tirsdag den 15. september 2015

Den ultimative grøntsagskogebog


I dag udkommer den ultimative grøntsagskogebog! "Grønt og skønt" fra FADL's Forlag er en grøn kogebog uden løftede pegefingre og fanatisme – her er det glæden til mad og den gode smag, der er i centrum.Bogen er spækket med retter, hvor grøntsagerne er i centrum. Du finder alt fra morgenmad til desserter, ideer til madpakken og gæstemad.
Alle opskrifter er nemme at gå til, og du vil hurtigt finde ud af, at det ikke behøver at være besværligt at få flere grøntsager ind i hverdagen.
Det er madblogger Camilla Thelins første kogebog. I mere end 200 opskrifter deler hun ud af sin viden og gode ideer til et lidt grønnere liv.
Med "Grønt og skønt" er der 100 procents grøntsagsglæde—og det smitter!

Fra bogens forord:
"Jeg håber at bogen her kan inspirere dig til at arbejde videre med dejlige grøntsager og udforske de mange muligheder, de rummer. Husk at lege med grøntsagerne og prøv at tilberede dem forskelligt fra gang til gang. Hvorfor altid koge et blomkål, når det kan både steges, bages, grilles, sauteres, marineres eller blot spises råt Leg med konsistensen, leg med teksturen og leg med smagen. Lad grøntsagernes tilberedning tilfredsstille både øjet og ganen. Tænk på de 5 grundsmage - sødt, salt, surt, bittert og umami - så får du det bedste resultat.
Gå endelig i gang. Det handler om at være eventyrlysten. Om at lege med råvarerne og glæde sig over de fantastiske grøntager".


Læs mere her

tags: råvarer, blogger, Forlag,

fredag den 11. september 2015

Her er den bedste restaurant på Sjælland lige nu


I august måned er en restaurant på Frederiksberg strøget ind på 1. pladsen over de restauranter, som har fået de bedste gæsteanmeldelser på Sjælland. Se hele listen her.I København er det gastronomiske niveau tårnhøjt, og konkurrencen blandt de gode restauranter er hård. Men i den forgangne måned er der alligevel en håndfuld restauranter, der har gjort sig særligt positivt bemærkede blandt gæsterne. Og det gælder i særdeleshed Restaurant Frederiks Have på Frederiksberg.

Ifølge en opgørelse fra bookingsitet DinnerBooking.com, der er baseret på over 11.000 gæsteanmeldelser, er Restaurant Frederiks Have på Frederiksberg den restaurant på Sjælland, som har haft de mest tilfredse gæster i august. Restauranten har gennemsnitligt modtaget 5,68 ud af 6 point af gæsterne.

Stort fokus på betjening
Restaurant Frederiks Have er ejet af ægteparret Ole og Eva Sellberg, der har været at finde i restauranten i de sidste 15 år. Og Ifølge dem kan de gode gæsteanmeldelser særligt tilskrives et fokus på betjeningen:

"Både mad og betjening skal selvfølgelig gå op i en højere enhed, når man skal holde gæsterne tilfredse, og derfor er det en holdindsats fra både kokke og tjenere. Men hvis jeg skal pege på noget, som kan gøre den lille forskel, er det nok betjeningen," fortæller Eva Sellborg og uddyber:

"Vi arbejder rigtig meget på at få gæsterne til at føle sig velkomne uden at være for påtrængende. Det handler om at kunne læse gæsterne, for der er rigtig stor forskel på, hvordan de gerne vil behandles – nogle vil eksempelvis gerne fortælle lidt om sig selv, mens andre hellere vil have mere ro," forklarer hun.

Stabilitet for gæsterne
Spørger man Ole Sellberg handler det herudover om at give gæsterne en form for tryghed:

"Når man kommer ind i restauranten, vil man altid møde enten Eva og mig, og den stabilitet tror jeg også betyder noget for gæsterne. Derudover gør vi jo selvfølgelig meget for at prøve at sikre det samme niveau hver gang, man besøger os," fortæller han.

Eva og Ole Sellberg fortæller, at de både har en stor andel af stamgæster fra området og turister, der har hørt om stedet fra andre.

"Vi ligger jo lidt gemt væk her på en sidegade på Frederiksberg, så det er dejligt, at gæsterne finder frem til os alligevel," fortæller Ole Sellberg.

Top 5 på Sjælland i august
1. Restaurant Frederiks Have, Frederiksberg
2. Studio, København K
3. Babette, Vordingborg
4. Støvlet Katrines Hus, Sorø
5. Restaurant Nepali Bhancha, København N

Om opgørelsen
Hver gang en gæst booker bord via DinnerBooking, får vedkommende tilsendt et spørgeskema, hvor han/hun kan vurdere restauranten ud fra mad, betjening, stemning, samlet vurdering samt værdi for pengene. I modsætning til andre brugeranmeldelser kan gæsten kun anmelde en restaurant umiddelbart efter, at vedkommende har besøgt den. Denne måned opgørelse over Sjælland er baseret på 11.451 gæsteanmeldelser. På bookingsitet DinnerBooking.com kan man se booke bord og se gæsteanmeldelser for over 550 restauranter og caféer.

Læs mere her

tags: København, restaurant, Sjælland, Frederiksberg, penge, Vordingborg, konkurrence,

tirsdag den 1. september 2015

Grænseværdi for fluorerede stoffer i fødevareemballage


Fødevaremyndighederne har indført en vejledende grænseværdi for fluorerede stoffer i fødevareemballage for at reducere brugen af stofferne, som kan være skadelige for både mennesker og miljø. Grænseværdien er udarbejdet af forskere fra DTU Fødevareinstituttet i tæt samarbejde med danske og udenlandske myndigheder, forskere og industrien.Fluorerede stoffer er kunstigt fremstillede kemiske forbindelser, der skyer vand, fedt og smuds. De bliver brugt i et utal af produkter, blandt andet i fødevareemballage af pap og papir, for at gøre dem vand- og fedtafvisende.

Fluorerede stoffer er problematiske, fordi de er svært nedbrydelige og ophober sig i både mennesker og i miljøet. Nogle af dem har også kendte sundhedsskadelige effekter og kan fx forårsage kræft, øge kolesterol og sænke immunforsvaret. De kan også påvirke menneskers reproduktionsevne og overføres fra mor til barn i fostertilstanden og igennem modermælken.

Vejledende grænseværdi sat
Miljø- og fødevareministeren har i august 2015 indført en vejledende grænseværdi for brugen af fluorerede stoffer i fødevareemballage. For virksomheder, der ønsker at overholde den vejledende grænseværdi, er den så lav, at der ikke kan anvendes fluorerede stoffer i emballagen. Den tillader kun et utilsigtet indhold fra fx genbrugspapir.

Ministeren vil desuden arbejde for, at reguleringen af fluorerede stoffer i pap og papir på EU-niveau bliver strammet.

Det er forskere ved DTU Fødevareinstituttet, der – med afsæt i videnskabelige data indsamlet gennem de seneste ti års arbejde med fluorerede stoffer – har beregnet den grænseværdi, myndighederne har indført som vejledende. Den er sat på et niveau, som tager højde for både praktiske, miljømæssige og økonomiske hensyn for virksomheder, forbrugere og kontrolmyndigheder.

Forskningen er primært finansieret af midler fra Fødevarestyrelsen, Miljøstyrelsen og Forskningsstyrelsen.

Læs mere her

tags: Vejle, økonomi, kunst, EU, fødevareminister, virksomhed, kemi, DTU, Fødevarestyrelsen, fødevareemballage, videnskab, miljø, Forskning,

onsdag den 26. august 2015

Flest salmonellainfektioner kommer fortsat fra udlandsrejser


Næsten hver anden registrerede salmonellainfektion har danskerne taget med hjem fra udlandet i 2014. Rejser er dermed fortsat den største kilde til sygdom med salmonella. For første gang i fem år er et udbrud af salmonella fra danske æg desuden registreret i 2014, ligesom sygdomstilfælde igen kan tilskrives dansk kyllingekød. Det viser den årlige rapport om forekomsten af zoonoser - sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker. Rapporten er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.I 2014 er 1.122 salmonellainfektioner indberettet blandt danskerne, hvilket svarer til 19,9 sygdomstilfælde per 100.000 borgere. Tallet ligger på linje med året før, hvor et historisk lavt antal danskere er blevet smittet med salmonella.

Mange rejsende tager infektion med hjem
I alt er 48% af de salmonellaramte blevet syge efter en udlandsrejse i 2014. De fleste, der er vendt hjem med en rejserelateret infektion, har været i Thailand (17,5%), Tyrkiet (15,4%) og Spanien (6,4%).

Dermed er udenlandsrejser stadig den største kilde til salmonellainfektioner blandt danskere.

Salmonellasygdom fra dansk kyllingekød
For første gang siden 2011 er salmonellainfektioner tilskrevet dansk kyllingekød i den årlige smittekilde regnskab som DTU Fødevareinstituttet udarbejder. I alt 2% af sygdomstilfældene estimeres at komme herfra.

"Danske producenter, myndigheder og forskere har i to årtier med stor succes arbejdet målrettet for at gøre fersk kyllingekød salmonellafrit. Det er ikke tilladt at sælge fersk kød fra danske kyllinger, hvis flokken er positiv for salmonella. Der vil dog altid være en lille risiko for, at positivt fersk kød går under overvågningsradaren og kommer ud i butikkerne. Det er derfor vigtigt fortsat at have en tæt overvågning," siger specialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Det første salmonellaudbrud fra danske æg i fem år er også registreret i 2014. "Det er fem år siden, vi sidst har haft et fødevarebårent udbrud, der skyldtes danske æg. Det var forbundet med et udbrud af akut salmonella sygdom i flokken, hvilket er yderst sjældent. Årets resultater viser, at det er meget vigtigt, at producenter og myndigheder fortsat har fokus på at fastholde den lave salmonella forekomst i æggeproduktion," fortsætter Birgitte Helwigh.

Dansk svinekød hovedkilde
Blandt personer smittet i Danmark er dansk svinekød den fødevarekilde, der er forbundet med flest infektioner. I alt 15% af de indberettede sygdomstilfældene er tilskrevet dansk svinekød. Tre udbrud, hvor dansk svinekød er registreret som smittekilden, har bidraget med 4,6% af tilfældene.

Cirka en femtedel af alle salmonellatilfælde i Danmark kan ikke henføres til en specifik fødevarekilde. Årsagen kan være, at tilfældene skyldes fødevarer, som ikke indgår i modellen til smittekilderegnskabet som for eksempel frugt og grønt, eller andre smittekilder som kontaktsmitte fra husdyr og kæledyr.

Andre fødevarebårne infektioner
Med 3.782 sygdomstilfælde i 2014 er campylobacter stadig årsag til de fleste fødevarebårne sygdomme i Danmark. I 2014 er 92 listeriainfektioner registret, hvilket er en 84% stigning i forhold til året før. Stigningen skyldes især et udbrud fra rullepølser med 41 syge.

I 2014 er i alt 60 fødevarebårne sygdomsudbrud registret sammenlignet med 74 udbrud året før. Ved et udbrud bliver flere personer syge fra samme fødevarekilde. Som i tidligere år har norovirus (Roskildesyge) været skyld i de fleste udbrud (40%). Disse udbrud finder oftest sted i restauranter, hvor i alt 363 mennesker er blevet smittet i 24 af de registrerede udbrud.

Læs mere her

tags: Roskildesyge, Danmark, 2011, restaurant, regnskab, Thailand, Spanien, salmonellaudbrud, udland, Roskilde, infektion, fersk kød, overvågning, DTU, svinekød, Fødevarestyrelsen, 2014, frugt, sygdom,

fredag den 17. juli 2015

Skagen Bryghus lancerer VM øl


143 dage før starten på VM i kvindehåndbold har Skagen Bryghus lanceret sin nye røde pilsner til ære for slutrundenPræcis 143 dage før den første bold bliver kastet ved slutrunde nummer 22 om verdensmesterskabet i kvindehåndbold, blev de første VM øl onsdag knappet op på Skagen Bryghus.

"Der er tale om en øl i almindelig pilsnerstyrke," fortæller Per Malmberg, der som direktør i Arena Nord, Frederikshavn naturligvis var til stede, da brygmester René Diget Søgaard Sørensen kunne præsentere det nye produkt.

"Den rund og har en meget fin eftersmag. Og både smagen og den smukke dybrøde farve leder uvilkårligt tanken hen på den legendariske Rød Tuborg," siger Malmberg videre.

Tidspunktet for lanceringen var planlagt med ægte vendelbo-snusfornuft.

"Uge 29 er jo den såkaldte "Hellerup Uge" i Skagen. Det giver mulighed for lidt ekstra medieomtale og dagens arrangement var da også særdeles velbesøgt."

I første omgang har Skagen Bryghus fremstillet 5000 flasker, men det ligger i kortene, at der bliver behov for et nyt bryg med yderligere 5000.

VM pilsneren kan købes over hele landet i de supermarkeder og specialforretninger, der forhandler produkter fra Skagen Bryghus.

"De første 1000 er sendt til Sjælland," fortæller Per Malmberg, "Det er jo hele Danmark, der skal have mulighed for at både føle og smage, at det snart er VM-tid."

Arena Nord i Frederikshavn lægger gulv til den indledende Gruppe D samt en ottendedelsfinale. Gruppe D består af Norge, Spanien, Rusland, Rumænien, Kazakhstan og Puerto Rico.

Læs mere her

tags: Danmark, Norge, mesterskab, direktør, Sjælland, Rumænien, håndbold, Rusland, Spanien, Arena, supermarked, Frederikshavn,

onsdag den 15. juli 2015

Nyd smagen af mineralvand med ny magnesium filterkande


Afkalker postevandet og skaber blødt mineralvand med en sund magnesiumbalanceNu kan man 'tappe' sit eget mineralvand i stedet for at købe det på flaske. Den nye filterkande fjerner både kalk og eventuelle tungmetaller fra postevandet. Samtidig mineraliseres vandet med magne-sium, så resultatet bliver blødt, velsmagende mineralvand – altid drikkeklar fra køleskabslågen.

Menneskekroppen har brug for minimum 300 mg magnesium dagligt. Filterkanden kan dække op til 20% af dette behov og dermed understøtte den naturlige magnesium-balance.

Magnesium giver mere smag i kaffe, te, smoothies og is
At drikke mineralvand med magnesium er ikke alene godt for sundheden, det er sam-tidig en smagsbærer, der fremhæver aromaen ved kaffe og te.

Den gode smag af det bløde mineralvand bliver også tydelig i f.eks. smoothies og hjemmelavet is. Her er et eksempel på en frisk is-opskrift, hvor man kan smage forskellen:

Opskrift:
Frugt is med vandmelon
Der skal bruges 300 g vandmelon. En håndfuld mynteblade. Saft fra en halv citron. Honning eller sirup. 4 rensede små grene (som ispinde) og 1/2 liter magnesium-mineraliseret vand.

Tilberedes ved at blende vandmelonen til en puré. Mineralvandet koges med hakkede mynteblade og afkøles. Herefter blandes vandmelon og citronsaft
i, inden det smages til med honning eller sirup. Blandingen hældes i nogle is-forme med grene og fryses.

Sådan virker filterkanden
Filterkanden med magnesium er fra BWT, Best Water Technology, som har patenteret teknologien til at mineralisere postevandet med magnesium.

Vandet bliver samtidig afkalket – blødt – og det skåner kaffemaskiner og elkogere for kalk. Er der forhøjede mængder af bly, zink og kobber i postevandet, fjernes disse også af filteret.

Op til 120 liter
Kanden er designet til at stå i køleskabslågen, selv om den rummer hele 2,7 liter. Filteret kan rense op til 120 liter vand før udskiftning, og i kandens låg viser et digitalt display antallet af påfyldninger.

Kanden er gennemsigtig med låg og filterindsats i hvid eller sort. Set til 249 kr. inklusiv filter. Refill pakker med 3 filtre fås for 159 kr.

Flere opskrifter:

Frugt is med passionsfrugt, mango og citronmelisse
Ingredienser:
100 g mango
3 friske passionsfrugter
7 citronmelisseblade
100 ml magnesium-mineraliseret vand
5 træ-ispinde

Tilberedning:
Hak citronmelissebladene fint. Skrab frugtkødet ud af passionsfrugten med en ske og hæld det ned i en blender med alle øvrige ingredienser. Hæld frugtmassen i nogle ispindeforme og frys dem.

Om passionsfrugt:
Passionsfrugt har et højt indhold af A-vitamin, C-vitamin, B1, B2, og B12. Saften fra passionsfrugt har en beroligende og blodtryksænkende virkning.


Frugt is med rabarber, jordbær og skovmærkesirup
Ingredienser:
240 g snittet rabarber
130 g pressede jordbær
100 g skovmærkesirup (kan erstattes af ahornsirup)
150 g rørsukker
Saft fra en halv citron
5 træ-ispinde
150 ml magnesium-mineraliseret vand

Tilberedning:
Bland rørsukker, magnesium-vand med skovmærkesirup og citron og lad det trække 2-3 dage i køleskabet. Hæld derefter de resterende ingredienser i og bland godt sammen. Herefter hæld frugtmassen i nogle is-forme og frys dem.

Om rabarber:
Rabarber er appetitvækkende, vanddrivende og med til at forbedre fordøjelsen.


Frugt is med citronmelisse og pære
Ingredienser:
250 g pære
30 ml citronsaft
7 fint hakkede citronmelisseblade
1 knivspids stødt nellike
5 træ-ispinde
100 ml magnesium-mineraliseret vand

Tilberedning:
Hæld alle ingredienserne i en blender og blend dem grundigt. Smag derefter til med citronmelisse. Hæld massen op i nogle is-forme og frys dem.

Om pære:
Pære indeholder mange fibre samt vitaminer og mineraler og har positiv virkning på maven på grund af det lave syreindhold.


Frugt is med hindbær og salvie
Ingredienser:
250 g friske hindbær
100 g honning eller sirup
1 pasteuriseret æggehvide
1 knivspids salt
2 finhakkede lægesalvieblade
1 tsk. hyldeblomstsirup
6 træ-ispinde
250 ml magnesium-mineraliseret vand

Tilberedning:
Hæld alle ingredienserne sammen og blend dem med en håndmixer, hæld massen i nogle is-forme og frys dem.

Om hindbær:
Hindbær indeholder et højt niveau af C-vitamin, som hjælper med at holde immunsystemet i god form.


Frugt is med ribs, ingefær og yoghurt
Ingredienser:
250 g ribs
150 g yoghurt
3 spsk. solbærsirup
1 tsk. frisk revet ingefær
6 træ-ispinde
100 ml magnesium-mineraliseret vand

Tilberedning:
Rist kort den friske ingefær på en pande. Bland derefter solbærsirup med yoghurten og rør godt sammen. Hæld yoghurtmassen, ingefær, og det magnesium-mineraliserede vand i en blender og blend det godt sammen. Fordel ribs i is-formene og hæld derefter yoghurtmassen over og lad dem fryse.

Om Ingefær:
Ingefær er rigtig godt til folk med lavt stofskifte. Ingefær gør kroppen mere aktiv og på grund af den varme og prikkende smag hjælper ingefær også med at rense kroppen indefra.

Læs mere her

tags: teknologi, Ford, honning, kaffe, vitaminer, mineraler, frugt, blodtryk,

fredag den 3. juli 2015

Værktøjskasse på vej til at teste kemikalie-cocktails


En ny teststrategi for blandinger af nogle af de mange kemikalier, mennesker er udsat for i hverdagen, vil 26 partnere udvikle i et stort EU-projekt. Fra Danmark deltager DTU Fødevareinstituttet. Det fireårige projekt skal munde ud i en frit tilgængelig værktøjskasse til brug for myndigheder og forskere i fremtidige tests af relevante kemikaliecocktails.Mennesker bliver dagligt udsat for mange kemiske stoffer. Nuværende metoder til at teste de blandinger af kemikalier, vi bliver udsat for fra adskillige kilder i løbet af livet, er utilstrækkelige. I et nyt EU-projekt kaldet EuroMix vil 22 europæiske partnere og fire associerede partnere udenfor EU arbejde sammen om at udvikle en teststrategi.

Fokus vil hovedsageligt være på indtag af kemikalier fra fødevarekilder, men projektet vil også inddrage andre veje til indtag af fødevarerelaterede kemikalier. Da der findes et uendeligt antal kemikalie-cocktails, som vi udsættes for i hverdagen, vil partnerne i projektet udpege de kemikalier, der bidrager væsentligst til indtaget.

Hjælp til at teste relevante kemikaliecocktails
Et af målene med projektet er at udvikle nye modeller til at måle effekten af forskellige kemikalie-cocktails og reducere brugen af laboratoriedyr i fremtiden. Arbejdet vil bygge både på allerede eksisterende og ny viden om toksikologiske data. Forskerne vil udvikle nye modeller til at beregne risikoen ved kemikalier, og de vil udarbejde eksponeringsvurderinger af de kemikalier, mennesker udsættes for.

Arbejdet skal munde ud i en frit tilgængelig, webbaseret værktøjskasse til brug for myndigheder og forskere i fremtidige tests, som dels kan måle effekten af relevante kemikalie-cocktails samt dels indeholder en praktisk vejledning til, hvordan man bruger teststrategien og udfører risikovurdering af kemikalie-cocktails. Ligeledes vil projektet være med til at harmonisere måden at risikovurdere kemikalie-cocktails i EU, Codex Alimentations og USA.

Læs mere her

tags: USA, Danmark, euro, EU, kemi, DTU, strategi, Forsker, værktøj,