tirsdag den 23. november 2010

Tigertomaten har bidt sig fast

Bad Request

En tomat er ikke længere kun rød og rund. Tomater i nye farver og faconer fylder hylderne i supermarkedet. Og forbrugerne tager imod dem med en glubende appetit.

I maj vil butikkerne bugne af tomater. April måned har været usædvanlig solrig, så selvom årets tomathøst er to uger bagud på grund af en mørk januar og februar måned, så vil det tabte blive indhentet i maj, forsikrer formanden for Tomatklubben Mads Pedersen.

Vi elsker tomaten. Den indtager en suveræn førsteplads, som den mest populære grøntsag. Og de senere år har vi også taget imod nye tomattyper med stor appetit. I dag kan man finde helt op til ni forskellige typer i butikkerne i forskellige former og farver, blandt andet blommetomaten, cherrytomaten og som én af de nyeste tigertomaten.

Forbrugerne har virkelig taget de nye tomattyper til sig. Det er meget positivt, at folk er så nysgerrige. De vil gerne have nye og spændende tomater, som giver forskellige smagsoplevelser. Og tomaterne må også gerne have andre farver og størrelser end de helt almindelige røde og runde. Det synes folk er sjovt, forklarer Mads Pedersen og spår, at vi i fremtiden kommer til at se endnu flere forskellige typer af tomater på butikshylderne.

Det er dog fortsat den helt almindelig røde tomat, samt cherrytomaten, der er de mest anvendte. En af årsagerne til vores kærlighed til tomaten er, at det sydlandske køkken indtager en stor plads på det gastronomiske landkort.

20.000 tons tomater
Høsten i år forventes at nå op på 20.000 tons tomater. Heraf er de 10.000 tons almindelige røde tomater, og de resterende 10.000 tons specialtomater.

I fremtiden vil andelen af specialtomater helt sikkert stige. Vi kan jo se, at forbrugeren går efter øget kvalitet og større variation, siger Mads Pedersen.

I år er der især sket en stigning inden for produktionen af økologiske tomater.

Alene i år er produktionen af de økologiske tomater steget med 25 %. Og det er, fordi der er efterspørgsel på dem, fastslår Mads Pedersen.

Vidste du, at:
Det tager cirka 8 uger fra blomst til tomat. Blomsterne sættes når solen skinner, men tomaterne kan først høstes cirka 8 uger senere.

Der er ni forskellige slags tomater: blommetomaten, cocktailtomaten, cherrytomaten, bøftomaten, snacktomaten, tigertomaten, den almindelige røde runde tomat og så er der to typer af den italienske San Marzano tomat, en stor som normalt bruges til tomatsuppe og en lille sød tomat til salaten.

Køber man tomater med stilk, holder de lidt længere. Og så er tomater på stilk altid høstet modne, hvilket gør dem meget smagfulde og velduftende.

Hvis man vil bevare tomatens gode smag, skal man lægge den i skyggen og undlade at lægge den på køl.

Billedtekst:
Årets høst forventes at nå op på 20.000 tons tomater. Heraf er de 10.000 tons almindelige røde tomater, og de resterende 10.000 tons specialtomater.

Læs mere her

tags: supermarked,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar