lørdag den 14. maj 2011

Coca-Cola fylder 125 år

Her åbner www.booman.dk (400)Coca-Cola er ikke blot verdens førende læskedrik og et af verdens mest kendte brands, Coca-Cola er et ikon et generelt anerkendt symbol på glæde. I maj fylder det amerikanske fænomen 125 år. Begivenheden fejrer Coca-Cola bl.a. med en verdensomspændende sampling, der finder sted i dag, 9. maj. I Danmark holder den amerikanske ambassadør tale for alle ansatte i Coca-Cola Danmark, og i går uddeltes en særlig Coca-Cola avis ved navn Happy Days.

D. 8. maj var det 125 år siden, at John S. Pemberton udviklede opskriften på Coca-Cola og tog den med til det lokale apotek, hvor kulsyre og vand blev tilsat, og en række begejstrede amerikanere fik lov til at prøvesmage verdens første Coca-Cola. I dag, 125 år senere, tager Coca-Cola ansatte læskedrikken ud på gaden, når der verden over foræres gratis Coca-Cola, til dem som kommer forbi.
Meget er sket, siden den første Coca-Cola så verdens lys i Atlanta i USA. Mennesket har gået på månen, et hav af opfindelser som hæfteplaster, penicillin og radio har gjort verden til et bedre sted, og valgret for kvinder er blevet indført. Men Coca-Cola laves efter præcis samme opskrift som i 1886.
I dag er Coca-Cola verdens førende brand og læskedrik, det mest kendte ord i verden efter OK og mulig at købe selv i de fjerneste afkroge af verden.

Amerikansk ambassadør kommer på besøg

Fødselsdagen fejres på forskellige måder i hele verden, og i Danmark har den amerikanske ambassadør Laurie Fulton meldt sin ankomst på Coca-Cola. Hun holder en tale for alle de ansatte.

Coca-Cola er et ikon for amerikansk kultur. Blandt mine mange tydelige barndomsminder er bl.a. de røde Coca-Cola sodavandsautomater, de farverige Coca-Cola serveringsbakker med deres ærkeamerikanske familier og cheerleaders, og julemænd i røde dragter, som reklamer for Coca-Cola i julesæsonen. Coca-Cola er kendt over hele verden som et amerikansk brand, der forener verden in perfect harmony , lyder det fra Laurie Fulton.
Mikael Bonde Nielsen, der er kommunikationsdirektør i Coca-Cola Nordic, benytter lejligheden til at understrege, at Coca-Cola også bruger denne dag til at se fremad.
Coca-Cola har altid spillet en rolle i samtiden, og i dag støtter vi en lang række initiativer lige fra drikkevands- og uddannelsesprojekter og store sportsbegivenheder, til bedre vilkår for mangofarmere på Haiti. Fremtidens Coca-Cola laves med samme uændrede opskrift og glæde og med et erklæret mål om, at give så meget som muligt tilbage til den verden vi lever i.

Happy Days med julemanden

Hvert år fejrer jeg Mr. Pembertons fødselsdag. Han opfandt Coca-Cola i 1886, og verden var ikke den samme, lyder det fra forfatter og reklamemand Knud Romer i en fødselsdagshilsen i HAPPY DAYS, der er en særlig dansk avis udarbejdet i anledningen af Coca-Cola 125 års fødselsdag. Avisen bliver bl.a. gadeomdelt i hovedstadsområdet og kan findes på udvalgte restauranter og supermarkeder landet over. Knud Romer medvirker sammen med flere andre kendte danske personligheder i avisen, hvor han, foruden en særlig fødselsdagshilsen, fortæller brandets fascinerende reklamehistorie. Coca-Cola opfandt bl.a. julemanden, som vi kender ham i dag med hvidt skæg og rødt tøj. Det er sjældent, at noget så forgængeligt som en reklamekampagne har så stor effekt, at det bliver en varig del af vores kultur," skriver han blandt andet om julekampagnen fra 1931.
I avisen kan man også læse festarrangør Jean Von Badens tips til den helt rigtige fødselsdagsfest, få Cofocos bud på en barbecuesovs med Coca-Cola som ingrediens, møde en entusiastisk Coca-Cola samler fra Aarhus og vinde en rejse til World Of Coca-Cola i læskedrikkens fødeby, Atlanta.

Fakta om 125 år med Coca-Cola

Verdens førende læskedrik blev opfundet i maj 1886 af farmaceuten fra Atlanta, Dr. John S. Pemberton. Han eksperimenterede med at udvikle en ny forfriskende drik og endte med at udvikle en sirup, som han tog med på det nærliggende apotek, Jacobs Pharmacy. Her blev kulsyre og vand tilsat, og en række begejstrede kunder fik lov at prøvesmage verdens første Coca-Cola, inden Jacobs Pharmacy begyndte at sælge drikken.

Coca-Cola kunst
Coca-Colas konturflaske er i dag kendt som ikon over hele verden. Flasken blev skabt i en designkonkurrence af the Root Glass Company i Terre Haute, Indiana. Den blev introduceret i 1916 og er registreret som varemærke i hele verden. Flasken blev udødeliggjort af Andy Warhol i et af hans tidlige karakteristiske værker.

Coca-Cola og sixpack
En sixpack er et udbredt koncept i dag, men i 1922 var det en helt ny opfindelse, der gjorde det nemmere at tage flere flasker ad gangen med hjem. Indtil da skulle man pakke flaskerne enkeltvis, så den praktiske kartonæske blev hurtigt en stor succes. I takt med at flere fik køleskab derhjemme, var sixpacken et oplagt køb, så der nemt kunne serveres kold Coca-Cola for gæsterne.

Coca-Cola og julemanden
I 1931 skabte den legendariske tegner Haddon Sundblom den ikoniske, runde Coca-Cola julemand. Før Sundbloms portræt var der ingen fælles opfattelse af, hvordan julemanden så ud. Men siden den magiske kampagne er Coca-Cola SantaTM blevet et kulturelt ikon og en glædelig del af julen.

Coca-Cola og Danmark
Coca-Cola blev første gang produceret i Danmark i perioden 1935-1943. På grund af rationering og handelsrestriktioner under 2. Verdenskrig blev produktionen imidlertid indstillet. I 1959 kom Coca-Cola igen til Danmark og i dag er Coca-Cola den mest populære læskedrik blandt danskerne. Omkring 30 % af Danmarks befolkning har Coca-Cola som favorit læskedrik. Coca-Cola tappes i dag af Carlsberg i Fredericia.

Fun Facts

Hvis al den Coca-Cola, der nogensinde er blevet produceret, blev hældt på 0,25 liters konturflasker, ville der være mere end seks trillioner flasker.

Hver indbygger i verden ville i gennemsnit have 966 flasker.

Hvis alle Coca-Cola flasker i verden blev lagt efter hinanden, ville de nå til månen og tilbage igen mere end 1.677 gange.

Flere steder i verden går briller med særligt tykke brilleglas under navnet Coca-Cola flaskebriller (Coke bottle glasses)

Coca-Cola er #1 på Interbrands liste over top 10 brands i 2010, for 11. år i træk

Coca-Cola udgav i 2009 singlen Open Happiness , hvor kendte kunstnere som bl.a. Cee-Lo Green (Gnarls Barkley), Patrick Stump (Fall Out Boy), Brendon Urie (Panic at the Disco) medvirker.

The Coca-Cola Company er verdens største producent af drikkevarer med produkter tilgængelige i mere end 200 lande

På verdensplan købes der et produkt fra The Coca-Cola Company over 1,6 milliarder gange dagligt.

Billedtekst: Coca-Cola rabatkupon fra 1887.

Læs mere her

tags: USA, Bond, Carlsberg, direktør, restaurant, Danmark, 2009, 2010, radio, uddannelse, kunst, fødselsdagsfest, hovedstad, supermarked, Rom, Fredericia, Haiti, konkurrence, forfatter, kommunikation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar