onsdag den 30. november 2011

Ingen sprøjtegift i dansk økologisk frugt og grønt i 2010

Vil du undgå sprøjtegiftrester, skal du gå efter dansk økologisk frugt og grønt. Desuden indeholder danske konventionelle varer færre rester end de tilsvarende udenlandske. Det viser årets Pesticidrapport 2010.

I danske grøntsager blev der i 2010 fundet rester af sprøjtegifte i godt hver tiende af de udtagne prøver mens det tilsvarende tal for andre EU-lande er næsten fire gange så højt.

I få tilfælde ligger mængden af sprøjtegiftrester over EU?s tilladte grænseværdier, og også her er overskridelserne oftere i udenlandske varer end i de danske. I dansk økologisk frugt og grønt er der slet ikke fundet rester af sprøjtegift.

?Det er glædeligt, at vi som forbrugere kan have tillid til den danske økologiske frugt og grønt. Og i dansk konventionel frugt og grønt finder vi meget få overskridelser af grænseværdien. Det er positivt, men vi skal fortsat arbejde for at reducere resterne af sprøjtegift i frugt og grønt. Netop derfor er regeringen på vej med en højere afgift på de mest skadelige sprøjtegifte?, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

I dansk frugt og grønt blev der i henholdsvis 1 procent og i 0,4 procent fundet overskridelser af EU's grænseværdi for sprøjtegiftrester. Alle overskridelser af grænseværdierne er blevet vurderet af DTU-Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, og ingen af fundene har givet anledning til sundhedsmæssig bekymring.
Der blev i 2010 fundet sprøjtegiftrester i lidt over halvdelen af danske frugtprøver, mens det er helt op til 75 procent i de udenlandske prøver.

?Forskellen mellem danske og udenlandske varer viser, at det er muligt at producere frugt og grønt på en måde, som resulterer i færre sprøjtegiftrester. Det er resultatet af benhårdt arbejde i blandt andet danske gartnerier, og producenternes fremtid ligger i at blive bedre til netop dette arbejde. Færre sprøjtegiftrester giver en stærk konkurrencefordel over for forbrugerne?, siger Mette Gjerskov.

Ministeren vil på baggrund af rapporten tage kontakt til de danske frugt- og grøntproducenter for at indlede en dialog om, hvordan de kan gøre det endnu bedre, og hvordan producenterne i højere grad kan drage nytte af deres arbejde over for forbrugerne.

Det er fortsat en klar anbefaling fra Fødevarestyrelsen, at man spiser 600 gram om dagen, idet et øget indtag af frugt og grønt har en sygdomsforebyggende effekt.

Fakta om Pesticidrapporten 2010
Rapporten er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.
For økologiske fødevarer er der fundet spor af sprøjtegift i 4 prøver. Alle fundene er konstateret i fødevarer fra udlandet
For konventionelle udenlandske grønsager er der fundet sprøjtegiftrester i 34 procent af prøverne fra tredjelande og 41 procent af prøverne fra EU-lande.
For dansk konventionelt dyrket grønt blev der fundet rester af sprøjtegifte i 12,4 procent af de udtagne prøver
For konventionel udenlandsk frugt er der fundet sprøjtegiftrester i 74 procent af prøverne fra EU-lande og i 75 procent af prøverne fra tredjelande.
For dansk konventionelt dyrket frugt blev der fundet rester af sprøjtegifte i 52 procent af prøverne.
Der findes generelt flere fund og overskridelser af grænseværdier i udenlandsk produceret frugt og grønt, sammenlignet med dansk produceret frugt og grønt.
Fund af sprøjtegiftrester under grænseværdien er tilladt, mens overskridelse af den maksimale grænseværdi betragtes som ulovlige.
Læs hele rapporten her

Yderligere oplysninger
Kontorchef, Fødevarestyrelsen: Henrik Dammand: Tlf. 7227 6684

For kontakt til fødevareministeren
Pressesekretær Allan Jørgensen: Tlf. 2091 5901

Læs mere her

tags: 2010, EU-lande, EU, regeringen, fødevareminister, ulovlige, udland, regering, DTU, Fødevarestyrelsen, konkurrence, sprøjtegift,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar