onsdag den 8. september 2010

Styr temperaturen i sommervarmen

Tjek temperaturen og skru om nødvendigt op for kulden. Sådan lyder rådene fra Fødevarestyrelsen, der i sommerperioden er ekstra opmærksomme på, at butikkernes letfordærvelige varer kommer hurtigt på køl og at temperaturtjek er sat i system. Også forbrugerne kan lære af de professionelle og bør sørge for at deres fødevarer hurtigt kommer på ret køl.

- Køleopbevaring er altid et vigtigt fokusområde i fødevarevirksomheder. Men i sommervarmen er der grund til at være særligt opmærksom, indskærper udbrudskoordinator Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen. - Problemet er at for høje temperaturer er guf for bakterier i letfordærvelige varer som f.eks. hakket kød. Bakterierne kan på få timer eksplodere i antal, og så er der stor risiko for at kunderne får alle ingredienser til en alvorlig maveforgiftning med hjem fra butikken, forklarer Morten Lisby.

Fødevarestyrelsens fem gode råd til forretningerne

1. Vær opmærksom på at de varer du modtager er kølet ordentligt ned fra grossisten og sørg for at få varerne hurtigt på køl.

2. Køb ikke flere varer hjem end du har kølekapacitet til. Hvis der er for mange varer på køl, kan det være svært at holde den korrekte temperatur for alle varerne.

3. Undgå at tage for store mængder råvarer ud fra køl, når der skal produceres og sørg for, at det færdige produkt kommer tilbage på køl hurtigst muligt.

4. Påbegynd nedkøling af madretter hurtigt og køl ned i små portioner, så det er muligt at nå fra 65 grader til under 10 grader på maksimalt tre timer.

5. Lav ekstra temperaturmålinger flere steder i kølerum, køleskabe og kølemontre for at sikre, at alle fødevarerne holder den korrekte temperatur.
Fødevarestyrelsens fem gode råd til forbrugerne

1. Tag en kølekasse med på indkøb, stranden og skovturen
2. Tjek temperaturen i dit køleskab
3. Få varerne hurtigt på køl, når du kommer hjem
4. Køl dine retter og eventuelle rester ned hurtigt
5. Lad ikke maden stå ude i solen, på køkkenbordet eller ved grillen.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar