lørdag den 9. juni 2012

Sankt Hans fejres med marcipan-snobrød og grillede jordbær

Den 24. juni er det Sankt Hans dag. Dagen hvor vi fejrer Johannes Døbers fødselsdag. I Danmark har vi tradition for at fejre vores helligdage aftenen før. Derfor holder vi Sankt Hans-fest den 23. juni om aftenen.

Sankt Hans fejres med bål, båltaler og Midsommervisen af Holger Drachmann. Bålene er egentlig vågeblus. Sankt Hans varsler nemlig, at lyset vender, og at det nu går mod mørkere tider. Sankt Hans betegner dermed overgangen til noget nyt. Ved sådanne overgange fra et til noget andet troede man i gamle dage, at der var særlig frit spil for overnaturlige kræfter, både onde og gode. Man måtte derfor holde sig vågen hele natten for at passe på.

Det er formentligt også af samme grund, at man har den ganske makabre skik med at brænde en heks af på Sankt Hans-bålet. Man vil på den måde sikre sig, at de onde kræfter, der er på spil denne nat, hvor lyset vender, ikke får plads i den kommende tid, men derimod sendes til Bloksbjerg.

Grillede jordbær & marcipanknas
0,5 kg jordbær
100 g Original Odense Marcipan
50 g lys chokolade, grofthakket
Vaniljeis

Skyl bærrene og nip stilken af. Skær de største bær i kvarte og halver resten. Læg dem i en foliebakke eller lille bradepande dækket med bagepapir. Riv marcipanen hen over bærrene og grill dem ved indirekte varme eller eftervarmen fra grillen ca. 8 min. til marcipanen er sprød og gylden. Drys med hakket chokolade og fordel i glas sammen med is. Rør en anelse i blandingen med en gaffel så den blandes med isen og server straks.

Snobrød med marcipan
¼ liter lunken vand
25 g gær
0,25 dl flydende margarine
1 tsk. salt
75 g revet Original Odense Marcipan
350 g hvedemel

Rør gæren ud i lunken vand og tilsæt flydende margarine, salt, revet marcipan samt halvdelen af melet. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Dæk skålen med et viskestykke og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Ælt dejen igennem og del den i 6-8 stykker og tril hvert stykke til en lang pølse. Sno pølsen omkring en pind og hold den ind over gløderne fra et bål eller en varm grill. Bag i ca. 12 min. eller til brødene er gennembagte og gyldne.
Spis det som det er eller kom lidt syltetøj eller nougat i hullet.


Læs mere her

tags: Danmark, chokolade, Odense,

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar