mandag den 24. januar 2011

Verdens bedste grøntsager

Produceret af danske gartnere og det nærmeste, man som forbruger kan komme afgrøderne fra egen køkkenhave. Lige så friske, lige så sunde og næsten frie for sprøjtemidler.

Sådan lød det gennemgående tema for det første af en række møder for danske madpublicister arrangeret af Dansk Landbrug. Repræsentanter for danske gartnere redegjorde her for Dansk I.P. Kvalitet, dvs. Integreret Produktion af frugt og grøntsager i Danmark, hvor producenten forpligter sig til at nedsætte mængden af sprøjtemidler for i stedet at bruge andre sorter, biologiske metoder og klimastyring til bekæmpelse af sygdomme og skadedyr. Denne særlige og krævende form for produktion kontrolleres af Plantedirektoratet og dokumenteres over for forbrugerne gennem I.P. mærket på danskproduceret frugt og grøntsager.
Producenter af salater, agurker, tomater, krydderurter og champignons redegjorde i alle detaljer for den miljø–certificerede produktion, og hvordan man lever op til de skrappe regler hele vejen igennem fra den første spire i produktionen til de ansattes arbejdsmiljø. Det betyder blandt andet minimering af energiforbruget og ingen udledning af vand eller gødning.

Nye grøntsager
Den systematiske produktudvikling fik også et ord med på vejen. Blandt nyhederne finder man foruden nye typer hovedsalat broccoli– og ærtespirer, der kan spises som en krydderurt fx i salaten. Dertil kommer de små søde snack–tomater i slikpose, der også frister børnene og snack–agurken er på vej. Op til femten nye sorter af tomater testes hvert år af professionelle smagspaneler. Desuden kan man glæde sig til at sætte tænderne i den røde snack–peber for ikke at glemme den nye markpurløg med sin stærke, friske smag af friland. Det er sæson for de nye grøntsager netop nu, der alle gør sig som lækkert tilbehør til sommerens lune grillaftener.
Også champignongartneren kunne præsentere nogle interessante nyheder. Blandt dem var Danske Kejserhatte; en kødfuld og sprød svamp med kraftig smag, samt den japansk–inspirerede Enoki, der på dansk hedder Fløjlsfod og er en almindelig vinter–svamp i danske skove velegnet til wokretter, supper og rå i salater. Lige nu mærker producenterne en markant stigning i efterspørgslen af disse nye og eksotiske svampe.

Kæderne har også et ansvar
Når danske grøntsager høstes og leveres næste morgen i supermarkedet, vil de holde sig friske hele dagen, hvis de bliver opbevaret køligt, som det er almindeligt i udlandet. Her kunne producenterne godt ønske sig, at specielt salathoveder og champignons ikke blev placeret ude i det varme butikslokale. Især fordi friskhed er producenternes vigtigste salgsargument for den danske grøntsag, der længe har været under stærkt prismæssigt pres fra de udenlandske konkurrenter. Det skyldes ikke mindst, at man i udlandet anvender intensive dyrkningsmetoder og effektive sprøjtemidler, som for længst er forladt eller forbudt i Danmark. Forskellen kan blandt andet også måles på et markant større indhold af pesticider end i danskproducerede frugter og grøntsager.

Grøntsagsbilleder fra www.de–danske–gartnere.dk kan benyttes mod at angive De danske gartnere som en del af informationen om billedet.

Vil du vide mere om tomater, kontakt venligst Alfred Pedersen & Søn, Poul Erik Lund, tlf.: 65 96 29 27.
Vil du vide mere om salater, kontakt venligst Gartneriet Birkebjerg, Christian Magaard, tlf.: 63 95 60 03.

Vil du vide mere om agurker, kontakt venligst Gartneriet Bredskov, Dan Bredskov, tlf.: 65 95 10 20.
Vil du vide mere om champignons, kontakt venligst Tvedemose Champignon, Kirsten Hansen, tlf.: 55 99 02 33.

Vil du vide mere om krydderurter, kontakt venligst Rosborg Krydderurter, Perian Hansen, tlf.: 63 96 33 30.
 

Læs mere her

tags: Danmark, udland, energiforbrug, supermarked, energi, rektor, miljø, arbejdsmiljø,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar