tirsdag den 9. juni 2015

EFSA: Akrylamid i maden kan øge risikoen for kræft


Akrylamid i maden øger potentielt risikoen for at udvikle kræft for forbrugere i alle aldre, konkluderer den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i en netop offentliggjort risikovurdering. DTU Fødevareinstituttet har tidligere opfordret EFSA til at udarbejde en opdateret risikovurdering af akrylamid, og instituttets eksperter på området er enige i EFSA's nye vurdering af det kemiske stof.Siden 2002 har det være kendt, at akrylamid dannes i tilberedningen af visse fødevarer – både industrielt fremstillede og hjemmetilberedte. Det sker, når kulhydratrige fødevarer som eksempelvis kartofler bliver stegt, bagt, grillet eller fritteret ved temperaturer over 120 grader. Jo højere temperaturer, maden bliver tilberedt ved, og jo længere tid maden bliver varmebehandlet, jo højere bliver indholdet af akrylamid i maden.

Forskere ved DTU Fødevareinstituttet har været med til at gennemføre undersøgelser, som har vist en mulig sammenhæng mellem akrylamid i fødevarer og kræft i mennesker. På baggrund af den stigende bekymring om stoffets sundhedsskadelige effekt opfordrede DTU Fødevareinstituttet i august 2012, sammen med tilsvarende institutter i Sverige, Tyskland og Frankrig, EFSA til at foretage en opdateret risikovurdering.

Sundhedsmæssig bekymring for udvikling af kræft
Ifølge EFSA's vurdering udgør akrylamid i fødevarer en sundhedsmæssig bekymring for alle forbrugere. DTU Fødevareinstituttets akrylamideksperter er tilfredse med, at der nu er kommet en opdateret EFSA vurdering, og de er enige i vurderingens konklusioner.

"Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har længe forsket i sammenhængen mellem akrylamid og kræft, og har i samarbejde med danske fødevarevirksomheder undersøgt muligheder for at nedbringe niveauet af akrylamid i fødevarer," siger seniorforsker Kit Granby fra DTU Fødevareinstituttet.

Nyeste videnskab og bedste indtagsdata
EFSA's vurdering bygger på den samlede videnskabelige litteratur og de nyeste forskningsresultater om akrylamids sundhedsskadelige effekt samt den mest omfattende vurdering af, hvor stort indtaget af akrylamid er for forbrugere i alle aldre.

Risikovurdering kan bruges af beslutningstagere både i EU og i medlemslandene til at overveje, om yderligere tiltag er nødvendige for at mindske forbrugernes eksponering for akrylamid i fødevarer.

Læs mere her

tags: Sverige, Tyskland, 2002, Frankrig, EU, 2012, virksomhed, kemi, DTU, videnskab, forskningsresultat, Forsker,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar