torsdag den 11. august 2011

Ingen boutulisme i vegetarpostej

Der var ikke boutulisme i den vegetarpostej, som Fødevarestyrelsen har analyseret. Fødevarestyrelsen opretholder stadig mistanken til enkelte partier tofu. Partierne er ikke længere på markedet.

Der var ikke Botulinum-bakterier i den vegetarpostej, som Fødevarestyrelsen, DTU Veterinærinstututtet og Statens Seruminstitut har analyseret de seneste dage. Vegetarpostejen fra Nutana er derfor ikke længere omfattet af den mistanke, som i forrige uge udløste et påbud om at virksomheden skulle trække vegetarpostejen af markedet. Vegetarpostejen kan trygt spises.

Fødevarestyrelsen opretholder stadig mistanken til enkelte partier tofu fra Urtekram. Det drejer sig om Tofu-produkter mindst holdbar til 26.04.2014 og 10.05.2014. De berørte partier er ikke på markedet. Forbrugere der har købt tofu fra de berørte partier, skal kassere dem eller aflevere dem, der hvor de er købt.

Baggrund
Urtekram tilbagekaldte i forrige uge de omtalte partier tofu og vegetarpostej efter en 16-årig dreng fra Københavnsområdet havde fået botulisme.

Når Fødevarestyrelsen, trods de negative analyseresultater, fastholder påbuddet om ikke at sælge de to berørte partier tofu, skyldes det, at botulisme er en meget alvorlig madforgiftning.
Fødevarestyrelsen har ikke haft adgang til at analysere selve det glas tofu, som drengen muligvis blev syg af og ønsker ikke - på det foreliggende grundlag at frikende tofuen med de to holdbarhedsdatoer.

Der er meget sjældent, at forbrugere i Danmark smittes med boutulisme, og der er da heller ikke, siden det aktuelle tilfælde, indrapporteret tilfælde af boutulisme i Danmark.

Fakta om botulisme
Fødevarebåren botulisme er en sjælden, men alvorlig madforgiftning, som normalt viser sig 12-36 timer efter, at man har spist mad med det giftige proteinstof (præformeret toksin). Symptomer kan være svimmelhed, synsforstyrrelser, synkebesvær, talebesvær og i øvrigt lammelser herunder også af de muskler, der er vigtige for åndedrætsfunktionen.

Forgiftningen skyldes et neurotoksin (nervegift), der under uheldige omstændigheder kan dannes i madvarer. Botulismebakterien udvikler luft, når den vokser. Derfor vil en dåse med bakterien ofte bule ud i bund og låg.

Kontakt:​
Kim Vandrup Sigsgaard, Fødevareberedskabschef, Tlf 7227 6606.

Læs mere her

tags: København, Danmark, euro, virksomhed, DTU, bakterie, Fødevarestyrelsen, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar