torsdag den 22. november 2012

Stå af ræset, hvis du har Roskildesyge

Efterår og vinter får rigtig mange forbrugere Roskildesyge med opkast og kraftig diarré. Én af forklaringerne er, at køkkenmedarbejdere vakler syge på job og smitter via maden. En anden forklaring er, at halvsyge gæster går til buffeten og spreder Roskildesyge, når de langer til fadet.

Roskildesyge kommer af norovirus, og den er ikke til at spøge med. Norovirus er utrolig smitsom og kan nemt sende et helt selskab på forlænget ophold på toilettet. Faktisk er norovirus årsag til halvdelen af de sygdomsudbrud, der stammer fra fødevarer i Danmark. Men sådan behøver det ikke at være.

Med bl.a. Go Cards, filmklip på DR OBS og et kampagnesite på fvst.dk angriber Fødevarestyrelsen fra denne uge problemet fra begge sider af bordet - både overfor køkkenmedarbejdere og overfor forbrugerne. Kampagnematerialet henvender sig både til fødevarebranchens professionelle og forbrugerne. Hvad enten de så går til buffeten i byen eller kokkererer hjemme i privaten.

Og rådene er lige så enkle, som de er effektive i kampen mod norovirus:

Råd til køkkenmedarbejdere
Hvis du håndterer fødevarer i en virksomhed, skal du altid vaske hænder, inden du laver mad og hyppigt undervejs. Husk også at hvis du har - eller lige har haft - Roskildesyge, skal du blive hjemme i to dage. Du kan nemlig stadig smitte både kolleger og gæster, selvom symptomerne er stoppet. Hvis dine bofæller har Roskildesyge, skal du også være ekstra opmærksom på din håndhygiejne.

Råd til forbrugerne
Vask altid hænder, inden du går til buffeten og altid efter toiletbesøg. Har du, eller har du lige haft Roskildesyge, er rådet til dig det samme som til de professionelle: Undlad at lave mad til andre og hold dig fra buffeten.

Se kampagnematerialet
Kampagnefilmene Roskildesyge Bliv hjemme! og Vasker du hænder, når du laver mad ligger klar på Fødevarestyrelsen.dk. En fotoserie om køkkenets forholdsregler ved buffeten og en illustrativ planche om vask af hænder ligger også til gratis download.
Go Cards i ugerne 47-50 og en julefilm Det er bare en syg gave! i DR OBS i uge 48 og 49 henvender sig særligt til forbrugerne med gode hygiejneråd.

På Politikens lysavis og i DR OBS kommer der endvidere i uge 50 og 51 en teaser med en reminder om at vaske hænder ved madlavning.

Læs mere her

tags: Roskildesyge, Danmark, OB, Politiken, Roskilde, virksomhed, angriber, Fødevarestyrelsen, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar