lørdag den 16. marts 2013

Kog frosne bær

Udbrud med smitsom leverbetændelse får myndigheder til at anbefale kogning af frosne bær
I alt 30 forbrugere i Danmark har de seneste måneder fået konstateret smitsom leverbetændelse (Hepatitis A). Mistanken retter sig i øjeblikket mod frosne bær som kilden til smitten.

Af hensyn til forbrugersikkerheden anbefaler Fødevarestyrelsen nu forbrugerne at give frosne bær et opkog på mindst 1 minut, før de bruges i smoothies, som kagepynt eller til desserter, som ikke bliver varmet op.

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt forbrugerne at skylle frugt og grønt, samt at koge frosne hindbær, hvis de anvendes i retter som ikke efterfølgende varmebehandles. Det er et lovkrav at storkøkkener, cafeer, restauranter m.m. skal varmebehandle frosne hindbær inden de serveres i smoothies eller desserter. Storkøkkener, der laver mad til sårbare personer, anbefales også at koge alle frosne bær.

Samarbejde om opklaring
Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket tæt sammen om at spore smittekilden til sygdomsudbruddet, der siden oktober har forårsaget leverbetændelse hos foreløbigt 30 forbrugere i Danmark.

Opklaringsarbejdet i Danmark vanskeliggøres af, at smitten kan være sket op til 50 dage før man bliver syg. Dermed kan det være en udfordring, at huske præcist hvilke fødevarer, man har spist. Derfor består efterforskningen blandt andet i interviews med de smittede forbrugere.

I samarbejde med detailbranchen forsøger Fødevarestyrelsen også at spore inficerede bær blandt andet ved gennemgang af lagere og kasseboner og dankortoplysninger fra enkelte af patienterne.

Smitsom leverbetændelse
Symptomerne på infektion med hepatitis A er blandt andet feber, kvalme, mavesmerter og gulsot. Urinen bliver mørkfarvet og afføringen lys. Symtomerne på leverbetændelse viser sig typisk efter 3-4 uger, men det kan varriere mellem 15 og 50 dage.

Forbrugere der har mistanke om at de er smittede skal kontakte deres læge.

Kontakt

Koordinering af efterforskningen sker i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Om fødevaresikkerhed og kogeanbefaling, Fødevarestyrelsen, Anette Perge, tlf. 7227 6592.
Om hepatitis A, smitte og symptomer, Statens Seruminstitut, Steen Ethelberg, tlf. 3268 3545
Om analyser af fødevarer, DTU Fødevareinstituttet, Anna Charlotte Schultz, tlf.: 3588 7356

Læs mere her

tags: Danmark, interview, restaurant, infektion, DTU, Fødevarestyrelsen, frugt, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar