fredag den 10. september 2010

Ny sammenslutning: Flere danske øko-æbler på vej

Danske økologiske æbler er et hit, men trues af manglende nytænkning. Det skal en målrettet, fælles indsats rette op på, mener ny producentsammenslutning

Øko-æbler fra udlandet overhaler de danske, fordi vi ikke har brugt kræfter nok på at udvikle de rigtige, robuste sorter, som kan trives under de særligt strenge regler, vi har for dyrkning af økologisk frugt i Danmark. Så det danske øko-æble er truet.
Det mener en ny producentsammenslutning: Danske Økologiske Frugtavlere . Og står det til dem, så kommer der nu gang i et målrettet, fælles udviklingsarbejde, der skal sikre forbrugerne et bredt udvalg af friske, danske æbler dyrket efter økologiske principper.

Vores mål er at mangedoble udbuddet af dansk, økologisk frugt, , siger sammenslutningens talsmand, frugtavler Poul Rytter Larsen fra Harndrup Skov Frugtplantage på Fyn.
Vi oplever generelt en meget stor efterspørgsel på økologiske æbler, men de danske avlere har ikke været med på vognen, når det gælder udviklingsarbejdet. Derfor skaber vi nu et forum for professionelle frugtavlere, der i fællesskab vil arbejde med de udfordringer til sorter og dyrkningsmetoder, der gælder for økologien .
Danske Økologiske Frugtavlere vil med andre ord arbejde for, at vi får endnu flere slags øko-æbler at vælge imellem; fra de gængse sorter, vi møder i supermarkedet, til de gamle, glemte sorter og måske helt nye varianter, der er udviklet til at kunne trives på naturens og økologiens betingelser.

Det danske æble er eftertragtet
Danske æbler er kendt for at være noget særligt: De kølige, nordiske nætter giver smagen en eftertragtet balance mellem det syrlige og det søde, og nattekulden giver æblerne sund farve i kinderne. Den korte vej fra træet til forbrugeren betyder desuden, at æblerne er friske og derfor har bevaret de sunde indholdsstoffer, der bliver nedbrudt over tid f.eks. under en lang transport.
Hver sort har sin klimazone, hvor den trives, og det gælder nu om at finde de æbler, som vi kan dyrke i pagt med den danske natur - og om at udvikle de rigtige dyrkningsmetoder. Vi kan nemlig ikke bare tage en sort fra Tyrol f.eks. og plante i det danske klima , siger Poul Rytter Larsen.
Han tilføjer, at netop i år er høsten af tidlige æblesorter f.eks. meget hårdt ramt af insektangreb. Det betyder, at der kun er få danske øko-æbler på hylderne lige nu, men avlerne forventer at kunne høste de større sorter som bl.a. Rød Aroma inden længe.

Foreløbig tæller medlemslisten fem frugtplantager, der fordeler sig på Fyn, Sjælland og Jylland, og yderligere fem står parat i kulissen. Producentsammenslutningen er udsprunget af Danske Frugtavlere, som den arbejder tæt sammen med.

De vedhæftede fotos er til fri afbenyttelse I forbindelse med redaktionel omtale af sammenslutningen

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar