torsdag den 2. juni 2016

Skyl din salatmix for en sikkerheds skyld


Hver 10. dansker mener, at salat fra plastikbakker er så rent, at det ikke behøver blive skyllet. Det viser en ny undersøgelse af danskernes køkkenvaner.Hylderne bugner lige nu af sæsonens skønne krydderurter, salater, bær og grøntsager. Desværre tror en ud af ti forbrugere, at al salat, pakket i plastikbakker, er spiseklart. Derfor undlader de at skylle det og udsætter dermed sig selv for risikoen for en omgang dårlig mave.

For selv om produkter som fx salatmix i bakke eller basilikum i potte ser spiseklare ud, så kan de indeholde bakterier og virus, der ikke kan ses med det blotte øje. Bakterier og virus på salater mm. kan stamme fra jord, forurenet vandingsvand, gødning eller fra hænder under plukningen.

Nogle producenter vælger at skylle salaten og skrive det på pakken, men det er ikke et krav.

- Det er heldigvis langt fra alt grønt, der er forurenet med bakterier og virus. Alligevel har vi i april i år set, at en krølsalat, Lollo Bionda, fra udlandet har gjort over 400 danskere syge med norovirus, også kaldet Roskildesyge. Derfor er det vigtigt, at man husker at skylle salat, krydderurter mv., hvis det ikke står på pakken, at produktet er skyllet og klar til brug, siger dyrlæge Inge-Lis Kyllesbæk Andersen fra Fødevarestyrelsen.

Spis masser af grønt – men husk at skyl!
Husk seks om dagen og nyd sæsonens overflod af friske grøntsager, krydderurter og bær. Det er sundt, og hvis du husker at skylle grundigt, er risikoen for at blive syg lille.

Fakta om undersøgelsen
Megafon har gennemført en undersøgelse for Fødevarestyrelsen af 1.600 forbrugeres køkkenhygiejne. Ét af spørgsmålene gik på, hvorvidt forbrugerne var enige i, at "Salat som fx rucola og salatmix, der købes i plasticbakker, er så rent, at det ikke behøver at blive skyllet." Resultaterne viste, at 11 % af de adspurgte er enten overvejende enige (8 %) eller helt enige (3 %) i, at salat fra plastikbakker er så rent, at det ikke behøver at blive skyllet. Se undersøgelsen

Læs mere her

tags: Roskildesyge, udland, Roskilde, cola, bakterie, Fødevarestyrelsen, krydderurter, Fakta, salat,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar