søndag den 22. maj 2011

Mindre salt skal redde liv

Her åbner www.booman.dk (400)Forbrugerne i Danmark spiser alt for meget salt og risikerer dermed forhøjet blodtryk og hjerte/karsygdomme. Et nyetableret partnerskab mellem industri, interesseorganisationer og Fødevareministeriet har som målsætning at skære tre gram af forbrugernes daglige saltindtag det kan spare mindst 1300 dødsfald årligt.

Et nyt partnerskab skal hjælpe med at skrue ned for saltforbruget hos fødevareproducenterne, i kantiner, på restaurationer og i hjemmet.
Samtidig skal borgerne blive mere opmærksomme på at spare på saltet. Målet er at skære tre gram - ca. ½ teskefuld - af den typiske forbrugers daglige saltindtag og ad den vej undgå mindst 1.300 hjerte-/kardødsfald årligt.
Det glæder mig, at brancheorganisationer for fødevareerhvervet, patientforeninger, Forbrugerrådet og flere gode kræfter er gået sammen for at tage toppen af saltindholdet i maden, og jeg tror på, at partnerskabet kan reducere danskernes indtag af salt, siger fødevareminister Henrik Høegh.
På fødevareområdet er der tidligere opnået mange positive resultater med at løfte i flok. Blandt andet i fuldkornspartnerskabet og nøglehulssamarbejdet og 6 om dagen , der alle har været med til at rykke danskernes kost- og indkøbsvaner.

Et vigtigt indsatsområde for det nye partnerskab er blandt andet en bedre mærkning af fødevarernes saltindhold, hvilket er på vej med bl.a. Nøglehulsmærket og nye EU regler om mærkning. Et andet meget vigtigt indsatsområde er at få aftaler med fødevareerhvervet om mål for reduktion af salt i færdigpakkede fødevarer.
Men vi skal også nå forbrugerne hjemme ved gryderne, hvor mange måske er lidt for ofte i saltkarret. Det vil ske med information på TV, på parternes hjemmesider og i andet informationsmateriale, siger fødevareminister Henrik Høegh.

Hvad er problemet
For meget salt i maden er et udbredt problem. I Danmark er indtaget af salt i gennemsnit på 9-11 g pr. dag for mænd og 7-8 g for kvinder. Det anbefales at sænke saltindtaget til på 5-6 g pr dag.
For meget salt giver bl.a. forhøjet blodtryk og betyder at flere får og dør af hjertekarsygdomme. Det estimeres, at der kan forebygges mindst 1300 hjertekardødsfald årligt i Danmark ved en saltreduktion på 3 gram dagligt. Desuden kan et højt indtag af salt være medvirkende årsag til helbredsproblemer i form af mavekræft, knogleskørhed og nyresten. Der er også en del at spare på sundhedsudgifterne. Et groft estimat beregnet ud fra amerikanske data anslår, at der i Danmark kan spares 1-2 milliarder kr. årligt på sundhedsbudgettet, hvis saltindtagelsen sænkes med gennemsnitlig 3 g pr. dag.

Det nye saltpartnerskab
Det nye partnerskab består af DI Fødevarer, Landbrug og Fødevarer, Dansk Erhverv, Horesta, Hjerteforeningen, Forbrugerrådet, Kræftens Bekæmpelse, Foreningen af Kliniske Diætister, Diabetesforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet og Fødevarestyrelsen.

Yderligere oplysninger:
Else Molander 72276669

Pressekontakt:
Thor Seierø, pressesekretær,: 33 92 20 50 / 20 91 59 01

Læs mere her

tags: Danmark, EU, fødevareminister, Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet, Hjerteforening, organisation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar