onsdag den 27. marts 2013

Resultat af hestekøds-screening

Systematisk svindel med hestekød ser ikke ud til at være udbredt i supermarkederne i Danmark. Til gengæld er der fundet svinekød i flere oksekødsprodukter. Samtidigt er der mistanke om svindel med hestekød på et jysk slagteri, som allerede er politianmeldt. Det viser den screening, som fødevareministeren iværksatte i forlængelse af hestekødsskandalen

Fødevarestyrelsen har taget 70 stikprøver i tilfældigt udvalgte virksomheder, mens der er taget 29 prøver i forbindelse med en mistanke rettet mod et slagteri i Jylland. Ud af de 70 stikprøver af oksekødsprodukter indeholdt tre spor af hestekød, mens 11 prøver indeholdt svin. I alt er der taget 99 prøver. EU kræver, at Danmark foretager en screening på 50 prøver.

Fødevareminister Mette Gjerskov er forarget over resultatet.

Forbrugerne skal kunne stole på det, der står på pakkerne. Hvad enten det er hest, svin eller noget helt tredje. Derfor er jeg forarget over, at Fødevarestyrelsen kunne finde svinekød i flere oksekødsprodukter. Branchen bliver nødt til at stramme gevaldigt op på forholdene, og jeg vil nu indkalde dem til et møde. Samtidig sætter Fødevarestyrelsen en større kontrolkampagne i gang målrettet svindel med oksekød, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Fødevareministeren har bedt Fødevarestyrelsen om straks at følge op de steder, hvor der er fundet forkert kød i varen. Samtidig rykker Fødevarestyrelsen allerede i maj måned ud med en kampagne, der skal vise, om danske fødevarevirksomheder og detailhandlere har fået styr på mærkningen.

Formålet med den generelle screening var at afklare, om den systematiske svindel med hestekød også var at finde i produkter, som ikke allerede var trukket tilbage fra markedet. Screeningen blev iværksat af fødevareministeren i forlængelse af den europæiske hestekødsskandale og før EU stillede krav til medlemslandene om en screening.

"Resultaterne tyder på, at den systematiske svindel med hestekød, som vi har set rulle henover Europa, ikke afspejler sig i de produkter, der er tilbage i butikkerne. Nu melder vi resultaterne ind til EU. Når de andre lande har gjort det samme, må jeg have en drøftelse med mine europæiske kollegaer, om det overordnede resultat skal have konsekvenser for EU's kontrolsystem", siger Mette Gjerskov.

I de tilfældigt udtagne prøver er der fundet indhold af udeklareret hestekød i 3 ud af 70 prøver, og her er indholdet mindre end 1 pct., hvilket ikke tyder på bevidst sammenblanding, men snarere sjusk.
Derimod har 11 ud af de 70 prøver et udeklareret indhold af svinekød. I 7 af disse prøver er indholdet af svinekød på over 1 pct., hvilket kunne tyde på, at der er tale om bevidst sammenblanding.
Ved prøver udtaget i forbindelse med mistanker blev der fundet udeklareret hestekød i 17 ud af de 29 prøver. 9 af prøverne indeholdt over 1 pct. hestekød. Derudover blev der fundet udeklareret svinekød i 10 af mistankeprøverne, og i 8 af prøverne var indholdet af svinekød på over 1 pct.

Generel screening prøveresultater

Kun udeklareret svinekød, i alt - 10
Heraf prøver med indhold over 1 % svin - 6
Heraf prøver med indhold under 1 % svin - 4

Kun udeklareret hestekød i alt - 2
Heraf prøver med indhold over 1 % hest - 0
Heraf prøver med indhold under 1 % hest - 2

Både udeklareret heste- og svinekød - 1
Heraf prøver med indhold over 1 % svin og under 1 % hest - 1
Intet udeklareret kød, i alt - 52

Prøver, der ikke kunne analyseres - 5
Antal prøver i alt - 70

Ingen hestemedicin i danske prøver
Resultatet af Fødevarestyrelsens undersøgelse af indhold af medicinrester i hestekød fra heste slagtet i Danmark viser ingen indhold af hestemedicin, Phenylbutazon, i de 13 prøver, der er udtaget.
Prøverne ligger i forlængelse af en beslutning i EU s minsterråd, hvor Danmark er pålagt at tage mindst 9 prøver.

For kontakt til ministeren
Pressesekretær Karin Møller-Olsen
Tlf. 20 91 59 01

For kontakt til Fødevarestyrelsen
pressemedarbejder Erik Jepsen
tlf. 72 27 66 97.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, Europa, politi, EU, medicin, Jylland, fødevareminister, virksomhed, supermarked, slagteri, svinekød, Fødevarestyrelsen,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar