onsdag den 4. juni 2014

Danske fødevarer overholder reglerne for transfedt

Langt størstedelen af fødevarerne på det danske marked overholder de danske særregler for transfedtsyrer. Hverken i danske kager eller i dansk fast food er der overskridelser af de danske særregler for transfedt. Det viser en undersøgelse af 95 udvalgte fødevarer som DTU Fødevareinstituttet har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen.

Siden Danmark indførte en regulering af indholdet af transfedt i fødevarer på det danske marked, er antallet af overskridelser faldet markant. I 2003 indeholdt ca. 25 procent af de testede fødevarer for høje niveauer af transfedt. I den aktuelle undersøgelse lå antallet af overskridelser på ca. 6 procent - alle fundet i udenlandske fødevarer.

"Jeg er ikke tvivl om, at det var den rigtige beslutning at få reduceret indholdet af transfedt i de danske fødevarer. Sammenhængen mellem transfedt og hjerte/karsygdomme er veldokumenteret. Og nu dokumenterer undersøgelsen så også, at den danske fødevareindustri har rigtig godt styr på reglerne", siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander.

Industrielt fremstillet transfedt blev tidligere anvendt i bl.a. margarine og i fedtstoffer, der blev brugt til bagværk, fastfood og snacks. Indholdet af transfedt i disse produkter kunne udgøre op til 60 procent af det samlede fedtindhold.

En lang række videnskabelige studier konkluderer, at forbrugere, der spiser industrielt fremstillede transfedtsyrer, kan have en forøget risiko for at udvikle hjertekar-sygdomme. Derfor indførte Danmark i 2004 som det første land i EU regler for industrielt fremstillet transfedt i fødevarer. Indholdet af industrielt fremstillet transfedt i olier og fedtstoffer må højst udgøre 2 gram pr. 100 gram fedt i produktet.

DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har analyseret indholdet af transfedt i både danske og udenlandske fødevarer på det danske marked. Undersøgelsen viser, at kun 6 produkter indeholdt for meget transfedt

Ingen af de danskproducerede produkter indeholdt for meget transfedt.

Læs mere her

tags: Danmark, 2003, EU, DTU, Fødevarestyrelsen, videnskab, fedtsyre, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar