fredag den 10. september 2010

Ny rekord for dansk øko-mælk

De danske mejerier indvejede i 2009 mere mælk end nogensinde. Den danske økologiske mælkeproduktion overgås kun af Tyskland.

Den økologiske mælkeproduktion nåede i 2009 en rekordhøj indvejning på 453 mio. kg. Det svarer til en stigning på 5 pct. Den økologiske mælkemængde udgjorde 9,6 pct. af den samlede danske mælkeproduktion, mens den tyske andel til sammenligning var knap 2 pct., viser en analyse fra Landbrug & Fødevarer.

- Stigningen i mælkeproduktionen viser, at de 400 økologiske mælkeproducenter har formået at udvikle og effektivisere deres bedrifter til trods for, at de også har været ramt af den økonomiske krise i 2009. Samtidig er mejerierne parate til at levere de økologiske mejeriprodukter, som forbrugerne efterspørger, siger konsulent Ejvind Pedersen i Landbrug & Fødevarer.

Hver tredje liter mælk der sælges i Danmark er økologisk. Det betyder, at en stor del af den mælk, der indvejes på mejerierne, går til netop konsummælk. Med en øko-andel på 35 pct. er Danmark det land i verden, hvor forbrugerne køber mest økologisk konsummælk. Økologisk smør, ost og syrnede produkter m.v. bliver i høj grad også efterspurgt af de danske forbrugere.

Den økologiske mælkeproduktion er dog betydelig større end det, der kan afsættes på det danske hjemmemarked, og eksport er derfor nødvendigt for at sælge den økologiske mælkemængde som økologisk. Særligt Tyskland er et vigtigt eksportmarked.

De økologiske mælkeproducenter kan glæde sig over optimisme på det tyske marked ovenpå en afmatning i 2009. En tysk GfK-analyse viser, at afsætningen af økologisk mælk i de første måneder af 2010 er steget med 5 pct. i forhold til året før.

- Det er selvfølgelig gode nyheder for de danske mejerier, men der er rigtig hård konkurrence med bl.a. Østrig på dette nærmarked mod syd, understreger Ejvind Pedersen.

Top-6 Økologisk mælkeproduktion i EU i 2009.

Tyskland - 520 Mio. kg
Danmark - 453 Mio. kg
Storbritannien* - 405 Mio. kg
Østrig - 357 Mio. kg
Frankrig - 262 Mio. kg
Sverige* - 220 Mio. kg

*Foreløbige tal
Kilde: Mælkeudvalget og nationale statistikker

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar