onsdag den 7. marts 2012

Syre er også gift for dine tænder

Gentofte Tandpleje sætter fokus på emaljeskader hos børn forårsaget af blandt andet saft og sodavand. Både 5. klasser og udvalgte børnehaver er med i kampagnen.

At slik, kage og sodavand kan give huller i tænderne er en kendt sag, men færre ved at også syren i fx frugtjuice og saftevand kan skade tandemaljen. Det forhold vil Gentofte Tandpleje nu gøre op med gennem kampagnen ?Syrefri måned?, hvor kommunens tandplejere vil besøge skoler og udvalgte børnehaver for at fortælle om syreskader, og hvad man selv kan gøre for at passe bedre på tænderne.

- Vores mål er at lære børnene at passe bedre på deres tænder. Mange ved ikke, hvor stor skade syre kan gøre på tandemaljen, og at for eksempel selv fortyndet saftevand indeholder en del syre, siger leder afGentofte Tandpleje, Marianne Pedersen og henviser til tandplejens egne tal, der viser, at mere end 15 % af alle 15-årige har syreskader på deres tænder.

Børnehaver også med
Kampagnen løber i marts måned og henvender sig primært til kommunens 5. klasser som led i undervisningen i Natur, Sundhed og Teknik. Eleverne skal blandt andet lære om pH og pH-skalaen og selv prøve at måle syreindholdet i drikkevarer.
Herudover deltager ni børnehaver for første gang i et tværfagligt samarbejde. Alle vil de få udleveret en særlig ?syrekuffert? med læringsmateriale for de ældste børn. Samtidig vil forældrene få oplysning om syre og syreskader ved en særlig bod, der vil besøge daginstitutionerne i kampagneperioden.

Samarbejdet mellem Tandplejen og institutionerne er støttet af Børn- og Ungepolitikken.

De gode syreråd:
Drik mindre sodavand, saft og juice
Sluk tørsten i vand
Hav den syrlige drik i munden så kort tid som muligt
Drik i store mundfulde
Drik med sugerør - det skåner fortænderne
Skyl munden med vand, når du har drukket syrlige drikkevarer
Børst aldrig tænder lige efter du har drukket læskedrikke (? eller kastet op). Vent mindst en halv time, da emaljen er ?blød? og tager ekstra skade.

Kontaktinformation:
Leder af Gentofte Tandpleje, Marianne Pedersen, tlf. 3998 4323
Leder af Humlebien, Gitte Herskind, tlf. 3961 0062
Kommunikationschef Mie Gudmundsson, tlf. 2938 2501

Læs mere her

tags: politi, børnehave, undervisning, læskedrik,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar