tirsdag den 14. maj 2013

Næppe ulovlig svensk laks i Danmark

Der er næppe længere ulovlige dioxinholdige laks fra Sverige på det danske marked fra den danske importør Chrisfish A/S.

Sådan lyder konklusionen efter Fødevarekontrollens Rejsehold har indhentet oplysninger fra de 15 virksomheder, der har købt laks via den nordjyske importør.

I alt er omkring fem tons laks fra Chrisfish A/S endt i danske fødevarevirksomheder fra 2011 til 2013. Laksene er nu enten spist, tilbageholdt eller returneret til Sverige. De øvrige cirka 80 tons som ChrisFish A/S har importeret de senere år, fortrinsvis fra Sverige, er solgt til udlandet.

- Der er ingen akut sundhedsfare, hvis man har spist nogle stykker laks, der muligvis stammer fra den svenske del af Østersøen, siger leder af Fødevarekontrollens Rejsehold, Michael Rosenmark. - Men dioxin skal tages alvorligt. Derfor er der netop også et forbud mod de svenske laks og derfor har Fødevarekontrollens Rejsehold også reageret hurtigt i den aktuelle sag, fastslår han.

Fødevarestyrelsens Rejsehold fortsætter efterforskningen hos ChrisFish A/S. men har ikke fundet grundlag for at konkludere, at de 15 danske aftagere af laks fra virksomheden har haft mulighed for at vide at leverancerne ikke overholdt gældende lovgivning.

Fødevarekontrollens Rejsehold vurderer i den kommende uge om de 15 danske virksomheder har styr på den lovpligtige sporbarhed, som er forudsætningen for at kunne tilbagetrække varer fra aftagerne. Fødevarestyrelsen forventer, at kunne offentliggøre resultaterne i slutningen af næste uge.

Om dioxin
Der er ikke nogen akut sundhedsfare forbundet med at have spist stykker af de ulovlige laks. Men hvis man spiser laks med for højt indhold af dioxin og dioxinlignende PCB over længere tid, er det sundhedsskadeligt. Dioxin kan bl.a. påvirke enzym- og hormonsystemet hos mennesker, give fosterskader og sandsynligvis fremkalde kræft.

Sådan startede sagen
Virksomheden ChrisFish A/S kom i Fødevarestyrelsens søgelys efter at det tidligere på ugen kom frem, at virksomheden havde importeret ulovlige laks fra Sverige. På grund af risikoen for for højt dioxinindhold i store vildlaks fra Sverige og den svenske del af Østersøen, er det ikke tilladt at sælge dem til Danmark.

Kontakt

​Leder af Fødevarekontrollens Rejsehold, Michael Rosenmark, tlf. 7227 6460.

Læs mere her

tags: Danmark, 2011, Sverige, 2013, lovgivning, ulovlige, udland, virksomhed, Fødevarestyrelsen, Østersøen,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar