mandag den 30. maj 2011

Nu får kostrådene et serviceeftersyn

Rigtig mange kender til de otte kostråd, der blandt andet handler om at spise seks stykker frugt og grønt om dagen og om at spise fisk flere gange om ugen. De nuværende officielle danske kostråd har eksisteret i seks år, og Fødevarestyrelsen sætter sig nu sammen med ernæringseksperter fra DTU Fødevareinstituttet for at se, hvor der er behov for at opdatere kostrådene

Den kommende opdatering af kostrådene skal sørge for, at rådene bedre flugter med både ny ernæringsfaglig viden og forbrugernes ændrede spisevaner.

Fødevareminister Henrik Høegh er enig med Fødevarestyrelsen i, at kostrådene skal have et større serviceeftersyn.

Vi får hele tiden mere præcis viden om, hvad der er sundt og mindre sundt, og derfor samler vi nu fagfolkene og får nogle gennemarbejdede bud på, hvor Fødevareministeriets råd og rådgivning om kost til forbrugerne evt. kan justeres. Det er dog vigtigt, at huske på, at så længe revisionen af kostrådene foregår, er de eksisterende 8 kostråd stadig de bedste retningslinjer for, hvordan danskerne får en sund og varieret kost, siger fødevareminister Henrik Høegh.

Ved den seneste revision i 2005 blev de dengang syv kostråd til otte. Dermed fik kostrådene plads til 30 minutters daglig motion. Samtidig blev ordlyden af de andre råd justeret. Og i 2008 satte Fødevarestyrelsen mængder på fuldkornsanbefalingerne. Tidligere i år blev rådene om fisk opdateret for de forbrugere der ønsker at spise mere fisk end de officielle anbefalinger.
Arbejdet med de nye kostråd kommer hovedsageligt til at foregå i to arbejdsgrupper. En gruppe ernæringsforskere fra DTU Fødevareinstituttet leder den videnskabelige del og en gruppe med Fødevarestyrelsen for bordenden skal se på, hvordan de nye råd bedst muligt kommunikeres til forbrugerne.

Fødevarestyrelsen holdt Kick-off møde den 25. maj, 2011. Her havde fagfolk og forskere mulighed for at debattere de nuværende kostråd samt komme med bud på, hvordan kostrådene fremover kan kommunikeres, og om der evt. bør udvikles forskellige råd og anvendes forskellige kommunikationsformer alt efter, hvilke grupper i befolkningen der skal kommunikeres til.
Arbejdet kommer til at foregå i en meget åben proces hvilket betyder at alle vil kunne følge processen i form af tilgængelige referater og mødeplaner, komme med kommentar og indspark.

Fødevarestyrelsen forventer at kunne præsentere de nye kostråd i løbet af efteråret 2012.

Yderligere oplysninger:
Kontorchef Else Molander, tlf.: 7227 6669

For kontakt til fødevareministeren:
Pressesekretær Nicolai Schacke: 2091 5901

Læs mere her

tags: 2011, 2008, fødevareminister, 2012, DTU, cola, Fødevarestyrelsen, videnskab, kommunikation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar