor et smagspanel kunne være en mulig løftestang, siger regionsrådsformanden Mad er en stor del af både behandling og pleje, når patienter er indlagt på hospitalerne i Region Hovedstaden. Netop nu offentliggøres en ny undersøgelse, der fortæller om patienternes oplevelse med den mad, der bliver serveret under indlæggelse.

Undersøgelsen er den første af sin art i Region Hovedstaden, og alt i alt er 82 procent af de adspurgte patienter tilfredse med oplevelsen med maden, som de kalder god eller virkelig god.

Patienterne er blevet spurgt under og efter indlæggelse om deres oplevelser med maden, men ikke alle er udelt begejstrede i undersøgelsen.

Vigtigt at lytte
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at det er at det er en vigtig undersøgelse, som både sætter fokus på alt det positive omkring mad på hospitalerne i Region Hovedstaden, men også stiller skarpt på de områder, hvor det kunne blive bedre.

- Mad er helt central for at kunne komme sig hurtigt. Derfor er det vigtigt, at de mennesker, der er indlagt på vores hospitaler, har lyst til at spise maden. Det handler både om smag, duft, konsistens og omgivelser, men også om at tage hensyn til, at det kan være svært at overskue en stor portion mad, hvis man fx har kvalme og har mistet appetitten, siger hun og tilføjer:

- Undersøgelsen viser, at der heldigvis er mange gode tiltag i gang på vores hospitaler, men at der også er plads til forbedring. Derfor er det rigtig godt at lytte til dem, der skal spise maden. Det gør vi med denne undersøgelse, men jeg kunne også godt tænke mig at tage et ekstra skridt og nedsætte et smagspanel, der kan tage ud på hospitalerne, smage maden og komme med gode ideer til, hvordan vi helt nøjagtigt forbedrer smagsoplevelsen.

Et smagspanel kunne evt. bestå af bl.a. tidligere patienter, som kan tage ud på hospitaler for at smage på maden og komme med gode ideer til, hvordan regionen hele tiden udvikler maden til patienterne.

Små måltider er godt
Flere af patienterne peger i undersøgelsen på, at det at kunne vælge mellem flere retter, får dem til at spise mere. Eller at mellemmåltider er et plus, når man er indlagt og ikke har den store appetit. Samtidig lægger flere stor vægt på at kunne spise sammen med andre medindlagte.

I den kommende tid får hvert hospital og center mulighed for at følge op på de punkter, hvor undersøgelsen viser, at det kan blive bedre.

Allerede nu er flere ledelser fra hospitalskøkkenerne rundt om i regionen ved at arrangere inspirationsbesøg hos hinanden for at udnytte den læring og viden, der ligger hos andre.

Fakta:
• Regionsrådet har i maj 2014 vedtaget en fælles Mad- og ernæringspolitik for Region Hovedstaden. I den er retningslinjerne for selve maden og omkostningerne hertil, men også muligheden for at indrette selve spisesituationen til patienterne, fastlagt.
• I undersøgelsen har knap 1.600 patienter svaret på spørgsmål om deres oplevelser med madens smag, variation, portionsstørrelse etc.
• Patienterne er samlet set mest positive over for madens smag, dernæst anretningen og til sidst variationen. Flest patienter har en positiv vurdering af frokosten, dernæst morgenmaden og til sidst aftensmaden.
• Patienter, der får serveret maden via en buffet, er mere tilfredse med madens smag og anretning end de, der får maden serveret på en bakke.
• Det samlede indtryk hos patienterne på 60 år eller derudover er mere positiv end hos de yngre patienter.
• Regionsrådet besluttede i sit budget for 2015, at indkøbsaftalerne på køkkenområdet skal tilrettelægges sådan, at det bliver muligt for alle hospitalskøkkenerne at opnå bronzemærket i økologi, hvilket betyder mad med 30-60 procents økologi.

Læs mere her

tags: hospital, politi, Regionsråd, bronze, omkostninger, Region Hovedstaden, 2014, økologi, Fakta, ernæring,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar