onsdag den 8. september 2010

Grill med omtanke - så du undgår dårlig mave

Solskin, sommervarme og ferietid. Så bliver der for alvor tændt op i havegrillen rundt om i landet. Men for ikke at få ødelagt en hyggelig grilloplevelse, er det vigtigt at huske hygiejnen, så du ikke bliver syg af den lækre grillmad.

I råt kød og saften fra det rå kød kan der være sygdomsbakterier som campylobacter og salmonella. Men med en god køkkenhygiejne bliver man ikke syg, selvom der skulle være bakterier i kødet.

Hvis du følger Fødevarestyrelsens råd, når du griller, så minimerer du risikoen for at blive syg efter en dejlig grillmiddag:

Hold råt kød adskilt fra stegt kød
Det er vigtigt, at du holder det rå kød adskilt fra stegt kød. Læg det rå kød på ét fad og det færdigstegte på et andet, rent fad. Hvis der kommer bare få campylobacterbakterier fra råt kød eller kødsaft fra det rå kød over på det færdiggrillede kød, på salat eller brød, kan det være nok til, at du bliver syg med mavepine og diarré.

Hvis du har to grilltænger, så brug den ene til råt og den anden til stegt kød. Har du som de fleste af os kun én grilltang, så sørg for at "brænde den af" et øjeblik over gløderne, når du har brugt den til råt kød. Så dræber du hurtigt bakterierne og kan så bruge den til det stegte kød.

Vask hænder, så du ikke spreder bakterier
Husk at vaske hænder grundigt, når du har skåret råt kød eller lagt det på grillen med fingrene. På den måde undgår du at sprede bakterier til det færdiggrillede kød, salat, brød og andet tilbehør.

Gennemsteg hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød
Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal være gennemstegt. Fx bør hakkebøffen ikke være rød indeni og heller ikke kyllingelåret. Bakterierne kan nemlig sidde inde i kødet i disse produkter, men bakterierne dør ved kraftig varme. I hele stykker kød som stege og bøffer, sidder bakterierne normalt kun på overfladen. Derfor behøver man ikke gennemstege hele kødstykker.

Undgå olie og fedt på grillkullene
Fedt fra kød og olie fra marinade bør ikke dryppe ned på de glødende kul. Det udvikler nemlig en tjæreholdig røg, der øger risikoen for kræft. Et godt råd er derfor at lægge alufolie under kødet eller bruge en marinade uden olie.

Skær det brankede kød fra
Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud. De brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar