tirsdag den 16. november 2010

Kom til smagsfest hos jordbæravlerne

Sødt, rødt, blødt og saftigt bedre bliver det ikke. Kom og smag jordbær lige fra planten, når jordbæravlere for første gang inviterer til smagsfest.

Lad noget sødt og saftigt smelte på din tunge tag til smagsfest hos jordbæravlerne. For første gang åbner 12 jordbæravlere nemlig dørene og inviterer forbrugerne til at smage de modne jordbær direkte fra planten. Arrangementet Åben jordbærmark finder sted den 27. juni på Sjælland og den 4. juli i Jylland. Med Åben jordbærmark vil jordbæravlerne lære os, at jordbær ikke bare er jordbær .

Vi vil gerne give vores viden om jordbær videre til forbrugerne. Med et arrangement som dette får vi mulighed for at tale direkte med forbrugerne, og de får mulighed på at stille spørgsmål. Jeg tror for eksempel ikke, at forbrugerne egentlig ved, hvor kompliceret det er at dyrke jordbær. Jordbærplanten er en af de mest sarte planter, man kan vælge at dyrke, siger en af jordbæravlerne og formanden for jordbær og hindbær klubben Søren Olesen.

Heldigvis er der mange avlere, der synes, at det er besværet værd at dyrke den sarte plante med de delikate bær, og derfor kan vi hele sommeren pryde vores borde med en skål store saftige, søde og røde bær. Men der er ikke ret mange af os, der ved noget om, hvilken sort vi sætter på bordet.

Der er meget stor forskel på de forskellige jordbærsorter, både hvad smag, udseende og holdbarhed angår. Det vil vi også gerne fortælle forbrugerne lidt om, når de kommer ud på vores jordbærmarker, siger Søren Olsen, der mener, at jordbæravlerne skal blive bedre til at give deres viden om de unikke bær videre til forbrugerne.

På wwwsaesonforgodsmag.dk kan man finde oplysninger om, hvilke jordbæravlere der deltager i Åben jordbærmark

Vidste du at:
Jordbær, der har haft en lang vækstperiode eksempelvis på grund af skiftende eller køligt klima, ofte smager af mere. Den lange vækstperiode giver nemlig smagen tid til at udvikle sig.

Kend dit jordbær på faconen!
De fire mest kendte jordbærsorter er Honeoye, Elsanta, Sonata og Florence. De er forskellige både i smag og form. Det store, runde, dybrøde bær Honeoye har en syrlig-sød aroma og er det tidligste bær på markedet, det lidt anderledes bær med lyst kød Elsanta har en mild og fin smag, mens det hjerteformede og gennemrøde bær Sonata, er ekstra sødt i smagen. Endelig er der Florence, som er kegleformet, fast i kødet og fyldig i smagen.
Navnet på jordbærsorterne står på de kasser, jordbærbakkerne ligger i ude i butikkerne.

Gode råd om jordbær
Jordbær har kort holdbarhed og skal helst spises samme dag, de er købt.
Opbevar jordbær ved 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst.
Jordbærrene skal altid først skylles umiddelbart inden servering.
Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene. Fyld en balje med koldt vand, læg jordbærrene i en sigte og sænk den ned i vandet 2-3 gange.
Lad jordbærrene tørre i ét lag på et viskestykke. Først nu nippes stilkene af.

Billedtekst:
Jordbæravlerne åbner dørene for forbrugerne. Kom til smagsfest den 27. juni på Sjælland, og den 4. juli i Jylland.

Læs mere her

tags: Sjælland, Jylland,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar