fredag den 28. januar 2011

En eventyrlig historie

om to kokke der flytter op til en finsk landsby højt mod nord for der at lave sauce til hele Europa

Gourmet Sauce, et nyt produkt – faktisk det eneste af sin art i hele Europa – er i denne tid ved at klemme sig ind på hylderne i landets dagligvarebutikker. Og historien bag er lige så usædvanlig som resultatet. Hør bare:

To finske kokke i Helsingfors, Kai Iiskola og Sauvo Hiltunen, delte en drøm. Drømmen om en total anderledes og roligere tilværelse mere i pagt med naturen end den som den hektiske hverdag i restaurationskøkkenet og livet i storbyen bød dem og deres familie. Og de lod det ikke blive ved drømmen.

En kold oktoberdag i 1991 pakkede de bilerne og drog nordpå sammen med deres ægtefæller og børn. Målet var landsbyen Juuka 400 kilometer nordøst for Helsingfors. Her midt i den uberørte natur, den øredøvende stilhed, de uendelige skove og med udsigt til en af de tusinde søer, skulle livet nu leves forfra. Og en idé realiseres.

Nemlig at starte en produktion af fonde og saucer ud fra præcis de samme råvarer og opskrifter, som enhver god kok selv benytter i sit køkken. Målet var den ultimative smagsoplevelse vel at mærke uden brug af nogen form for tilsætningsstoffer som for eksempel smagsforstærkere, konserveringsmidler og farvestoffer.

Se – det var aldrig tidligere sket i en industriel produktion.

Lokalsamfundet blomstrer
Med på idéen får de to kokke omgående hele lokalsamfundet. Herfra kommer medarbejderne i produktionen og de fleste af råvarerne som dyrkes her. Resten kommer fra andre leverandører i Finland og de øvrige nordiske lande. Samarbejdet mellem to dygtige kokke og lokalsamfundet resulterer i disse fantastiske bouilloner, fonde, supper og saucer i samme høje kvalitet, som den kokken i sit køkken tilstræber.

Opskriften er ingen hemmelighed
Benene og grøntsagerne bliver stegt, indtil de får en dyb karamelfarve. Og det tager for benenes vedkommende en hel dag. Næste dag fortsætter simreprocessen med basissaucen der nu tilsættes krydderier. Tredje dag, når knap en tredjedel af den oprindelige mængde væske er tilbage, sier man fonden og kontrollerer dens smag.

Resultatet kan nu opleves i den Gourmet Sauce som for første gang findes på hylderne i supermarkedet. Og der er flere at vælge imellem: Bearnaise, Blue Cheese, Creamy Steak, Hollandaise og Creamy Pepper. Alle er de pakket i praktiske 200 ml Tetra–pack kartoner med op til et halvt års holdbarhed ved stuetemperatur.

De to kokke har siden kunnet bruge al deres tid i "køkkenet", for salget gik nærmest af sig selv. Nyheden om produkterne spredte sig omgående fra mund til øre langt uden for Finland.

I Danmark er det firmaet OSCAR, der har købt sig ind i det finske selskab og som i tæt samarbejde med Kai Iiskola og Sauvo Hiltunen, markedsfører de serveringsklare Gourmet Saucer.

Historien slutter foreløbig her – som i et rigtigt eventyr. En drøm er blevet opfyldt. To dygtige kokke, to familier og en hel landsby opnåede en ny og bedre tilværelse. Vi andre kan til gengæld nyde resultatet: En himmerigsmundfuld af en sauce, vi i bedste fald skulle bruge dage på selv at lave.

Billedtekster:
Kai Iiskola og Sauvo Hiltunen arbejder stadig som kokke i landsbyen Juuka. Dog nu i et noget større "køkken".

Resultatet er de serveringsklare Gourmet Saucer, man nu kan finde i supermarkedet.
 

Læs mere her

tags: Europa, Holland, Danmark, 1991, råvarer, storby, supermarked, krydderi, Finland,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar