onsdag den 28. september 2011

Smag på et stykke skånsk kulturhistorie

Der bydes på lokaltdyrkede, skånske delikatesser og historiske markedsforlystelser, når Mikaelimarkedet løber af stablen d. 2. oktober. Forberedelserne til et af efterårets højdepunkter og fejringen af årets færdige høstarbejde er i fuld gang i Fredriksdal Museer og haver i Helsingborg.

Nænsomt dyrkede grøntsager og frugter høstes, pølserne er fyldt, og bærerne er syltet. I Ågård gør man klar til fåreklipning og tilberedning af hør. Forklæderne foldes, og i herregårdsfløjen stables æbler og pærer op til en udstilling om efterårets frugter. Det syder af aktivitet på gårde, i stalde og i haver i Fredriksdal.

- På Mikaelimarkedet er der rig mulighed for at købe lokaltproducerede råvarer og opleve et historisk markedsmylder. Det er lige præcis den historiske tilknytning og fremstillingen af, hvordan en markedsdag kunne have set ud for 150 år siden, som gør markedet her i Fredriksdal unikt, siger projektleder Lotta Blond.

Mikaelidagen går helt tilbage til middelalderen og var den dag, hvor høsten skulle være klar, fårene være klippet, og hvor vinteren officielt begyndte. Selv i 1800- og 1900-tallet var Mikaelidagen et af årets højdepunkter for piger og drenge landet over; efter årets slid havde de både fri og penge på lommen til at more sig for. Også her i 2011 er der rig mulighed for at have det sjovt på Mikaelimarkedet, og nogle af højdepunkterne i årets program er:

- Madmarked med smagsprøver på appetitvækkende, skånske madtraditioner
- Brødbagning i stenovn og tilberedning af pølser
- Fåreklipning og tilberedning af uld i Ågård
- Ølbrygning i Malttorkan
- Bestemmelse af sorter og prøvesmagning på Fredriksdals økologiske æbler og pærer
- Kurveflet og børstebinderi på Lillarydsgården og i Stadskvarteren
- Gamle ure i nye tider på udstillingen Giv os tid med De Gamle Urens Vänner

70 handlende deltager i årets udgave af denne populære markedsdag. I år er entréen sat ned til 80 svenske kroner for voksne, og der er gratis adgang for børn og indehavere af Kulturkort samt Museumsforeningens årskort. For børnene er der bl.a. æblelege, lege med stylter, tøndebånd og kuglespil på gammeldags manér, cirkus-varieté med Carlings samt chokoladehjul.

Æblekagekonkurrence

I konkurrencen ?Nordvestskånes bedste æblekage 2011? skal landsbyens bedste bagere finde ud af, hvem der bager den bedste æblekage.
Bidragene bliver vist i Herrgården og bedømmes af en jury bestående af Per Dahlberg fra Gastro, borgmester Palle Lundberg, Malin Andersson fra magasinet Mat & Vänner, Joakim Bengtsson fra Helsingborgs Auktionsverk og madskribenten Ingar Nilsson.
Konkurrencen arrangeres i samarbejde med magasinet Mat & Vänner, og kl. 15 kåres vinderen i Äppelkaféet.

Hvad: Mikaelimarked i høsttiden
Hvor: Fredriksdal muséer og haver
Hvornår: Søndag d. 2. oktober kl. 10-17

For yderligere information, kontakt:
Projektledare Lotta Blond
Mob. +46 (0)733 88 36 96

Projektledare Maria Axelsson
Mob. +46 (0)702-10 45 32

Hent pressebilleder her:
www.fredriksdal.se/press

Læs mere her

tags: 2011, borgmester, chokolade, råvarer, penge, konkurrence, projektleder, øl,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar