Europa-Parlamentet har i går vedtaget, at GDA-mærket skal være obligatorisk på alle fødevarer i EU. Det er en trist dag for sundheden, for mærket forvirrer mere end det gavner, mener Landbrug & Fødevarer.
I EU har parlamentarikerne valgt, at GDA, guidelines daily amount, fremover skal være den foretrukne måde at hjælpe forbrugerne med at træffe et sundt valg af fødevarer. Det betyder en obligatorisk angivelse af en række næringsstoffer angivet pr. portion. Men mærket har den modsatte effekt, da befolkningens viden om mad, kost og ernæring bliver mindre med mærkningen. Det kan få negative konsekvenser for, hvad reelt folk spiser.
Portionsstørrelserne i GDA mærkningsordningen er fiktivt fastlagt, og de giver derfor ingen brugbar vejledning om, hvordan man opnår en sund og balanceret kost. Fx fremstår sukkerfri læskedrikke og sukkerholdige morgenmadsprodukter som sundere end frugt og mælk. Det er generelt dårlige anbefalinger.
- Der er tale om vildledning af forbrugerne. Den almindelige opfattelse af, hvad der er sundt og fornuftigt at spise får med GDA et alvorligt skud for boven og forbrugerne bliver tabere i denne sag. Frugt og grønt og landbrugsprodukter med naturligt indhold af vigtige næringsstoffer, bliver tabere med GDA mærkningsordningen, siger Susanne Kofoed, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.
Læs mere her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar