fredag den 10. september 2010

Europæisk opbakning til dato på juleanden

Et forslag om fødevaremærkning var onsdag til afstemning i Europa-Parlamentet. Her var der blandt andet opbakning til et dansk ønske om, at dybfrosne fødevarer skal mærkes med produktionsdato. Fødevareministeren kalder resultatet for et skridt i den rigtige retning .

Der var opbakning til et dansk synspunkt om produktionsdato på frosne fødevarer, da Europa-Parlamentarikerne i går var ved stemmeknapperne.

Det er et skridt i den rigtige retning, at Europa-Parlamentet har stemt for, at dybfrosne fødevarer skal mærkes med produktionsdato. Danske forbrugere kan i nogle tilfælde ikke se, hvornår for eksempel deres juleand er blevet slagtet, og vi arbejder fra dansk side på, at alle fødevarer skal mærkes med produktionsdato. I det arbejde er parlamentets opbakning vigtig , siger fødevareminister Henrik Høegh.

Også brugen af fødevaremærket GDA (Guideline Daily Amount) var til afstemning. Parlamentet mener, at det skal være obligatorisk for fødevarer i fremtiden at have et GDA-mærke på forsiden af produktet. Fødevareministeren vil i Rådet arbejde for, at GDA i stedet skal være et frivilligt supplement til den kendte 100 grams næringsdeklaration.

Det er godt for forbrugerne, at Europa-Parlamentet har vedtaget, at næringsdeklaration pr. 100 gram skal være obligatorisk. Med hensyn til GDA er min holdning, at det kan være et frivilligt supplement til vores nuværende 100 grams mærkning, og det er den model, jeg vil arbejde for i ministerrådet", siger Henrik Høegh, der understreger, at GDA-mærket bør være baseret på realistiske portionsstørrelser.

Afstemningen onsdag får ikke betydning for det eksisterende nordiske mærke Nøglehullet , som fortsat vil kunne guide forbrugere til sundere og mere ernæringsrigtige fødevarer.

Gårsdagens afstemning, der også omhandlede ernæringsprofiler og læsbarhed, er første skridt på vejen til den endelige vedtagelse af et nyt sæt regler om fælleseuropæisk mærkning af fødevarer. De europæiske fødevareministre forventes at skulle behandle forslaget i slutningen af året.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar