torsdag den 20. januar 2011

Kød fra kid - en overset delikatesse

Danske forbrugere har fået smag for en lang række sydlandske delikatesser som fx gedeost. Derfor er flere og flere danske landbrug begyndt at holde geder med henblik på at levere mælk til den stigende, hjemlige osteproduktion.

I gennemsnit leverer en malkeged ca. 3 liter mælk om dagen i perioden fra januar frem til oktober, hvilket er en relativt høj mælkeydelse set i forhold til dyrets kropsvægt. Desuden er geder både hårdføre og sjove at arbejde med. Derfor er gedeavlere ofte entusiastiske ildsjæle, som arbejder målrettet med dyrevelfærd, forædling og udvikling af racer med bedre mælkeydelser og højere kødkvalitet.

Netop kødproduktionen er et område, som en række økologiske gedeavlere nu er gået i gang med at udvikle og sætte i system. "En hunged får normalt ca. 2 kid pr. år, hvor typisk kun det ene bliver til en ny malkeged" siger Dorte Mette Jensen som er formand i Den Økologiske Gedeavlerforening. "Det vil sige, at en avler med 200 malkegeder hvert år har ca. 200 kid til kødproduktion. Og da hvert kid vejer mellem 15 og 25 kg slagtet giver det en årlig produktion på op imod 5 tons magert og velsmagende spisekød fra hver gård med malkegeder. Set i forhold til de store svineproducenter, er det naturligvis en meget lille produktion. Men vi er overbeviste om, der er et marked for nye, sunde alternativer til de kendte kødtyper både blandt privatkunder og i cateringsektoren."

Derfor er Den Økologiske Gedeavlerforening netop nu i gang med at afsøge markedet for at opbygge et netværk af seriøse slagtehuse, distributører og afsætningskanaler, som kan være med til at sætte produktionen af dansk gedekød i system.

Magert, mørt og velsmagende

På mange måder kan gedekød sammenlignes med kalvekød og vildt. Den bedste smag og struktur får man fra kid, som er mellem 1 og 2 år gamle.
I udlandet er gedekød en velkendt delikatesse. I de senere år har også danske kokke som Søren Gericke og Claus Meyer arbejdet med gedekød fra forskellige racer. Og der er bred enighed om at fremhæve kødets fine smag og gode ernæringsmæssige egenskaber.

"Gedekød er både finfibret, saftigt og magert, med god mørhed og en fin struktur" slutter Dorte Mette Jensen. "En lang række danske og internationale undersøgelser har desuden påvist, at gedekød er meget sundt og har et lavt kolesterolindhold. Derfor er Danmarks Jorbrugsforskning netop nu i gang med at samle og evaluere disse forskningsresultater. Og vi glæder os meget til at offentliggøre konklusionen på disse undersøgelser i løbet af sommeren."

For yderligere information om dansk gedekød kontakt venligst Dorte Mette Jensen på telefon 86 48 80 05 eller foreningens projektkoordinator Michael Højholdt fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret på telefon 87 40 50 39
 tags: Danmark, udland, forskningsresultat,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar