tirsdag den 31. december 2013

Tid til nærvær

Drop dine forventninger til dig selv og julen og få en afstressende, hyggelig og fredfyldt tid i i december, lyder rådet fra en familie- og parterapeut
Aldrig så snart det er blevet november før pulsen stiger hos Familien Danmark.
Det er snart jul, og kalenderen presses til det yderste med julefrokoster med familie og venner, juletræsfester i børnehave, skole, på arbejdet og i lokalsamfundet. Der skal hentes juletræ, pyntes op til jul og bages småkager. Konfekt plejer vi da også at lave!
Vi skal nå så meget – og alt skal være perfekt.
"Den tid på året, vi ser frem til som hyggelig og fredfyldt, ender dog alligevel for rigtig mange familier med at blive fyldt med alt muligt andet end hygge og fred," siger familie- og parterapeut Christina M. Strømsted, der også er certificeret stresscoach.
Problemet ligger ifølge terapeuten både i andres forventninger til os og mest af alt i vores egne forventninger til os selv og julen.
Vi bliver stresset, når vi ikke kan leve op til vores krav om 100 procent perfektion. Standarden er det juleunivers, vi bliver præsenteret for i film og medier."

NÆRVÆR PÅ ØNSKELISTEN
Christina Strømsted mener desuden, at "vi plejer"-diktaturet er med til at holde kunstigt liv i mange juletraditioner, såsom at kreere unikke julekort, at lave al julemaden selv og at deltage i tonsvis af sociale arrangementer.
"Mange aktiviteter både i privatlivet, i arbejdslivet og i børnenes institutions- og skoleliv presses ind i samme måned, og når vi står på den anden side af julen, er december gået med at planlægge og bekymre sig om gaveindkøb, madlavning og økonomi. Med alt det forsvinder opmærksomheden fra nuet og med det muligheden for at nyde de små stunder af hygge og nærvær, som vi ellers havde set frem til," slutter terapeuten.

HJÆLP UDEFRA
Et af de store stressfremkaldende elementer i julemåneden er maden. Alt skal være, som det plejer, og helst hjemmelavet.
Men den tradition har flere og flere danske familier brudt med.
De bestiller simpelthen maden udefra. Således leverer cateringfirmaet Smageriet i gennemsnit mad til 25.000 kuverter i julemåneden.
Marketingchef Gitte Tindbæk Larsen fortæller, at mange kunder vender tilbage år efter år, fordi det går op for dem, hvor værdifuld roen er i dagene op til og umiddelbart efter den store aften.
"I min egen familie får alt, hvad der kan fremkalde bare den mindste smule stress i julemåneden, ikke lov til at snige sig ind. Tid til nærvær og omtanke er derfor også blevet et mantra for Smageriet. Vi tilbyder danskerne at gøre det nemt og stressfrit at holde julefrokost før og efter juleaften.
Så får den uundgåelige juletravlhed i det mindste kun lov til at ramme selve juleaften, hvor vore kokke og chauffører skal have en velfortjent fridag," siger marketingchefen fra Smageriet.


Læs mere her

tags: Danmark, juleaften, økonomi, kunst, december, arbejdsliv, stress, børnehave, coach,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar