tirsdag den 29. januar 2013

Fastelavn er mit navn ? boller vil jeg have

To nye lækre opskrifter på hjemmebagte fastelavnsboller
med kokos/hindbærskum og sødmefyldt kransekage

Fastelavn falder i år allerede søndag den 10. februar. Og så er vi i gang med endnu en af børnenes store fester. Det er en god lejlighed til lidt bagehygge i køkkenet, og lave fastelavnsboller med familien.

Fastelavn er faktisk én af de ældste skikke, som har overlevet op til i dag. Den går helt tilbage til middelalderen, hvor det var en slags religiøs Roskilde-festival for voksne, hvor der blev festet igennem: Folk tog fri fra arbejde for at feste, spise og drikke sig i hegnet over flere dage, inden de skulle leve af brød, grød og fisk i hele 40 dage under fasten.

Fastelavn har altså ikke altid været børnenes fest. For et øjeblik kunne bonden klæde sig ud som en baron og baronen lege bonde. I dag er det desværre kun børnene, der leger deres indre drømme ud om at være prinsesser, Batman eller en farlig tiger. Bare for en dag.

I gamle dage blev puttet en levende sort kat i tønden, som blev banket til plukfisk. Katten skulle ofres, fordi den var månens listige, hellige dyr og man var overbevist om, at hvis en sort kat blev slået ihjel, så ville byen slippe for pest. Derfor er det ikke en tilfældighed, at papir-katten til fastelavnsriset eller på tønden er sort.

Fastelavn var også en lysfest, hvor man fejrede at vinteren snart var overstået, og at lyset og det spirende forår var lige rundt om hjørnet. Det kan du f.eks. markere med friske forårsgrene eller duftende hyacinter.

Ud over udklædning, og sjov og ballade med tøndeslagning med vennerne i børnehaven eller skolen, så er fastelavnsriset også en gammel tradition. Så ungerne kan rise far og mor ud af sengen om morgenen og om eftermiddagen hygges der med fastelavnsboller.

Opskrift vedlagt med foto:
Kokos fastelavnsboller med hindbærskum

Opskrift vedlagt med foto:
Fastelavnsboller med kransekage


Læs mere her

tags: Batman, Roskilde, prinsesse, børnehave,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar