fredag den 10. september 2010

Flere danskere vil have sunde retter

Det sunde alternativ bliver stadig vigtigere, når danskerne går ud og spiser.

Det viser en ny undersøgelse, som analysevirksomheden Capacent har gennemført for HORESTA.

Ifølge undersøgelsen spiser over halvdelen af befolkningen (54 pct.) mad ude eller tager det med hjem som take away mindst én gang om måneden.

Og her er sund mad blevet et stadig vigtigere parameter, når restaurantvalget skal træffes.

Således siger 64 pct., at det er meget vigtigt eller vigtigt , at restauranten udbyder sund mad. Det er en stigning på 22 procent siden 2008.

Samtidig er opmærksomheden på udbuddet af sunde retter vokset. I undersøgelsen svarer 43 pct., at de på deres seneste restaurantbesøg lagde mærke til muligheden for at kunne vælge en sund ret. Det er stigning på 19 procentpoint siden i 2008, hvor tallet var 24 pct.

60 pct. af dem, der kunne vælge en sund ret, gjorde det. Og 43 pct. af dem, der ikke kunne vælge en sund ret, ville have gjort det, hvis de havde haft muligheden.

- Blandt restauranterne har det længe været et vigtigt grundprincip, at forbrugerne skal have frihed til at vælge blandt et varieret udbud af retter på menukortet og vi mærker tydeligt den stigende interesse for det netop det sunde valg, siger
Lone Njor Hulth, der er adm. direktør i HORESTA.

Hun støtter derfor tanken om at udbrede den frivillige nøglehulsmærkning til restauranterne, som man allerede er nået langt med i Sverige. Ordningen giver restauranterne mulighed til at koble sig på og engagere sig i det omfang, det modsvarer gæsternes ønsker, og uden at der skal laves indholdsdeklaration på hver ret på menukortet

- Der er ingen tvivl om, at det for mange restauranter vil blive modtaget med stor interesse, hvis nøglehullet blev en realitet. Det vil give flere gæster muligheden for fremover at vælge sundt helt frit og på et oplyst grundlag, siger Lone Njor Hulth.

Ifølge undersøgelsen ønsker 48 pct. i høj eller nogen grad mere viden om, hvilke retter der er særligt sunde.

Sådan fordeler svarene sig
Undersøgelsen viser, at det især er kvinderne, der kigger efter det sunde alternativ. Således svarer 75 procent, at det er vigtigt eller meget vigtigt , at restauranten udbyder sund mad. I 2008 var det tal 41 procent.

Men også for mænd har sund mad fået mere fokus. Her siger 55 procent, at sund mad er vigtig eller meget vigtig , når de går ud og spiser. Det er en stigning på 11 procentpoint fra 2008.

Blandt aldersgrupperne er det stadig især de unge på 18-24 år og de ældre på 65+, der har stor fokus på muligheden for at vælge sundt ved restaurantbesøg.

Regionalt er det midtjyderne og sjællænderne, der vægter sund mad højest ved restaurantbesøg, mens Syddanmark står for det største hop fra 2008 til 2010, hvor der er sket en fordobling i antallet, der mener, at sund mad er vigtigt eller meget vigtigt , når der skal vælges restaurant.

Se undersøgelsen i vedhæftede PDF

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar