fredag den 6. marts 2015

Nøglehullet kan give kosten et positivt løft

Den danske kost kan komme et væsentligt skridt tættere på at opfylde de Nordiske næringsstofanbefalinger, hvis forbrugerne vælger Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt. Det vil få indtaget af salt og mættet fedt til at falde betydeligt og sende fuldkornsindtaget kraftigt i vejret. Det viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet. De danske fødevaremyndigheder indførte ernæringsmærket Nøglehullet i 2009 med det formål at hjælpe forbrugerne til at træffe sundere valg i overensstemmelse med de officielle næringsstofanbefalinger.

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, hvilken potentiel effekt, det ville have på danskeres indtag af fedt, salt, sukker og fuldkorn, hvis 4-75-årige forbrugere så vidt muligt vælger Nøglehulsmærkede produkter, når de køber dagligvarer. Det er første gang denne effekt er beregnet.

Mange positive tendenser
Beregningerne viser, at det samlede energiindtag ville falde cirka 1000 kilojoule. Andelen af den gennemsnitlige kost, der udgøres af fedt, ville falde med 11%, mens den del, som mættet fedt udgør af fedtindtaget, ville falde med 27%. Kostens saltindhold ville falde med knapt et gram per dag. Samtidig ville fuldkornsindtaget stige med 76% og kostfiberindtaget med 18%.

Undersøgelsen viser, at Nøglehulsmærket generelt har stort potentiale for at forbedre forbrugernes næringsstofindtag.

Effekten af at vælge Nøglehulsprodukter vil være størst blandt mænd og forbrugere med ingen eller en erhvervsuddannelse - det vil sige for de grupper, der i forvejen har en mindre sund kost.

Læs mere her

tags: 2009, uddannelse, DTU, energi, ernæring,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar