fredag den 16. oktober 2015

Danskernes hang til salt koster statskassen milliarder


9 ud af 10 danskere får for meget salt - mange af os dobbelt så meget som anbefalet. Det kan have store konsekvenser for helbredet og koster sundhedssystemet milliarder.En ostemad til morgenmad, en rundtenom med hamburgerryg til frokost og så en pizza med hjem efter arbejde. De tre måltider kan sagtens udgøre udmærkede dele af en varieret kost – men de er også eksempler på måltider, der kan være smækfyldt med salt og dermed en trussel mod helbredet.

Et overforbrug af salt kan give forhøjet blodtryk og forøget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Vi kan forvente 400.000 færre danskere med forhøjet blodtryk, hvis vi skærer 3 gram af vores saltforbrug – med en årlig besparelse for sundhedsvæsenet på 1-2 milliarder kroner til følge, viser beregninger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

- Størstedelen af det salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber - især fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt fra den mad vi køber, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Else Molander

Vi tror, det er naboen, der får for meget
De fleste af os har en klar fornemmelse af, at vi spiser for meget salt i Danmark, men det er de færreste, der tror, at de selv får for meget, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Fødevarestyrelsen. 6 ud af 7 svarer således, at de tror, at danskerne som helhed får for meget salt, mens kun hver tredje regner med, at det gælder dem selv. Og så viser undersøgelsen i øvrigt også, at vi ikke er særlig opmærksomme på, hvor meget salt, vi egentlig får i løbet af en dag.

Derfor vil Fødevarestyrelsen i samarbejde med halvdelen af landets kommuner, flere supermarkedskæder og partnerne i Saltpartnerskabet nu guide danskerne til en hverdag med lidt mindre salt med kampagnen "Får du for meget "

Læs mere her

tags: Danmark, kødpålæg, supermarked, sundhedssystem, sundhedsvæsen, Fødevarestyrelsen, Forskning, sygdom, helbred, blodtryk,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar