torsdag den 17. november 2011

Søde julekys i adventskalenderen

Juleopskrift: Friske, hjemmelavede julekys, som hindbær flødeboller med marcipanbund, vil være populære i enhver adventskalender. Julekys vil også være et lækkert indslag på konfektfadet.

Historien bag adventskransen og adventskalenderen
Advent omfatter de fire søndage forud for d. 25. december, og den første søndag i advent markerer den dato, der indleder kirkeåret. Ligesom juletræet har advents-kransen sine rødder i Tyskland, og kom til Danmark i tiden omkring Første Verdenskrig. Den kom først til Sønderjylland og blev rigtig udbredt og populær i løbet af 30´erne og 40´erne. Oprindeligt er adventstiden tænkt som en faste- og bodstid fra kirkens side, og tanken var, at man her igennem skulle forberede sig åndeligt til Jesus fødselsdag.

Den danske juletradition med julekalenderen er ingen dansk opfindelse. De første danske julekalendere dukkede op omkring 1930. Julekalenderen med låger importerede den danske jul og datidens danske børn fra Tyskland. Adventskalender, som tyskerne og i øvrigt også englænderne kalder den flade julekalender, er dog endnu ældre.

JULEKYS - HINDBÆR FLØDEBOLLER

500 g Original Odense Marcipan
300 g sukker
1 dl vand
150 g pasteuriserede æggehvider
200 g frosne hindbær
250 g Odense Mørk Overtræk
Frysetørrede hindbær til pynt

Marcipanen formes til en rulle og skæres i 30 skiver. Læg skiverne på bagepapir og bag dem ved 180° C i 5-8 min. Kog de frosne hindbær op, så lidt af væsken forsvinder, og lad den stå og køle af. Kog sukker og vand op i 2 min. Pisk æggehvider let og tilsæt derefter sukkermassen langsomt. Pisk stift med en håndmikser ved middel hastighed i 15 min. (Det er vigtigt at massen bliver meget stiftpisket). Vend hindbærsaucen i den stift piskede guf. Kom derefter den færdige guf i en plastikpose og sprøjt den ud på bundene i små toppe. Bag flødebollerne i 5 min. ved 180° C, så de får en fast overflade. Efter afkøling pensles flødebollerne med smeltet mørk overtræk.

Tips: Sukkerlagen er klar, når den er gylden i kanten. Den hældes i kogende, direkte fra blusset. Holdbarhed er 3 dage ved 10-12°C.


Læs mere her

tags: Danmark, Tyskland, Odense, Jesus, december, OL, Sønderjylland, øl,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar