onsdag den 9. juli 2014

Så længe holder mad i fryseren

Hvor længe må en svinekotelet egentlig ligge i fryseren, før den bliver til aftensmad Og hvad kan man gøre for, at frosten ikke forringer madens smag Det forklarer DTU Fødevareinstituttet kort om i Klog på 2 minutter i Søndagsavisen. Når mad fryses ved -18°, stopper bakterier og skimmel i maden med at vokse og formere sig. De kemiske processer bliver bremset, men stopper ikke helt. Derfor går frysning i for lang tid ud over madens kvalitet, og dens udseende, duft og smag bliver mindre indbydende. Derfor er der grænser for, hvor længe dine fiskefrikadeller og kyllingefiletter kan tåle at ligge i kulden.

Undgå frysebrænding
Ved at pakke mad godt ind og fjerne mest muligt luft i emballagen mindsker man frostskader, den såkaldte frysebrænding, som kan danne et gråligt lag udenpå maden. Man kan også minimere frostskader ved at afkøle maden i køleskabet, før den kommer i fryseren.

Store forskelle i frysetid
Som udgangspunkt kan mad med lavt fedtindhold (fx frugt, grønt og brød) tåle at være frosset ned i længere tid end mad med et højt fedtindhold (fx fed fisk). Her er DTU Fødevareinstituttets anbefalinger:

Fed fisk 1-2 måneder
Mager fisk 3-6 måneder
Fjerkræ 3-9 måneder
Svinekød 6 måneder
Oksekød 1 år
Lammekød 1,5 år
Vildt magert 1,5 år

Læs mere her

tags: kemi, DTU, bakterie, frugt,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar