onsdag den 1. januar 2014

Nytårstorsk er yt

Engang stod vi alle sammen i køkkenet for at tilberede nytårstorsken, men for 13 år siden skete der noget med danskernes vaner. Pludselig skulle vi have mad udefra – og det måtte gerne være nytænkende og spændende
Nytårsmenuen Jamen den består da af torsk.
Ja, sådan var det engang. Faktisk indtil nytåret 2000, men så skete der noget.
- Der er fortsat en del, der spiser torsk til nytår, men siden årtusindeskiftet, så har trenden været, at man gerne vil noget andet – og det må gerne være nytænkende. Ordene kommer fra Henrik Nygaard, der er direktør for Kokken & Jomfruen, som gennem de seneste 45 år har leveret tusindvis af nytårsmenuer til danskerne på årets sidste aften. Henrik Nygaard fortsætter:

- På nytårsaften år 2000 skete der noget med danskerne. I alle årene før havde vi selv stået i køkkenet for at tilberede nytårsmenuen, men nu skulle alle pludselig have mad udefra.

Og sådan har det været siden. Gennem årene har trenden omkring nytårsmaden dog ændret sig til det lidt mere eksklusive.
- Danskerne holder fortsat meget af den traditionelle julemad som and og flæskesteg, den skal man ikke sådan pille ved, men med maden til nytår er det anderledes. Det må gerne være noget særligt.

Farvel til is-bomben
At der er sket noget med nytårsmenuen kan man fx se på desserten. Måske kan du huske is-bomben fra 90'erne. Den er i dag erstattet af chokoladekage og solbærpure med lakrids og økologisk vaniljeis.

- Før årtusindskiftet havde vi også den holdning, at skulle vi have mad udefra, så skulle man mindst være 15-20 gæster. Sådan er det ikke i dag, hvor vi typisk får bestillinger på 6-10 kuverter til en nytårsaften. Men vi spiser fortsat alle sammen omkring kl. 19 lige efter nytårstalen, siger Henrik Nygaard, der også oplever, at noget nær alle aldersgrupper, som får maden udefra til nytår.

- Mange unge er også begyndt at bestille mad til festen. Deres mønster har også ændret sig. Før i tiden var det sådan, at de unge først mødtes efter midnat. Nu vil de også gerne spise sammen. De bruger ikke tid i køkkenet, men får også maden udefra. I stedet bruger de tid på at finde den helt rigtige champagne, slutter Henrik Nygaard.


Læs mere her

tags: direktør, nytår, chokolade, nytårstale, økologi, flæskesteg,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar